PRESTAĆU DA PEVAM KAD PADNEM NA BINI: DŽimi Stanić nastupa iako je nedavno napunio 94 godine

Jurica KERBLER, stalni dopisnik iz Zagreba

29. 01. 2023. u 08:40

UVEK elegantan, dobro raspoložen, vrhunski muzičar, Stjepan Džimi Stanić izgleda kao da su za njega godine stale.

ПРЕСТАЋУ ДА ПЕВАМ КАД ПАДНЕМ НА БИНИ: Џими Станић наступа иако је недавно напунио 94 године

Nekad Džimi Stanić, Foto Printskrin

A ima ih 94, pa kada je nedavno održao u Zagrebu koncert, prisutni muškarci su dobacivali: "Želimo da budemo kao Džimi!" A on nam otkriva tajnu dugovečnosti pokazujući na svoju Barbaru.

- To me drži, daje mi snagu - kaže legendarni muzičar, koji je baš pre nekoliko dana napunio 94 godine.

Uostalom, nema šale koju ovaj legendarni pevač ne ispriča a da nije posvećena Barbarbi, najavljujući sa njom još mnogo koncerata.

Priča o Stjepanu Džimiju Staniću priča je o zlatnim danima zagrebačke muzičke scene, vremenu Ive Robića, Gabi Novak, Arsena Dedića, ali i vremena dok još nisu nastali "Bitlsi", "Rolingstonsi". Njegova godina rođenja, 1929, ostaće upamćena po mnogo čemu, prvi je put dodeljen Oskar, balon Graf Cepelin krenuo je na put oko sveta, a nastao je i junak stripa Popaj. Na koncertima, Džimi između nezaboravnih pesama priča dogodovštine iz svog života, a bilo ih je zaista bezbroj.

- Uh, kako su me žene volele, a muževi ganjali - kaže uz smešak, priznajući da se smirio tek kada je napunio šezdeset.

- Nikad mi nije bilo jasno kako imam toliko snage, a najbolji je odgovor da volim posao koji radim. Prestaću da pevam kada padnem na pozornici.

A legendarne pesme znaju i stari i mladi - "Prolazi sve", "Dimnjačar", "Moja kobila Suzi". Najviše voli kada nastupa zajedno sa Barbarom, koja je njegove hitove pevušila kada su se upoznali. Nagovarao ju je da nastupaju zajedno, a danas je gotovo nezamislive da je nema sa Džimijem na pozornici.

Džimi su ga prozvali još u mladosti i do danas ga niko drugačije i ne zove. Majka je nakon tri sina očekivala devojčicu, ali došao je mali Stjepan, koji je voleo kaubojske filmove i dobio nadimak po jednom liku iz filma. A onda je došla i prva ploča talentovanog mladića koja se zvala "Kauboj Džimi". Svirao je kontrabas, bio pravi zagrebački šminker, a buru je izazvala jedna fotografija na kojoj go, sa smokvinim listom, drži kontrabas, a iznad piše: "Kad god se pogledam u ogledalo, uvek sam zahvalan mami i tati, a svaki dan dižem i tegove."

- Znate, zbog mene je počeo da se širi nudizam - priseća se pevač koji definitivno ima specifičan smisao za humor.

Prvi put je javno nastupio kao desetogodišnjak na radiju, kasnije po svetu, u brojnim klubovima, a dve godine je svirao gitaru po hotelima i lokalima u Bosni, Somboru i Vukovaru. Jedna gatara mu je rekla: "Ti nikada nećeš imati hrpu love, ali uvek će ti kapati."

- I bilo je tako, već je više od sedamdeset godina kako traje moja karijera - potvrđuje Stanić gatarine "prognoze".

Sa suprugom Barbarom na koncertu u Zagrebu, Foto Printskrin

Uvek je govorio da je ceo život govorio "ne" i da je, kada je upoznao svoju suprugu Barbaru, prvi put rekao "da", uz objašnjenje da im je trebalo punih 13 godina da se venčaju. Danas su nerazdvojni, planiraju nove nastupe, idu "na televiziju" i srećni su jer ih prihvata i sadašnja publika. "Moja je ženica ptičica selica", peva Džimi popularnu pesmu, a uz Barbaru menja reči u "ptičica pevica". Zna da je ženska reč poslednja, a on još doda "da, draga" i to je formula za srećan brak. Snimio je mnoge ploče, gotovo 200 pesama i među prvima popularizovao rok, i to na Kolarcu u Beogradu. Danas živi od skromne penzije i ponekog nastupa, ali se ne žali.

- Ne volim zagrebačku maglu, a i korona me zadržala u kući - kaže dugovečni muzičar.

Nedostaju mu duge šetnje, a iz hobija radi unikatne kućice od recikliranog materijala.

Ima ih više od stotinak, pa je priredio i izložbu "Druga strana Džimija". Kaže da voli male kuće, sa vrtovima ispred njih, pa na stolu u kuhinji ima radionicu.

Pre koncerta voli "da zamota" cigaretu i popije viski, a posle koncerta "pravo u krevet".

Na nastupima uvek stvara posebnu atmosferu, a publika traži "bis".

- To radim ceo život, kada nema koncerta, nervozan sam. Za mene nema penzije - dodaje Stanić.

Večitog mladića održavaju supruga i šale. Tako, kako kaže njegova pesma, "prolazi sve", samo Stjepan Džimi Stanić ne.

Džimi Stanić, Foto Printskrin

GABI NOVAK

JOŠ jedna zvezda bivše ju-muzičke scene, Gabi Novak, ima samo reči hvale za svog kolegu:

- On je najpopularniji pevač na svetu koji ima 94 godine - kaže Gabi Novak povodom 94. rođendana koji je Džimi proslavio 20. januara.

TODOR I TOREADOR

DžIMI je nedavno na koncertu publici ispričao i jednu od mnogobrojnih anegdota iz života, kako je bio u Toledu i hteo da vidi borbu sa bikovima:

- Prvo je došao jedan i na ulazu rekao "matador" i pustili su ga unutra. Zatim je stigao drugi, koji je rekao "pikador" i treći "toreador". Svi su ušli, pa sam ja zavikao "todor" i pustili su me.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)