ROD ZAHVALNO RASTKU KLIČE: Tri decenije svetkovanja Svetog Save u Zvorniku u novijem dobu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 01. 2023. u 18:22

ZVORNIK je jedan od retkih gradova u okruženju koji tri decenije organizuje višednevne svetosavske svečanosti, a sa koje se šalju poruke ljubavi, poštovanja, uvažavanja, tolerancije. Ovo je prilika i da se duhovno obogaćujemo-rekao je Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvornika, otvarajući, u ovdašnjem Domu omladine, 30. Svetosavsku nedelju.

РОД ЗАХВАЛНО РАСТКУ КЛИЧЕ: Три деценије светковања Светог Саве у Зворнику у новијем добу

foto:V.Mitrić

Za Svetog Savu Jovanović je rekao da je reč,“ verovatno posle Isusa Hrista najzačajnija ličnost u istoriji Srpske pravoslavne crkve i Srba“.

- Zahvalan sam svima koji su godinama ulagali napore da se ova tradicija očuva, pre svega SPC-i, njihovom sveštenstvu, SPKD „Prosvjeta“, prosvetnim radnicima, kao i učenicima -istakao je Jovanović, pozivajući sugrađane da proprate programe svetosavskih svetkovina.

Višegodišnji čelnik SPKD „Prosvjeta“ Radosav Rade Perić je naglasio da je „ Sveti Sava jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda koji nam je poklonio kulturu, obrazovanje, prosvetu“.dodajući da je naš prvi prosvetitelj, učitelj i veroučitelj iz roda slavnih Nemanjića“ naše ishodište i naše svetilište, da živi među nama i zato je cela sedmica posvećena u gradu na Drini njemu.“

Svetosavsku besedu je iguman manastira  Svete Matrone Moskovske u Ritešiću Isaija, izrazivši zadovoljstvo što je reč velikom jubileju -triodestogodišnjici ove svetkovine u Zvorniku.

- Sveti Sava živi od onog momenta kada je u starom gradu hram podignut i iz ovog grada niti je odlazio niti će otići, dokle god bude ovakvog sveštenstva i još boljeg naroda -poručio je iguman Isaija. - Sveštenstvo bez naroda teško je, ali i narod bez Svetog Save i bez Hrista kao da ne postoji. Prema tome ovde se Sveti Sava ne proslavlja 30 godina nego u kontinuitetu nekoliko vekova i to je nešto predivno Svetog Savu ne slavi samo Srpska pravoslavna crkva nego vaseljensko pravoslavlje Sveti Sava bio i zakonodavac, onaj koji je doneo u Srpsku crkvu Hrista i u državu  zakonik.

Na otvaranju Svetosavske nedelje himnu Republike Srpske i Svetosavsku himnu otpevalo je Hor Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ pod rukovodstvom profesora Ljubiše Popovića.

Na programu je koncert KUD „Sveti Sava“, tradicionalni Izbor sportiste godine, Svetosavska svečana akademija sa besednikom akademikom Sretom Tanasićem, glumicom Narodnog pozorišta Republike Srpske Belindom Stijak, horom OMŠ „Vojin Komadina“ i profesorima i učenicima SŠC „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra. U petak će u školama biti proslavljena školska slava, a u Domu omladine koncert će održati Mali hor OMŠ „Vojin Komadina“.Organizatori su SPKD „Prosvjeta“ i Grad Zvornik koji je i pokrovitelj Svetosavske nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja