FUDBALSKA REVOLUCIJA: FIFA naprasno uvela novo pravilo, ovakav Mundijal niko nije očekivao!

Novosti online

21. 11. 2022. u 22:32

SVETSKO prvenstvo u fudbalu je počelo u Kataru, i to uz jednu veliku promenu.

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА: ФИФА напрасно увела ново правило, овакав Мундијал нико није очекивао!

FOTO: AP

Utakmice, kao što su svi navijači i gledaoci putem TV ekrana mogli da vide - traju daleko duže nego što se očekivalo.

Zapravo, na tri meča odigrana u ponedeljak, umesto da je publika gledala igru koja traje šest poluvremena, kada se sabralo vreme koje su fudbaleri proveli na terenu - sve je potrajalo duže nego što traje sedam poluvremena.

A zašto?

FIFA je uvela novo pravilo za sudije, odnosno smernicu, da se svako gubljenje vremena - nadokadi. Tačnije, skoro svako, jer se, kada se o poluvremenima radi, obično se igra efektivno od 26 do 33 minuta u najjačim evropskim ligama.

Zato se na utakmicama igranim u ponedeljak nije nadoknađivalo samo po minut ili ni toliko posle uvodnog deča meča, odnosno tri do pet minuta zbog izmena u drugom poluvremenu, već daleko, daleko više.

Recimo, utakmica Engleska - Iran bila je produžena sudijskom odlukom za 14 minuta u prvom poluvremenu, a za 10 u drugom. 

Pa opet, ne da se nije igralo 24 minuta, nego značajno duže: dodatnih 29 minuta je odigrano.

Razlog je što se primenjuje striktnija nadoknada "izgubljenog vremena" i tokom sudijske nadoknade vremena, pa je tako umesto 14+10 "računice" za pomenuti meč, dodatno odigrano najpre 15, pa onda još 14 minuta posle onog devedestog. Ukupno se, dakle, igralo ne 90, već 119 minuta. Kao da su bila dva produžetka...

Na utakmici Senegal - Holandija igrači su videli da četvrti sudija pokazuje da će se igrati dva minuta nadoknade posle prvog poluvremena, a osam posle drugog. Igralo se 3 + 11.

I, konačno, na meču SAD - Vels, bilo je pokazano da će se igrati četiri, odnosno devet minuta sudijse nadoknade vremena, a igralo se pet dodatnih u prvom poluvremenu, te 11 u drugom.

Sve ukupno, 29 dodatnih minuta u prvoj utakmici, 14 u drugoj, a 16 u trećoj. Odnosno, umesto da tri meča traju (3h90) 270 minuta, igralo se 329. Bili su produženi za čak 59 minuta. 

Ili: skoro punih sat vremena duže su trajali nego što su mnogi mislili da će biti slučaj.

 

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra protiv Brazila u četvrtak od 20 sati po našem, srednjoevropskom vremenu, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)