STANOVNIK ZEMLJE-GRAĐANIN NEBA: Akademija posvećena Svetom Savi održana u Ugljeviku (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 01. 2023. u 22:47

EPARHIJA zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz podršku opštine Ugljevik organizovali su večeras Svetosavsku akademiju.

СТАНОВНИК ЗЕМЉЕ-ГРАЂАНИН НЕБА: Академија посвећена Светом Сави одржана у Угљевику (ФОТО)

foto:V.Mitrić

U ugljevičkom Centru za kulturu svetosavsku besjedu je govorio protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh ugljevički. Topić je istakao da je Sveti Sava večita priča kod Srba, nikad do kraja ispričana i završen.a

- Sveti Sava je Srbin od krvi i mesa, stanovnik zemlje ali i građanin neba i čovek budućeg veka. On je, kao što je rekao vladika Nikolaj “najlepše srpsko dete” koje je darovano Bogu, ali i najlepši srpski lik kroz koji se Bog nama pokazuje. Kroz njega je biće ovog naroda najbolje videlo i predosetilo carstvo božije i večni život - poručio je u besedi Topić.

Prota je naglasio da je Sveti Sava bio “putujući hram” i apostol, a da su njegove mošti "lek besmrtnosti”.

- Sve što je imao davao je drugima – živeo je za druge. Za sebe ništa nije tražio, a sve je dobijao i imao. Mogao je mnogima da vlada, a on je izabrao da služi svima - rekao je Topić.

Akademiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je rekao  je da je svetosavlje put ljubavi i vere Hristove. Perić je naglasio da je Sveti Sava otac i stvoritelj srpskog naroda.

-Svetitelj Sava je osnivač i utemeljivač naše Srpske pravoslavne crkve. Od vremena Svetog Save znamo ko smo i odakle smo, od njegovog vremena su prve liturgije. On je gradio našu srpsku državu. Sveti Sava je graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata - rekao je Perić.

U sklopu kulturno-umetničkog programa nastupali su polaznici Dečijeg vrtića "Duško Radović" Ugljevik, učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik, Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik, Muzičke škole "Kornelije Stanković" Ugljevik, Etno grupa "Tamjan" i orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik. 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega