KROMPIR SA UKUSOM ROMANIJE: Nadaleko čuvenom povrću iz Rogatice treba zaštititi geografsko poreklo

M. REGOJE

03. 10. 2022. u 12:30

PODRUČJE Rogatice, zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uslovima, jedno je od najpogodnijih za uzgoj krompira u Bosni i Hercegovini, a rogatički krompir je proizvod koji se svojim kvalitetom nametnuo na našem tržištu, ali i u celom regionu.

КРОМПИР СА УКУСОМ РОМАНИЈЕ: Надалеко чувеном поврћу из Рогатице треба заштитити географско порекло

Vađenje krompira, Foto Privatna arhiva

Dugo postoji ideja da se, kao kajmak, zaštite i poreklo i kvalitet nadaleko čuvenog rogatičko-boričkog krompira kao osnovne povrtlarske i uopšte setvene kulture većeg broja domaćinstava u opštini Rogatica.

Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i dugoj tradiciji uzgoja, rogatički krompir nadaleko je prepoznatljiv proizvod Sarajevsko-romanijske regije.

Prema nekim podacima, krompir je u ove krajeve došao 1896. godine i odmah su ga prihvatili seljaci sa Borika i iz okoline Rogatice koji su tada počeli da se bave uzgojem ovog, po kvalitetu, čuvenog povrća.

Enormna poskupljenja utiču i na njegovu proizvodnju, ali na Borikama, mestu gde se decenijama uzgaja, ne odustaju od ulaganja u ovu poljoprivrednu kulturu.

Spreman za prodaju, Foto Privatna arhiva

Stanovništvo ovog kraja se ne žali na prihode od poljoprivrede i stočarstva, a najveći problem im je sve manje radno sposobnog stanovništva.

U jednom od vodećih poljoprivrednih dobara u ovom kraju, krompirom su zasejali površinu od 34 hektara, ali već razmišljaju kako ljudsku snagu zameniti mašinama.

- Ove godine smo morali osavremeniti mehanizaciju, kako bismo, skoro kompletno mehanizovali vađenje krompira, a sve sa ciljem smanjenja potreba za dodatnom radnom snagom - navode iz tog poljoprivrednog dobra.

Rogatički poljoprivrednici ističu da im je značajan podsticaj od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske koje podržava setvu krompira regresiranim dizel gorivom u količini od 100 litara na hektar zasejane površine, kao i kroz druge premije za proizvodnju i distribuciju merkantilnog i semenskog krompira.

Visoravan Borike, Foto Privatna arhiva

PRINOSI NA LANjSKOM NIVOU

PREMA podacima iz Odeljenja za privredu u Opštini Rogatica, tokom ovogodišnje setve krompirom je zasejano oko 260 hektara, od čega se na 45 hektara nalazio semenski krompir. Proizvođači navode da će prinos krompira biti na nivou prošlogodišnjeg.

- Bez obzira na surove klimatske uslove, pa i mraz u julu koji ni ove godine nije izostao, prinos krompira biće na nivou prošlogodišnjeg, odnosno oko tri tone po dunumu - ističu rogatički poljoprivrednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći