RUSIJU ZA SVA VREMENA IZBACUJU IZ UEFA I FIFA? Rusi povukli potez koji je razbesneo Ukrajinu

Novosti online

25. 10. 2022. u 13:24

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje se s posebnom pažnjom prati širom sveta, a kako je i sport pogođen tim dešavanjima, jedna od najnovijih vesti iz tog segmenta života izazvala je priličnu pažnju.

РУСИЈУ ЗА СВА ВРЕМЕНА ИЗБАЦУЈУ ИЗ УЕФА И ФИФА? Руси повукли потез који је разбеснео Украјину

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države su se utrkivale ko će više kazniti zemlju na čijem je čelu Vladimir Putin, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a ni sport nije izuzet od sankcija. Klubovi i reprezentacije su sada već odavno izbačeni sa takmičenja, dok pojedinci u mnogim individualnim sportovima ili ne mogu da se nadmeću na međunarodnoj sceni, ili moraju da se odreknu imena zemlje, zastave i himne, kao u tenisu.

Ipak, jedna vest se danas malo razlikuje od mnogih koje su na temu "zabrane ruskom (i beloruskom) sportu" kružile meridijanima od početka ratnih dejstava.

Naime, Fudbalski savez Ukrajine zatražiće od UEFA i FIFA da za sva vremena izbace Rusiju iz članstva u tim organizacijama.

Razlog?

Najava ruskih vlasti da će klubovi sa četiri nove teritorije Ruske Federacije, koje Ukrajina smatra svojom, igrati u šampionatu Rusije.

Nedavnim referendumima u oblastima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, te ranijim prisajedinjenjem Krima Rusiji, tamošnji narod se izjasnio da ne želi da više bude deo Ukrajine, ali rezultate tog referenduma nisu priznale ni Ujedinjene nacije na nedavnoj sednici Skupštine, a naravno ni sama Ukrajina.


Kako je u ponedeljak ruski vicepremijer Dmitrij Černišenko u razgovoru sa Vladimirom Putinom izjavio da se "Vlada dogovorila sa Fudbalskim savezom Rusije o integraciji klubova s novih teritorija u postojeći ruski šampionat" (što bi trebalo da se desi od 2023. kada se radi o klubovima s Krima, a godinu dana kasnije iz četiri preostale nove teritorije Ruske Federacije), hitno su reagovali u Fudbalskom savezu Ukrajine.


Njegov predsednik Andrej Pavelko se oglasio na Fejsbuku na sledeći način:


- Naš Fudbalski savez će se hitno obratiti i FIFA i UEFA, sa željom da se najstrože sankcije izreknu Fudbalskom savezu Rusije. Tražićemo da Rusija bude isključena iz UEFA i FIFA zbog grubog kršenja ustava tih organizacija - poručio je Pavelko u objavi, u kojoj je kolege iz FS Rusije nazvao "marionetama teroriste Putina" i najavio da će se, "kada se desi oslobađanje okupiranih teritorija Ukrajine" i tamošnja deca "radovati i učestvovati u pripremi organizacije željenog Mundijala 2030. godine".


Rusija je, podsetimo, već sankcionisana od strane dve najveće svetske fudbalske organizacije, ali je i dalje njihov član. Kao član, može da se nada da će jednom biti ukinute aktuelne kazne u vidu zabrana učestvovanja u međunarodnim takmičenjima pod ingerencijom svetske i evropske kuće fudbala, ali ako bude isključena, to svakako neće biti moguće.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati