POLUFINALE EVROBASKETA: Senzacionalna Poljska preti Francuzima, Nemačka sa Špancima

G. KELIĆ

16. 09. 2022. u 10:00

PEHAR je jedan, a četiri su izazivača. U berlinskoj "Mercedes areni" danas su na programu polufinalni dueli košarkaškog Evropskog prvenstva, u kojima se prvo od 17.15 sastaju Poljska - Francuska, dok je večernji termin (20.30) predviđen za poslasticu i okršaj domaćina Nemačke sa Španijom.

ПОЛУФИНАЛЕ ЕВРОБАСКЕТА: Сензационална Пољска прети Французима, Немачка са Шпанцима

FOTO: FIBA.Basketball

Pitanje je da li se uopšte iko nadao prolasku Poljaka u najbolja četiri tima šampionata, pogotovo nakon onoga šta su izabranici hrvatskog stratega Igora Miličića prikazali u toku grupne faze.

Samo nedelju dana pre nego što su srušili aktuelnog evropskog prvaka Sloveniju u četvrtfinalu, doživeli su poraz od 27 poena razlike od Pešićevih "orlova", da bi ih nešto ranije sa čitavih 30 poena u minusu sa terena ispratili Finci.

Osmina finala bila je tada očigledan plafon za njih međutim, posle Ukrajine, a onda i senzacionalne predstave sa Slovencima, napravili su najveći uspeh tamošnje košarke u poslednjih 50 godina!

"Trikolori" su definitivno najsrećnija reprezenatcija na ovogodišnjem prvenstvu. Kroz "sito i rešeto" su momci Vensana Kolea prošli ne bi li stigli do borbe za finale. Oba dosadašnja nokaut stepenika su preskakali dok im je tlo pod nogama bilo pred pucanjem. I u meču sa Turcima, kao i Italijanima, viđena je identična situacija kada je protivnik bio na korak do trijumfa, ali je u oba slučaja on bio taj koji je pucao pod pritiskom. Tim pun iskustva i kvaliteta je po kladionicama najveći favorit za tron, a protiv Poljaka ima "zicer" za finale.

Drugi par je većini mnogo zanimljiviji i na papiru barem ujednačeniji. Nemci su napravili ambijent za uspeh i priliku da posle 1993. ponovo postanu vladari Starog kontinenta. Pretposlednja prepreka na putu ka zlatu jesu Španci kao svetski šampioni. Nije "furija" na takmičenje došla sa mnogo euforije nakon smene generacije, ali je pokazala da ima sistem izgrađen na "čvrstim nogama" kako bi premostila najosetljiviji period. Sada će učiniće sve da posle Jugoslavije sa početka veka postane prva reprezentacija sa objedinjenim titulama svetskog i evropskog prvaka. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVE REČI IRVINGA: Sjajni šuter ismejao američki drim-tim