KREĆE "EGZIT": Petrovaradinska tvrđava ugostiće više od 200.000 fanova i izvođača

S. BAJIĆ

07. 07. 2022. u 12:00

NA Petrovaradinskoj tvrđavi večeras počinje festival "Egzit", koji će u svom 22. izdanju do 10. jula okupiti više od 1.000 muzičara (Nik Kejv i "Bed sids", Kelvin Haris, "Sepultura", Džejms Artur, "Napalm det", Hani Dižon, Konstrakta, Senida, Marčelo, "Brkovi", "Artan Lili", "Deca loših muzičara", Mimi Mercedez...) sa svih meridijana.

КРЕЋЕ ЕГЗИТ: Петроварадинска тврђава угостиће више од 200.000 фанова и извођача

Foto N. Karlić

Oni će nastupati na 40 festivalskih bina i zona, raspoređenih na prostoru i po šančevima Gibraltara na Dunavu. Organizatori višestruko nagrađivane smotre izvođača savremene muzike očekuju i rekordan broj posetilaca, s obzirom na činjenicu da su četvorodnevni kompleti ulaznica rasprodati.

Najave su da će tokom četiri noći "Egzit" pohoditi više od 200.000 fanova iz stotinu zemalja sveta, među kojima, osim domaće i regionalne publike, prednjače posetioci iz Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Mađarske i Turske. Razlog za ogromno interesovanje je, kako u "Egzitovom" timu ističu, jedan od najjačih programa festivala.

Kapije na Petrovaradinu biće otvorene u 19 časova, a nekako u isto vreme kreće i svirka, koja će dočekati prve posetioce najveće žurke na Balkanu. Festival će, kao prvi izvođači, posebnom ceremonijom tehnički otvoriti u 19 časova Moze i Sem Garet na Pačamama bini, koja je ove godine dobila novu lokaciju sa više prostora za plesače.

Berkaj Avđi, Ahmet Ken, Jasin Sajar, Živko Melentić, Foto N. Karlić

Odmah zatim, zagrmeće i sa ostalih bina.

- Zvanično otvaranje "Egzita" je, po tradiciji, oko ponoći na Glavnoj bini, uz nastup zvezde večeri Igi Azejlije - potvrđuje Milica Dragomirović, pi-ar "Egzita".

Prvi posetioci su u prethodna dva-tri dana već stigli u Novi Sad, a juče je posebno živo bilo u "Egzitovom" kampu na kupalištu Štrand, gde su prvi kamperi podizali šatore uz muziku sa razglasa.

- U toku prepodneva pristiglo je oko 150 gostiju, a do početka festivala očekujemo da će ih biti oko 4.000 - kaže Branislava Kolarov iz organizacije.

- Za njih smo pripremili 2.000 šatora, a ima i onih koji donose svoju kamp-opremu.

Gosti "Egzitovog" kampa na raspolaganju imaju bogatu ponudu hrane i pića u restoranima, obezbeđen sanitarni čvor i tuševe sa toplom vodom na nekoliko punktova. Za njih su pripremljene razne aktivnosti, a i ove godine je prisutan Centar "Srce" za stručnu psihološku podršku, s obzirom na to da je tema festivala mentalno zdravlje. Recepcija i informacioni pult rade 24 časa, posetioci mogu da se kupaju u Dunavu, a tu su i dežurne lekarske ekipe, policija i obezbeđenje kampa.

- Došao sam iz Istanbula, prvi put u Srbiju, u Novi Sad na "Egzit" - kaže Berkaj Avđi, muzičar koji neguje čvršći, rok i pank zvuk. - Favorit mi je riječka grupa "Paraf". Jedva čekam da počne.

Foto N. Karlić

Njegov zemljak, Jasin Sajar iz Izmira, doručkuje burek i ne štedi reči hvale za kvalitet hrane u Srbiji u kojoj je, takođe, prvi put.

- Novi Sad je mnogo lep grad, cene u restoranima su pristojne, a domaćini ljubazni.

Ručali smo tradicionalni "rinflajš". Ćevapi su uvek naš izbor i radujemo se druženju na festivalu i u kampu. Plan je da posle Srbije nastavimo put po Evropi.

Foto N. Karlić

Među prvima u kamp je stigao Živko Melentić, vozač kamiona iz Grgurevaca, sa južne padine Fruškogorja, kako kaže, pre svega zbog druženja.

- Osmi put dolazim na "Egzit" i uvek kampujem - poručuje Milentić. - Radno mesto mi je da putujem po Evropi, a sada, na godišnjem odmoru, provodim sve vreme na otvorenom.

Radujem se susretu sa prijateljima iz Severne Makedonije, Hrvatske, Poljske i Ukrajine.

Foto N. Karlić

PARKIRANjE

JKP "Parking servis" je u okolini Petrovaradinske tvrđave organizovao režim parkiranja na Keju skojevaca, kod drumsko-železničkog mosta i kružnog toka prema Varadinskom mostu, kao i na Kameničkom putu kod restorana "Balkan ekspres". Kapacitet parkirališta je 400 mesta, a naplaćivaće se od 18 do tri časa posle ponoći, po ceni od 250 dinara. Tokom festivala radiće i dežurna "pauk" služba, kako usled nesavesnog parkiranja ne bi došlo do kolapsa i saobraćajnih gužvi.

ULAZNICE

DNEVNE ulaznice mogu se kupiti po promo cenama koje iznose 2.990 dinara (četvrtak), 3.690 dinara (petak), 3.990 dinara (subota) i 2.990 (nedelja). U ponudi su i karte za fan-pit, za 8. jul kada nastupa Nik Kejv, po ceni od 3.990 dinara. Dnevne VIP ulaznice, kao i četvorodnevni VIP paket, koštaju do 41.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SLOBODA ZAVRŠILA NA INFUZIJI: Glumica se oglasila iz bolnice - evo u kakvom je stanju (FOTO)