FUDBALSKI SPEKTAKL I BORBA NA ŽIVOT I SMRT! Nemačka i Španija podarili svetu fantastičnu završnicu na Mundijalu

V.M.P.

27. 11. 2022. u 21:55

FUDBALERI Nemačke i Španije odigrali su nerešeno, 1:1, u drugom kolu grupne gaze Mundijala.

ФУДБАЛСКИ СПЕКТАКЛ И БОРБА НА ЖИВОТ И СМРТ! Немачка и Шпанија подарили свету фантастичну завршницу на Мундијалу

FOTO: AP/Tanjug

Jako, jako loša fudbalska predstava punih sat vremena igre.Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu očekivali su mnogo od ovog meča, pravi spektakl, ali gotovo da nisu dobili apsolutno ništa. Ipak, vredelo je čekati ono što je usledilo.

FOTO: Tanjug/AP

Izgleda da je pobeda Kostarikanaca protiv Japana u mnogome promenila mentalitet ekipa.

I jedni i drugi prilično bojažljivo su ušli u meč, sa svešću da ih remi stavlja u poziciju da trijumfom u poslednjem kolu protiv autsajdera obezbede plasman u narednu rundu. 

Kalkulacije su bile jasne, panceri bi u slučaju pomenute podele bodova trebali da imaju lak zadatak protiv Kostarike i u slučaju pobede izbegnu istorijsku blamažu, a furiji bi u tom slučaju i bod protiv Japana bio dovoljan za prvo mesto u grupu. 

Foto: Tanjug

Intenzitet utakmice nekako je govorio da bi zaista to moglo i da se desi. Spor ritam, taktička borba, bez dinamičnosti, nedostajalo je mnogo toga. 

Fudbal se pretvorio u šahovsku partiju Luisa Enrikea i Hansa Flika, koju je srećom prekinuo Alvaro Morata.

Golgeter crvene furije kao džoker je ušao sa klupe u 54. minutu, a već u 62. na asistenciju Đordija Albe doneo je erupciju oduševljenja svojim saborcima na tribinama. Ali desilo se i ono što su svi priželjkivali, meč se otvorio.

FOTO: AP/Tanjug

Nemačka je bila na konopcima, furija je tek onda dodala gas u želji da dokrajči nokautiranog protivnika, ali onda šok!

Igrao se 83. minut, a panceri preko Fulkriga, čoveka koji je do skoro igrao u nižim rangovima nemačkog šampionata dolazi do velikog izjednačenje. 

FOTO: AP/Tanjug

Utakmica se potpuno otvorila, spušteni gardovi dveju ekipa, a svet je dobio sve ono što je i priželjkivao, borbu na "život i smrt"!

Sve je prštalo na terenu, šanse su ze nizale, ali je ostalo 1:1, što znači da obe ekipe odlučuju o svojoj sudbini. Španiji i bod garantuje prvo mesto u grupi, dok Nemačka mora da juri trijumf u poslednjem kolu portiv Kostarike.

ŠPANIJA - NEMAČKA 1:1

Stadion: "Aj Bajt"

Sudija: Dani Makeli

SASTAVI:

ŠPANIJA: Simon – Karvahal, Rodri, Laport, Alba – Buskets, Gavi, Pedri – Feran Tores, Olmo, Asensio.

NEMAČKA: Nojer – Kerer, Zile, Ridiger, Raum – Kimih, Gorecka – Gnabri, Gundogan, Musijala – Miler.

DRUGO POLUVREME

83. minut - Spas za Nemce, 1:1! Pravo niotkuda lopta dolazi do Filkriga, a ovaj napadač koji je igrao do skoro i u popularnoj "cvajti", drugom rangu nemačkog fudbala, maestralno trese mrežu. Sjajan ritam utakmice, šahovska partija se pretvorila u borbu na život i smrta! 

79. minut - Sledi završnica meča, a vredi istaći i da bi ovo bilo prvi put u istoriji Nemačke reprezentacije da su poraženi na dva meča uzastopno u grupnoj fazi svetskih prvenstava. Bila bi ovo istorijska bruka pancera, nešto preko čega će teško preći njihovi navijači.

