KLASIKA IZ TAMBURE: Organizatori "Tamburica festa 2022" pripremaju spektakl za istoriju

S. BAJIĆ

23. 05. 2022. u 10:14

NA ovogodišnjem, jubilarnom, 15. po redu "Tamburica festu 2022", koji će biti održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada, prvi put u istoriji nastupiće "Međunarodna tamburaška filharmonija" sa više od 230 izvođača iz 15 zemalja. Projekat Svetske tamburaške asocijacije i "Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022", očekuju organizatori, biće više od spektakla, s obzirom na činjenicu da se niko na planetarnom nivou nije usudio da upriliči grandiozni koncert "majstora pera i žice" u tolikom obimu.

КЛАСИКА ИЗ ТАМБУРЕ: Организатори Тамбурица феста 2022 припремају спектакл за историју

Foto N. Stojanović

- Reč je o istorijskom nastupu svetske reprezentacije tamburaša - kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala. - Negujemo tamburašku tradiciju i kulturu objedinjujući umetnike iz 15 zemalja koji sviraju srcem i uvereni smo da će pokrenuti našu mladež ka muzici, tradiciji, kulturi...

Po rečima mr Danila Ninkovića, projekt-menadžera, i Jovana Adamova, programskog direktora festivala, koncert za istoriju je plod saradnje Svetske tamburaške asocijacije i Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

- Program je u skladu sa najvišim svetskim standardima u oblasti umetničke muzike, kao i iz sfere kulturnih industrija, s obzirom na to da je obuhvaćena i umetnička, filmska i popularna muzika sa svih meridijana - kaže Ninković. - Poštovaoci istinskih vrednosti imaće priliku da uživaju u jedinstvenom, malo je reći spektakularnom tamburaškom izvođenju italijanskih kancona, arija sa Iberijskog poluostrva, našeg čočeškog kola iz opere "Koštana". Publika će takođe moći da čuje kako na tamburici zvuči "Bolero" Morisa Ravela, "Igra sabljama" Arama Hačaturjana, "Na lepom, plavom Dunavu" Johana Štrausa, "Seviljski berberin" Đoakina Rosinija, dela našeg Petra Konjovića, a među solistima će biti Matija Zanata, italijanski tenor, miljenica publike Kaliopi iz Severne Makedonije, Danijela Veselinović na trubi, Branko Bako Jovanović, najbolji instrumentalista sveta na bas-primu...

VELIKA OČEKIVANjA

- Kako će sve to da zvuči, to niko ne zna, jer je prvi put - kaže Ninković. - Međutim, uvereni smo da će to biti fantastično, posebno zbog ambijenta na najvećoj bini ikad postavljenoj na centralnom gradskom trgu. Prvi put će na međunarodnom planu ljudi komunicirati tamburom, spajajući svoju interpretaciju u energiju na najvišem umetničkom nivou. To je i potvrda da je tamburica univerzalni instrument na kom mogu da se sviraju svi muzički žanrovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)