RAT U UKRAJINI: Vagnerovci napreduju u Bahmutu, VSU kopa rovove u Časovom Jaru; Rusi odbijeni kod Marjinke (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

23. 02. 2023. u 06:46 >> 00:58

RAT u Ukrajini - 364. dan. Odnosi Rusije i Zapada sve se više zaoštravaju. Oba doma ruskog parlamenta izglasala su suspenziju sporazuma START o smanjenju starteškog naoružanja. Američki predsednik Bajden to naziva velikom greškom. Litvanija traži da SAD u baltičkim zemljama rasporede sistem HIMARS. Britanija najavljuje slanje tenkova "čelendžer" na proleće.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци напредују у Бахмуту, ВСУ копа ровове у Часовом Јару; Руси одбијени код Марјинке  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Izveštaj Štaba Predsednika - Situacija teška

Uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, 23. februara 2023. godine, održan je sastanak Štaba Vrhovnog vrhovnog komandanta. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napominje da je čuo, posebno, izveštaj obaveštajnih službi o stvarnim namerama ruskih okupatora.

Hronika ratnih vojnih operacija: Žestoke borbe u Bahmutu, VSU se povlači (MAPA)


Republika Krim

Na deonici pruge kod Simferopolja oštećene su šine kod sela Počtovoje. Priroda štete trenutno nije poznata, ali je saobraćaj obnovljen za nekoliko sati.


Pogranične teritorije Ruske Federacije

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Troicko, Tetkino i Gordejevku u regionu Kursk. Oštećeni su civilni objekti, ali u incidentu nije bilo žrtava.

U Belgorodskoj oblasti, VSU je napao Novu Tavolžanku, Voznesenovku i Borisovku. U ovom drugom, pod granatiranjem je ubijena starija žena, a njena ćerka je ranjena.

U selima je lakše oštećena infrastruktura i kuće meštana.

Ilustracija telegram rybar

Usled tehničkog kvara u Valujskom gradskom okrugu, srušio se Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Nažalost, pilot aviona nije preživeo.


Smer Starobeljsk

Na ovom delu fronta strane ne izvode nikakve ofanzivne operacije, na celoj liniji dodira vode se artiljerijski dueli.


Soledarski pravac

U severozapadnom predgrađu Bahmuta (Artjomovsk) borci PMC „Vagner“ preuzeli su kontrolu nad Berhovkom, kroz koju prolazi nekoliko puteva važnih za odbranu VSU. Kontrola nad njim će prekinuti snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine i pojačaće pritisak na severnu periferiju Bahmuta.

VSU se povukao u Dubovo-Vasiljevku i selo Jagodnoje, na koje Vagnerovci nastavljaju da jurišaju. Borbe u selu se vode u oblasti rasadnika Bahmut.

VSU pokušava da zadrži oblast Jagodnoje – Stupka u Bahmutu dok se ne izgradi nova linija odbrane u oblasti Časov Jar.

Pored toga, ruske snage su izvršile izviđanje na liniji Zaliznjanskoe-Vasjukovka. Napredovanje u ovom pravcu preti da stigne u pozadinu VSUa u aglomeraciji Seversk.

 

Foto Tanjug/AP


Donjecki pravac

Nastavljaju se pozicione borbe u centru grada na Marjinki. Zbog složenosti juriša, Oružane snage RF pokušavaju da pokriju grad sa juga i severa.

Ostvarujući ovaj plan, ruske trupe su krenule u ofanzivu od fabrike za popravku guma u ​​Marjinci na jug prema selu Pobeda i pod borbom su uspele da uđu u naselje.

Međutim, kasnije su vojnici koji nisu dobili podršku drugih jedinica morali da se povuku i zauzmu položaje na putu za Pobedu jugozapadno od Marjinke. Sukobi na tom području se nastavljaju.

Foto Tanjug/AP


Južni front - Hersonski pravac

Ruske oružane snage izvele su udare na objekte ukrajinske vojske u Hersonu i okolini.

VSU je odgovorio granatiranjem Nove Kahovke, Kahovke, Aleški i drugih oslobođenih gradova u Hersonskoj oblasti.

Generalštab VSU: Rusija je tokom godine ispalila oko 5 hiljada projektila na ciljeve u Ukrajini

Ovo je saopštio zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine A.Gromov. On je dodao da je bilo i skoro 3.500 vazdušnih udara i 1.100 udara bespilotnih letelica.

Specijalne snage su uništile tenk Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Operater protivtenkovskog raketnog sistema iz 58. odvojenog bataljona specijalne namene (specnaz) pogodio je preciznim udarcem tenk VSU.

 

Rusi modifikovali svoju raketu Kh-101

Prema najnovijim otkrićima ukrajinskih vojnih stručnjaka, Rusi su navodno počeli da koriste modifikovane verzije svoje krstareće rakete Kh-101 (ALCM) u Ukrajini za precizne udare na kritične kopnene ciljeve.

Foto Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

Komandant VSU: Situacija u Bahmutu se zakomplikovala (VIDEO)

Situacija u Bahmutu se naglo zakomplikovala. Vode se žestoke borbe, PMC „Vagner“ se probija na severni bok, nameravajući da opkoli grad, – rekao je terenski komandant VSU „Mađar“.

Prema rečima jednog od komandanata VSU, put za Časov Jar kroz Khromovo (bivše Artemovskoe) je „na nišanu ruske artiljerije“ (ranije je objavljeno da se ruski borci probijaju u oblasti Berhovke i Jagodnog u pravcu ovog puta).

Na južnom krilu borbe takođe ne prestaju, Rusi vrše pritisak na odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

 

Gubici obe strane - nepoznati

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije, ruska vojska je u Ukrajini do sada izgubila od 40-60.000 ljudi, dok je zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland, ranije ovog meseca navela da je u Ukrajini više od 200.000 vojnika ubijeno i ranjeno, preneo je Biznis Insajder.

Foto Tanjug/AP

I kada su u pitanju gubici ukrajinske vojske podaci variraju.

Norveški ministar odbrane naveo je 21. januara da je u sukobima sa ruskom vojskom popginulo ili ranjeno više od 120.000 Ukrajinaca, a tu brojku je ponovio i Britanski Telegraf 7. februara, pozivajući se na procene iz neimenovanog izvora.

Bitka za Bahmut: Berhovka u rukama vagnerovaca, VSU pokušava kontranapade u Soledaru (MAPA)

Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su se povukle iz Berhovke, a naselje je prešlo pod potpunu kontrolu jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a. Selo se čisti.

Borbe za selo traju proteklih dana, a juče su „vagnerovci“ potisnuli formacije Oružanih snaga Ukrajine na zapadnu periferiju. Noću su ukrajinske jedinice krenule za Dubovo-Vasilevku i Jagodnoje.

Sada se nastavlja juriš na selo Jagodnoje, gde su Oružane snage Ukrajine dan ranije prebacile pojačanje. Trenutno se nastavljaju sukobi u blizini rasadnika Bahmut, gde su se ukopali ukrajinski padobranci.

Ilustracija telegram rybar

Oslobađanje Berhovke omogućava ruskim snagama da potpuno prekinu snabdevanje ukrajinske grupe u Bahmutu putevima koji prolaze u selu i u blizini. Ovo će omogućiti povećanje pritiska na obližnje Dubovo-Vasilevku i Jagodnoje.

Sada komanda Oružanih snaga Ukrajine svim silama pokušava da zadrži liniju Jagodnoje – oblast Stupka u Bahmutu dok se ne izgradi nova linija odbrane na Časom Jaru. U Bogdanovki se pripremaju uporišta za odbranu naselja.

Foto Tanjug/AP

Ruske trupe su takođe vršile izviđanje u borbama na liniji Zaliznjanskoje-Vasjukovka. U Kijevu strahuju od prodora u odbrani u ovom sektoru i izlaska u pozadinu grupacije VSU u aglomeraciji Seversk.

U ovom trenutku, padobranci 10. brigade i 81. brigade DŠV Ukrajine pokušavaju da povrate izgubljene položaje u pravcu Vesele, istočno od Soledara i Belogorovke, zapadno od Lisičanska.

Ranjeni američki marinci i plaćenci "Međunarodne legije"

Prošle nedelje, hicem iz ATGM-a Kornet u Bahmutu uništen je oklopni automobil Hamvi sa stranim plaćenicima. Neki putnici su uspeli da prežive: među njima je bio i Amerikanac Đovani Roman.

Foto Tanjug/AP

Ovaj 28-godišnji rodom iz Los Anđelesa služio je u mornaričkom korpusu Sjedinjenih Država od 2014. do 2022. godine. Nekoliko puta je bio na prekomandovan u Japan.

Sredinom februara, u Bahmutu, automobil sa njegovom ekipom našao se pod vatrom ruskih trupa. Roman je zadobio brojne rane od gelera u glavu, stomak i ruke. Povređeni su i Amerikanci Brus Bajington i Pol Smit.

