TREBINJSKI SMOKVARI ZAVRŠILI PROLEĆNE RADOVE U SVOJIM VOĆNJACIMA Za smokvu nema loše godine

D.Curać

22. 03. 2023. u 10:39

TREBINjSKI smokvari priveli su prolećnu rezidbu, koja je, kako kažu, veoma važna za predstojeću sezonu. Međutim, kako kaže Božo Vlačić, jedan od prvih Trebinjaca koji su počeli sa plantažnim uzgajanjem smokve, za to voće nema loše godine.

ТРЕБИЊСКИ СМОКВАРИ ЗАВРШИЛИ ПРОЛЕЋНЕ РАДОВЕ У СВОЈИМ ВОЋЊАЦИМА  За смокву нема лоше године

D. Curać

- Godina za smokvu ne može biti loša. Prošla je zbog suše malo lošije rodila, ali je zato kvalitet bio izuzetan. Posla oko ove voćke ima, ali ona je izuzetno zahvalna za uzgoj - istakao je Vlačić.

Brojni proizvodi Vlačića dobijali su nagrade na različitim sajmovima. Ono što je na početku bilo interesantno bili su proizvodi od ploda, da bi nakon susreta sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju proširili paletu i krenuo sa preradom lista, koji sadrži mnogo minerala, vitamina, antioksidanasa i pravi je izvor zdravlja.

- Od Agencije iz Japana sam dobio sušaru i ideju za proizvodnju smokvinog brašna, kao i čajeva. U Japanu prerađuju list smokve na taj način, a dobijeno brašno koriste kao veoma tražen začin. Brašno od lista smokve je odličan lek za bronhitis, a čajevi se koriste kod regulisanja krvnog pritiska, bolesti disajnih puteva, na sprečavanju pojave dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja - dodao je Vlačić.

Na čuvenoj trebinjskoj pijaca smokva je jedan od zaštitnih znakova. Ovo voće, uglavnom sušeno, ali i sveže kupuju brojni turisti.

BERBA TRAJE DO NOVEMBRA

BOŽO Vlačić uzgaja smokve na više planataža, a radi se o devet autohtonih sorti. Berba počinje u julu, a završava se krajem novembra.

- Smokva je i tu zahvalna. Neke sorte sazrevaju već u julu, a potom slede druge tako da u svojim voćnjacima imam sveže plodove sve do kraja novembra - istakao je Vlačić.

Pre par godina Ženski centar iz Trebinja formirao je Zadrugu "Smokvica", koji je zasadio prvu plantažu organske smokve u BiH na devet hektara zemljišta u blizini ovog grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)