SRBIJA UVEK KORAK ISPRED: KLS prva nacionalna liga u regionu sa "Riplej sistemom"

Tanjug

10. 11. 2022. u 12:17

Košarkaška liga Srbije (KLS) prva je nacionalna liga u regionu sa "Instant riplej sistemom", koji je u značajnoj meri doprineo regularnosti takmičenja, odnosno poverenju klubova u sudijske odluke.

СРБИЈА УВЕК КОРАК ИСПРЕД: КЛС прва национална лига у региону са Риплеј системом

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

"Država je napravila ambiciozan projekat, koji je potom u delo sprovelo Ministarstvo sporta, da se u svim halama u Srbiji postave kamere, kako bi takmičenja u svim sportovima mogla uživo da se prate putem onlajn platforme. Mi smo iskoristili te resurse, nabavili smo dodatnu neophodnu opremu, izvršili edukaciju i sada je Srbija prva zemlja u regionu koja u nacionalnom košarkaškom šampionatu ima Instant riplej sistem“, izjavio je Tanjugu direktor KLS Aleksandar Grujin.

Trener Vršca Vladimir Đokić, koji je ovog leta sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, smatra da inovacije koje unapređuju takmičenje zaslužuju sve pohvale.

"Imamo veoma dobre sudije i nemam sumnje u njihove odluke, ali postoje situacije koje iz različitih uglova drugačije izgledaju. Zato je izvanredna stvar što postoji mogućnost video-kontrole. U dosadašnjih sedam kola jednom sam zatražio proveru sudijske odluke i promašio sam. Uvođenjem Instant riplej sistema neko nepoverenje koje je možda postojalo sada nestaje. Sve to u značajnoj meri olakšava i posao sudijama i značajno doprinosi regularnost", istakao je Đokić.

Jedan je od najboljih srpskih arbitara Ilija Belošević smatra da je ovo veliki iskorak napred.

"Sve to nam u velikoj meri olakšava posao. Ponekad je teško doneti odluku i pored pregledanja usporenog snimka, a kamoli u deliću sekunde. Zato Instant riplej sistem nam daje sigurnost i određenu dozu mirnoće, ali ne samo kod nas sudija, već i kod igrača i trenera. Kao i VAR u fudbalu, ovo je značajno unapređenje i veoma mi je drago da je KLS lider u tom tehnološkom smislu među nacionalnim šampionatima u regionu“, zaključio je Belošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju