SIJARTO PODRŽAO REPUBLIKU SRPSKU: "Šokira me što se Amerika meša u stvari drugih država"

Novosti online

22. 03. 2023. u 17:13

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da je šokantno i uznemirujuće mešanje Amerike u unutrašnja pitanja drugih država. On je dodao da Budimpešta poštuje činjenicu da je Milorad Dodik ponovo izabran za predsednika Republike Srpske.

СИЈАРТО ПОДРЖАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Шокира ме што се Америка меша у ствари других држава

Foto: Tibor Rosta/MTI via AP/Shutterstock/Ilustracija

- Što se tiče predsednika Dodika, nije bitno šta ja mislim o njemu , važno je samo šta o njemu misle ljudi koji žive u BiH, posebno u RS, jer oni su za njega glasali, a ne ja. On je ponovo izabran i Mađarska to poštuje - naveo je Sijarto.

Sijarto boravi u BiH, a novinari u Sarajevu su ga pitali da prokomentariše izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u BiH i odnos prema predsedniku RS Miloradu Dodiku.

- Šokiran sam i svake godine me iznova šokira to što Stejt department ima smelosti da daje karakteristike drugim zemljama i objavljuje slična saopštenja tako kategorički o unutrašnjim problemima i situaciju u drugim zemljama. Moje pitanje je kako oni dolaze do toga - rekao je Sijarto.

On je dodao da Ministarstvo na čijem je čelu ni Ministarstvo spoljnih poslova u BiH ne prave izveštaje o ljudskim pravima i situaciji u drugim zemljama jer to ne spada u njihovu kompetenciju.

- Smatram uznemirujućim i šokantnim to što vašingtonske birokrate prave takva saopštenja o našim zemljama, pozivajući se na različite jednostrane informacije, pri čemu se one često finansiraju iz SAD. Prekinite više s tim - rekao je Sijarto.

Mađarski ministar je istakao da samo građani BiH ili Mađarske mogu da odlučuju da li su zadovoljni svojom vlašću i situacijom u zemlji.

Dodao je da je saradnja sa mađarskih vlasti sa Dodikom korektna i pravična i da se ona zasniva na uzajamnom poštovanju.

- Danas u međunarodnoj politici nema uzajamnog poštovanja. Neke zemlje se vrlo rado mešaju u stvari drugih država. Mi uvek sarađujemo sa izabranim liderima BiH. Nikada ne dovodimo u pitanje rezultate lokalnih izbora, poštujemo ih - zaključio je diplomata.

Naglasio se je da se predsednik Srpske neće naći ni na kakvoj listi sankcija dok je ova vlast u Mađarskoj.

Sijarto je u poseti Bosni i Hercegovini, gde je najpre posetio Sarajevo i sastao se sa ministrom spoljnih poslova BiH Elemdinom Konakovićem. Potom je doputovao u Trebinje gde ga je dočekao predsednik RS Milorad Dodik sa kojim će učestvovati Četvrtom Samitu energetike "SET Trebinje 2023" .

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VUČIĆ - Neću priznati tzv. Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)