73. minut - Neverovatan promašaj! Musijala je izašao oči u oči sa Simonom, šutirao sa 7 metara, ali golman Atletiko Bilbaa mu brani udarac. Morao je mladi Musijala bolje, njegov pokušaj išao je pravo u telo španskog čuvara mreže.

65. minut - Nova velika prilika! Španija igra sjajno, Asesnio je šutirao sa 13,14 metara u nebranjeni deo mreže, ali njegov udarac završava van okvira gola. Fantastično deluje furija u ovom momentu.

62. minut - Gooooooooooool! Alvaro Morato stiže do 29 gola u dresu furije! Sjajan centaršut Albre i kakva završnica Morate. Ovo će otvoriti meč, Nemačka na konopcima. Snimak pogotka možete videti ukoliko kliknete OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

58. minut - Dani Olmo još jednom pokušava iz velike udaljenosti, udarac po sredini gola, lopta u naručju Nojera. 

FOTO: AP/Tanjug

56. minut - Velika šansa za pancere! Gundogan je odložio loptu Kimihu, fudbaler Bajerna dobro šutira, ali fenomenalna parada Simona. Ostaje 0:0. Korner za Nemačku, ali defanziva Španije otklanja opasnost. 

54. minut - Deluje da Enrike kreće malo ofanzivnije, vezista Feran Tores iz igre, a u igri klasičan špic - Alvaro Morata.

52. minut - Identične scene iz prvog dela susreta. Izgleda da je pobeda Kostarikanaca protiv Japana u mnogome promenio mentalitet ekipa. I jedni i drugi su svesni da ih remi stavlja u poziciju da trijumfom u poslednjem kolu obezbede plasman u narednu rundu. Nemci će, reklo bi se imati lak zadatak protiv Kostarike, a furiji bi u tom slučaju i bod protiv Japana bio dovoljan za prvo mesto u grupu. 

46. minut - Sve je spremno za nastavak! Mekeli pokazuje da igrači izvedu loptu sa centra. Ostaje nada da će barem za nijansu ove dve kvalitetne reprezentacije pokazati više u nastavku.

PRVO POLUVREME

45 + 2 - Glavi arbitar svira kraj! Jedno veliko NIŠTA su dobili svi zaljubljenici u fudbal danas. Dva velikana ove igre odigrala su poluvreme iz kog je teško izdvojiti bilo šta, osim gomile grubih startova. 

FOTO: AP/Tanjug

40. minut - Gol! Ridiger je strelac nakon prekida! Ne! Nema gola! Mekeli svira ofsajd štoperu Nemačke. Video provera potvrđuje da je sudija doneo ispravnu odluku. Ostaje 0:0, ali konačno neko uzbuđenje. Klikom OVDE možete videti kako je sve izgledalo.

35. minut - Jako, jako loša fudbalska predstava. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari očekivali su mnogo od ovog meča, pravi spektakl, ali za sad nisu dobili apsolutno ništa. I navijači na tribinama polaku gube strpljenje, sada se čuju i zvižduci.

30. minut - Ridiger se sada priključio iz defanzive svom ofanzivnom redu, raspalio je snažni štoper po lopti iz velike udaljenosti, ali lopta odlazi daleko, daleko od gola. Još jedan meč u Kataru niskog kvaliteta. Punih 32 minuta igre bez i jednog lepog poteza vrednog pomena.

27. minut - Nojer greši, daje loptu u noge rivalu, Feran Tores je pokušao, ali njegov udarac blokira odbrana "pancera". 

25. minut - Šansa za Nemačku! Gnabri je lepo zalomio sa desnog boka, pokušao levicom, ali lopta odlazi pored gola. Akciji je prethodila i ofsajd pozicija, koju arbitri nisu videli, jasno je da eventualni pogodak ne bi važio.

FOTO: AP/Tanjug

22. minut - Ponovo prete Španci! Đordi Alba je šutirao sa nekih 18,19 metara, ali zatresle su se samo reklame iza gola, mreže i dalje miruju.

17. minut - Ponovo jedan mirniji period utakmice nakon šanse koju je imao igrač Lajpciga. Nemcima sudbina zavisi od ovog duela, ali po energiji i svemu što su prikazali do sada, ne stiče se takav utisak.

7. minut - Au kakva šansa za Špance! Raspalio je Dani Olmo sa 16 metara, Nojer brani, a od njegovih ruku lopta pogađa prečku! Puno sreće za Nemce, ali ovo je samo najava onoga što sledi. 

FOTO: AP/Tanjug

5. minut - Bez većih uzbuđenja u uvodnih 5 minuta utakmice. Španci drže posed, kombinuju u zadnjoj liniji, Nemci prilično statični, bez njihovog uobičajnog presinga na otvaranju.

1. minut - Meč je počeo! 

19:50 - Još samo 10 minuta do početka fudbalskog spektakla! Uživajte u kadrovima sa prelepog "Al Bajt" stadiona.

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: AP/Tanjug

19:00 - Poznati su i sastavi za današnji meč!

FOTO: AP/Tanjug

 

UOČI MEČA

Španci su Svetsko prvenstvu u Kataru započeli u velikom stilu i veoma efikasno pošto su savladali u prvom kolu Kostariku sa 7:0. Bio je to prvi put od 2006. da je ''crvena furija'' uspela da pobedi u prvom meču na Svetskom prvenstvu.

Foto: Tanjug

Sa tri boda Španija je trenutno na prvom mestu u grupi, a pobedom protiv Nemačke večeras bi osigurala plasman u osminu finala pošto bi je u poslednjem kolu čekao duel protiv Japana.

Foto: Tanjug

Ekipa selektora Luisa Enrikea željna je dobrog rezultata na Svetskom prvenstvu pošto je ''crvena furija'' posle titule 2010. u Južnoj Africi imala težak period na naredna dva Mundijala. U Brazilu 2014. godine Španija nije ni uspela da izađe iz grupe, dok je četiri godine kasnije u Rusiji eliminisana u osmini finala posle penala upravo od selekcije domaćina.

 

Nemačka je u Rusiji kao branilac titule ispala već u grupnoj fazi, a ni početak u Kataru nije baš obećavajući za ''pancere''. Iako su protiv Japana bili apsolutni favoriti, pa čak i vodili posle prvog poluvremena, Nemci su taj meč izgubili pošto su uporni ''samuraji'' uspeli da načine preokret, a strelac pobedonosnog gola bio je bivši Partizanov igrač Takuma Asano.

FOTO: Tanjug/AP

Razumljivo, Hansi Flik nije bio zadovoljan posle meča u kojem su Nemci propustili priličan broj šansi, a ''pancere'' tek očekuje danas ogroman ispit protiv Španije u kojem nemaju drugog izbora osim pobede ako misle da zadrže šanse za plasman u osminu finala.

Biće ovo borba na "život i smrt" za Nemce, koji nemaju prava na kiks.

Selektor Španije Luis Enrike nema kadrovskih problema pred duel sa Nemcima, a verovatno će se odlučiti za istu startnu postavu koja je ubedljivo savladala Kostariku, što znači da će u ofanzivi biti trio Tores-Asensio-Olmo.

Što se tiče Hansija Flika, no nije mogao u porazu od Japana da računa na povređenog Liroja Sanea, a veliko je pitanje da li će krilni igrač biti u timu za Španiju iako je trenirao poslednjih dana. Flik će verovatno kao i njegov kolega na suparničkoj klupi odlučiti da startna postava ''pancera'' bude ista kao i protiv Japana.

FOTO: AP/Tanjug

Španija i Nemačka odigrale su veliki broj međusobnih mečeva, a u poslednjih deset Španci su neznatno uspešniji pošto su četiri puta uspeli da savladaju ''pancere'' koji su zabeležili jedan trijumf manje, a tri utakmice su završene nerešenim rezultatom.

Poslednji put su ova dva tima igrala u Ligi nacija pre dve godine kada su Španci u poslednjem kolu grupe slavili sa 6:0.

Poslednji put na Svetskom prvenstvu su ova dva tima igrala u polufinalu 2010. kada su Španci zahvaljujući minimalnoj pobedi otišli u finale, a Nemci nemaju pobedu protiv Španaca u poslednja tri meča.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)