MAJKA BORE KOSTIĆA NEPREŽALJENA LJUBAV PAJE JOVANOVIĆA: Očevi im sreću rasturili

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

23. 03. 2023. u 09:41

JOŠ se pamti da je naš čuveni slikar Paja Jovanović bio veliki zavodnik i da je uživao u društvu lepih žena, sve dok nije upoznao svoju 33 godine mlađu suprugu Herminu Muni Dauber, sa kojom je u braku bio punih 40 godina, do svoje smrti. O svim tim ljubavima i svojim muzama pisao je u svojim memoarima, ali je jednu – onu prvu, mladalačku – iz njih, ipak, izostavio. Verovatno zbog povređenog srca i ukaljane časti, jer ta se ljubav završila raskidom veridbe, zbog koje je slikar zauvek otišao iz svog rodnog Vršca.

МАЈКА БОРЕ КОСТИЋА НЕПРЕЖАЉЕНА ЉУБАВ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА: Очеви им срећу растурили

Foto: Arhiva

Prema kazivanju istoričara, Paja se po završetku likovnih studija u Beču zaljubio u najlepšu Vrščanku toga vremena – bogatu i obrazovanu Emiliju Milu Mandukić, ćerku imućnog bačvara Svetozara Mandukića. Posle mnogo razmenjenih pogleda na vršačkom korzou i jednog odigranog kadrila, dvoje mladih ubrzo se verilo, ali je ta veridba još brže bila raskinuta i to zbog nesporazuma između njihovih očeva.

-Paja je po običajima toga vremena kaparisao buduću mladu sa 50 zlatnika, koje je jedva skupio uz pomoć svog prijatelja. Želeo je da se sa Milom preseli u Beč, kako bi ona tamo mogla da školuje svoj prelepi glas – pripoveda nam vršački hroničar Ivan Babić. - Ne znajući, međutim, za tu kaparu, Pajin otac Stevan, inače poznati vršački fotograf, od imućnog Milinog oca zatražio je pozajmicu, što je ovaj shvatio kao prevaru, te mu je zlatnike vratio i istog časa veridbu raskinuo. Mladi slikar je samo bio obavešten o tome, što mu je toliko slomilo srce, da se zauvek otisnuo u beli svet. U Vršac je posle toga retko dolazio.

Ljubio je Paja posle toga mnoge žene, ali Milu nije mogao da izbriše iz srca, iako to nije hteo da prizna čak ni u poznijim godinama, kada je pomenute memoare pisao. Kao dokaz te neprežaljene ljubavi smatra se to što je njen lik potajno naslikao na dva čuvena platna, koja se čuvaju u Gradskom muzeju u Vršcu i u Narodnom muzeju u Beogradu.

OŽENIO SE U 58. GODINI

PRETPOSTAVLjA se da je nesuđena ljubav sa Milom Mandukić uticala na to što je Paja Jovanović posle raskida veridbe vodio raskalašan život. Takođe, i na to što se prvi put oženio tek kada mu je bilo 58 godina. Iako Milino ime nije spomenuo u svojim memoarima, po njegovoj fotografiji iz mlađih dana, koja se danas najčešće pojavljuje na internetu, naslućuje se da je ona odista postojala u njegovom životu, jer na slici stoji rukom napisana posveta: „Tebi Milo, tvoj Paja“.

-Istoričari umetnosti smatraju da je na čuvenom „Vršačkom triptihonu“, koji je Paja naslikao 1895. godine, Mila prikazana u liku devojke koja bere grožđe. Samo pet godina kasnije on ju je krunisao i za caricu, jer su mu njene crte lica poslužile za kreiranje lika carice Jelene na slici „Krunisanje cara Dušana“. Obe slike su na prestižnim međunarodnim izložbama ovenčane zlatnim medaljama – objašnjava Babić, za „Novosti“.

U vreme kada su te slike nastale, Mila je uveliko bila u braku sa uglednim vršačkim trgovcem Vladimirom Kostićem. Imali su dvoje dece – ćerku Olgu i sina Boru, koji je mnogo godina kasnije postao prvi jugoslovenski šahovski velemajstor i svetski promoter šaha. Pričao je čuveni čika Bora Kostić da ga je majka u mladosti usmeravala da bude slikar, ali da se on, ipak, okrenuo šahu. Po tome se da naslutiti da je i Mila mnogo patila zbog raskinute veridbe, ali je strogost njenog oca bila jača od ljubavi dvoje mladih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)