DOMAĆIN NE UČESTVUJE NA MUNDOBASKETU! Indonezija bila uslovljena da bude među osam kako bi igrala, iako je organizator

G. KELIĆ

14. 11. 2022. u 19:52

POZNATA su imena deset učesnika predstojećeg košarkaškog Svetskog prvenstva, koje će se naredne godine održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

ДОМАЋИН НЕ УЧЕСТВУЈЕ НА МУНДОБАСКЕТУ! Индонезија била условљена да буде међу осам како би играла, иако је организатор

FOTO: FIBA.Basketball

Pored dva domaćina, koja su dobila automatsku vizu (Indonezija neće učestvovati), preko kvalifikacija u kojima je ostalo da se odigra još februarski "prozor", do sada su mesta rezervisali: Finska, Letonija, Nemačka, Italija (Evropa), Obala Slonovača (Afrika), Australija, Novi Zeland, Liban (Azija) i Kanada (Amerika).

Stari kontinent će podariti ukupno 12 nacionalnih timova, nadamo se da će među njima biti i "orlovi". Iz grupe u koju su smešteni izabranici Svetislava Pešića kartu za planetarnu smotru su prvi put u istoriji izvadili Letonci, dok će se za preostale dve pozicije boriti Srbija, Grčka, Belgija i Turska.

Sa "crnog kontinenta" Obali Slonovače mogu najpre da se pridruže Južni Sudan, Angola, Zelenortska ostrva, Egipat i Senegal. Čast Azije i Okeanije, čije su konfederacije smeštene u zajedničke kvalifikacije, uz domaćine Australiju, Novi Zeland i Liban, najverovatnije će braniti Kinezi, Iranci i Jordanci.

FIBA je, inače, napravila presedan kada je od Indonezije, kao jednom od domaćina, zahtevala da završi u prvih osam ekipa na Azijskom kupu 2022. kako bi nastupala na takmičenju koje održava. Međutim, zbog poraza od Kine u osmini finala nije bila u mogućnosti da obezbedi debitantski nastup na SP, što je ujedno dovelo do toga da se po prvi put u istoriji prvenstava nacija domaćin nije kvalifikovala.

Što se tiče tla Severne i Južne Amerike, pored Kanađana i sigurnih Amerikanaca, svetla Mundobasketa će, gotovo izvesno, ugledati selekcije Venecuele, Dominikanske Republike, Meksika, Brazila, dok će se za poslednje upražnjeno mesto boriti Urugvaj i Argentina. 

BRODZIJANSKI RASPUCAN

RASPUCAN stiže Vladimir Brodzijanski u tabor Partizana. Novi košarkaš crno-belih je u pretkvalifikacijama za EP 2025. u dresu Slovačke na dva meča ubacio ukupno 43 poena. Prvo je u pobedi nad Danskom brojao do 23 poena i šest skokova, dok je u trijumfu nad drugim Skandinavcima - Norvežanima imao 20 poena i devet uhvaćenih lopti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!