SVETISLAV PEŠIĆ SE OBRATIO NACIJI: Selektor najavio Tursku i progovorio o Eurobasketu i Atamanu

A. I.

13. 11. 2022. u 12:54 >> 12:57

KOŠARKAŠI Srbije, teže nego što se to očekivalo, pobedili su reprezentaciju Velike Britanije, a u ponedeljak od 20 časova "orlovi igraju protiv Turske.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Селектор најавио Турску и проговорио о Еуробаскету и Атаману

FOTO: AP/Tanjug

Svetislav Pešić će se obratiti javnosti pred važan meč košarkaša Srbije pred duel sa Turskom. Srbiji treba pobeda kako bi mogla na miru da čeka poslednji prozor kvalifikacija i sačuvala šansu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Obraćanje selektora Pešića pratite uživo:

 

Obraćanje selektora Svetislava Pešića

Obratio se selektor portparolu Ivkoviću, pitao ga je da li je sa njim sve u redu i podelio mudrost - "Što tiše pričaš, bolje te ljudi slušaju", rekao je uz osmeh Pešić.

- Sada i ja tako moram da menjam svoj pristup. Svi moramo da se prilagođavamo situaciji. Mi smo, mi smo, poznati po tome da smo mnogo glasni i niko nas ne sluša. Pokušao sam za ovih godinu dana, posetio sam sve moguće redakcije. Mislim da ne postoji nijedan od vas sa kojim nisam razgovarao. Dosta sam govorio o košarci, o našem stanju, a što sam više govorio, i pokušavao da objasnim, to se pretočilo u izgovor. Iako sam ja, želeo da, ne samo da govorim o reprezentaciji, što je moj prvi zadatak, ja sam govorio o stanju naše košarke generalno, šta bismo trebali da uradimo da budemo bolji. Ono što ja želim da se ja menjam i prilagođavam situaciji. Moramo međutim svi da se menjamo, toliko stvari se dogodilo u evropskoj košarci, ako želimo da idemo napred, gde sebe vidimo kao preteče razvoja košarke, mi moramo da se prilagođavamo, ne zato što više nismo najblji, već zato što želimo ponovo da budemo najbolji. Ovo ne morate da pišete, a i možete, ovde sam zbog meča sa Turskom, rekao je selektor i okrenuo se duelu.

- Očekuje nas izazovna utakmica. Reakcija naših navijača je dosta dobra. Svi su motivisani, želimo da uđemo sa pozitivnom energijom, da damo maksimum da pobedimo. Utakmica nije presudna, ali može da nam puno donese. Ne samo zbog dva boda, već i zbog toga što u direktnom susretu sa Turcima može da bude od važnosti. Svako svakoga može da pobedi. Tu su grčka i turska, o Letoniji neću ni da trošim reči. Ne želim da govorim o debaklu, kako ste vi pisali posle Evropskog prvenstva, ne svi. Utakmica sa Turcima je značajna, biće teška utakmica, to sam siguran, njima je odlučujuća utakmica. Ja nikada ne kažem za ništa da je debakl, može da bude uspeh ili neuspeh. Mi koji smo dugo u sportu ne pravdamo se kada izgubimo, ali smo zaduženi da gledamo taj proces, malo duži i iz njega napravimo nešto važno za sledeću utakmicu. Moram da vam kažem, momci koji su danas tu i koji su bili, oni su vredni, mene motivišu. Ja želim da im još više pomognem. Ulazimo u meč sa Turskom uz pozitivnu energiju. Trudićemo se da odnosom i energijom nadoknadimo nedostatak uigranosti. To nam nedostaje. Pokušaćemo da to eliminišemo, tu će nam biti potrebna pozitivna energija. Bilo bi dobro da se sve klubske zastave udruže pod jednu, Srbije i da to bude atmosfera kao kada igraju Zvezda ili Partizan. Da podrška bude kao na meču Turske protiv Belgije. Ne sumnjam da će to biti važna pokretačka snaga koja ovoj ekipi treba. Našom borbenošću i publikom da eliminišemo nedostatak uigranosti. Kako god vi razmišnjali, košarka je timski sport. Učestvuju pet igrača i svi na terenu moraju da rade zajedno. Naš zajednički cilj je da pobedimo. Turci su ekipa koja ima tim sačinjen od nosilaca igre u svojim klubovima. Nosioci Burse su i sada u ekipi. Vilbekin, jednostavno, dobro su sastavljena ekipa. Moramo da kažemo, svi ti igrači igraju u turskoj ligi, a sada dolazimo u situaciju da kažemo bez preterivanja, turska liga postaje jedna od najjačih liga. Formirali su dobre timove, da ne govorimo samo o Feneru i Efesu koji su kandidati godinama za osvajanje Evrolige, rekao je Pešić.

On je potom odgovarao na pitanja, upitan je kako je reagovao na izjavu Atamana o Miciću.

- Nemamo reakciju i ne želimo da to stavljamo u prvi plan. Želimo da se okrenemo stvarima koje možemo da kontrolišemo. Vasa je krenuo na put. U zadnjem momentu odlučeno je tako. Malo smo tužni zbog te odluke. Ne samo zbog toga što Vasa, jedan od najvažnijih igrača neće igrati. Nemamo sve tačne detalje, jedino što je obrazloženo je da je to urađeno zbog priprema meča sa Barselonom. Ne bih ja to da komentarišem.

Govorio je Pešić i o situaciji sa Nemanjom Nedovićem.

- Imali smo komunikaciju pre nego smo odlučili da li ćemo njega da zovemo. To je bila dilema u razgovorima sa Zvezdom zbog njegovog ukupnog stanja. Ne želimo da silujemo, Nedović je bolje, ali utakmica sa reprezentacijom proizvodi više emocija, ali za Zvezdu imaš puno utakmica, ovde je drugačije. Da ne bi došlo do problema doneli smo takvu odluku. Računam na njega kao i uvek. Sada je situacija takva da bi to na neki način predstavljalo rizik.

Zdravstveni bilten je dobar.

- Videli ste posle utakmice sa Britanijom, bila je to zahtevna utakmica. Protiv atletski snažne ekipe. Trebalo je uložiti snagu, dobro je da nije bilo povreda. Tu je i Vlada Lučić sada, kao i Marko Gudurić. Oni su zdravi. Trenirali su sinoć. Večeras takođe imamo trening, a posle ćemo da odredimo 12 igrača.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna