RUSOFOBIJA DOSTIGLA VRHUNAC: Litvanci "pljunuli" sopstvene legende sporta, oduzimaju im državljanstvo zbog ovoga?!

Novosti online

09. 08. 2022. u 16:26

PO ko zna koji put, sportisti će ispaštati zbog političkih dešavanja, a najsvežiji primer "rusofobije" koja je zavladala svetom i sportskim borilištima, zaista stvara gorak ukus u ustima. Po prvi put neka država "pljunula" je, i odrekla se sopstvenih sportskih legendi, samo iz razloga što su želeli da kroče na tlo Rusije.

РУСОФОБИЈА ДОСТИГЛА ВРХУНАЦ: Литванци пљунули сопствене легенде спорта, одузимају им држављанство због овога?!

FOTO: EPA

Naime, litvanske vlasti upozorile su legendarni klizački duet na ledu Margaritu Drobijasko i Povilasa Vanagasa, koji nastupaju pod njihovom zastavom, da ne smeju ni po koju cenu poći putem Rusije i nastupiti na takmičenju koje se održava u Sočiju.

Drobijaska i Vanagas prethodno su najavili da će se naći na crnomorksom odmaralištu i da će plesati "Labudovo jezero", plesnu tačku, koju je specijalno za njih kreirala ruska ikona plesa na ledu - Tatjana Navka. 

Vest je dočekana sa ogromnim besom u Litvaniji – zemlji koju je par predstavljao kao plesni duo na pet Olimpijskih igara i za koju su osvojili bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu.

Obraćajući se lokalnim medijima, litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis predložio je ove nedelje da će učiniti "sve što je u njegovoj moći da se oduzme državljansto Drobjaskoj"  – koja je inače rođen u Moskvi, ali je kasnije dobila litvansko državljanstvo, kako bi se takmičila na Olimpijadi, a sve je nazvao "vele - izdajom države koja joj je obezbedila toliko". 

FOTO: EPA

Zatim je predloženo da se Vanagasu i Drobijaskoj – koji su inače oženjeni – oduzmu i državne nagrade  "Gediminasov red", koju im je Litvanija dodelila još 2000. godine.

Te pretnje su u Rusiji naišle na gnev, a bivši trener Drobijaskove - Tatjana Tarasova uporedila je ovaj potez sa "genocidom".

- Apsolutno odvratna odluka - rekao je kultni trener umetničkog klizanja za ruski "TAS".

- Mislim da ćemo ih odvesti u Rusiju. Tokom svog života toliko su voleli svoju zemlju (Litvaniju) da se nisu takmičili za Rusiju. Ne razumem kako u naše vreme, 2022. godine, mogu da se donose takve odluke i da stanovništvo to podrži i ne digne glas - dodala je Tarasova, trener veterana, koji je godinama trenirao dugu listu olimpijskih i svetskih šampiona.

Ona je takođe rekla da će Rusija uvek obezbediti dom za Drobijasku (50) i Vanagasa (52).

Ali,i, da će litvanski gledaoci, koji su ih mnogo voleli i bili ponosni na njih, ostati bez mogućnosti da ih gledaju i ponose se njima.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)