 

Blinken: Amerika ne želi sukob sa Rusijom

SAD ne žele eskalaciju sukoba velikih razmera u Ukrajini i uzimaju to u obzir prilikom planiranja pomoći Kijevu, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

FOTO: AP/Tanjug

Entoni Blinken

 

Australija poklanja dronove Kijevu

Australija će Ukrajini obezbediti dronove u okviru paketa pomoći od 33 miliona dolara, prenosi ABC.

-Savezna vlada će donirati 'bespilotne vazdušne sisteme' odbrani Ukrajine kao deo paketa od 33 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Prema pisanju lista Gardijan, radi se o nenaoružanim dronovima koji se mogu koristiti za praćenje kretanja trupa.

Bitka za Marjinku: Rusi promenili taktiku, sprema se kotao za VSU (MAPA)


U Marjinki se nastavljaju borbe unutar grada. Vojnici Oružanih snaga RF jurišaju na uporišta VSU, aktivno koristeći artiljeriju i tenkovske grupe. Snage 79. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine i dalje drže liniju.

Zbog težine napada direktno kroz centar, ruske trupe su promenile taktiku i prešle na pokrivanje Marjinke sa juga i severa. Jedinice Oružanih snaga RF napredovale su kod fabrike za popravku guma i otvorile put ka jugu do sela Pobeda.

Ilustracija telegram rybar

Proteklih dana vojnici 255. puka Oružanih snaga RF probili su odbranu Oružanih snaga Ukrajine na putu Marjinka-Konstantinovka i stigli do Pobede. Usput su napali utvrđenje ​​79 odšbr u poljima istočno od Pobede.

Ofanziva ka jugu od Marjinke bila je iznenađenje za ukrajinske padobrance. Ruske trupe su iskoristile neorganizovanost u redovima Oružanih snaga Ukrajine i uspele su da uđu u samo selo. Sada se već vode borbe unutar naselja.

Ukrajinska komanda očekuje početak ofanzive u drugim oblastima, uključujući sever Marjinke i oblast Krasnogorovke. Ekipe za elektronsko ratovanje raspoređene su u rejon borbenih dejstava, a jedinice 79. brigade snabdevene su dronovima koje su nabavili dobrovoljci.

 

 

Grčka odbila Kijev: S-300 ne ide u Ukrajinu

Grčka ne može priuštiti da pokloni svoje ruske protivvazdušne raketne sisteme S-300 Ukrajini, izjavio je u sredu ministar odbrane Nikolaos Panagiotopulos.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Izgubljena dva Su-25, po jedan sa obe strane

Vazdušno-kosmičke snage Rusije [VKS] i ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubile su po jedan Su-25 Grač istog dana. Rusko Ministarstvo odbrane prenosi obe vesti.

Usled pada aviona Su-25 Vazduhoplovstva Ruske Federacije u Belgorodskoj oblasti, poginuo je pilot. Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u četvrtak, 23. februara. „Posle izvršenja borbenog zadatka, pri povratku na bazni aerodrom u Belgorodskoj oblasti, srušio se Su-25 ruskog vazduhoplovstva. Pilot je poginuo, avion se srušio u napušteno područje i nije bilo oštećenja na tlu“, naveli su u resoru.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Odatle su precizirali da se avion srušio u pustom području, a na zemlji nije bilo oštećenja. Ruski medij Izvestija objavio je fotografiju sa mesta nesreće. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, uzrok katastrofe je tehnički kvar.

 

Vazdušna uzbuna u više oblasti u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

Ruski tenkisti probili se 5 km kod Ugljerdara (VIDEO)

Tenkisti marinaca Pacifičke flote napadaju Ugledar. Uspeli su značajno da potisnu VSU i zauzmu povoljne linije.

Tenkisti bukvalno pucaju na utvrđenja ukrajinskih militanata sakrivenih u uskom šumskom pojasu. Njihovom ofanzivom komanduje Heroj Rusije Ruslan Kurbanov. Za nekoliko dana borbe, posade pod njegovim vođstvom uspele su da potisnu neprijatelja za skoro pet kilometara.

-Na ugledarskom pravcu, da budem iskren, čak mi je i žao neprijatelja. Počeli su da povlače sve svoje rezerve. Bacaju svoje ljude praktično u smrt, videći da teškom opremom pokušavamo da uhvatimo protivnika“, priznaje oficir.

Foto printskrin jutjub MO Rusije

Probijajući se kroz minska polja, pod vatrom teške artiljerije, tenkisti se svaki put vraćaju sa pobedom. Rad im je svaki dan na prvom mestu.

Napadi se odvijaju nekoliko puta dnevno. Pa čak i branioci otadžbine provode svoj profesionalni praznik u iščekivanju nove bitke.

 

Ukrajinska vojska: Moskva pojačava napade, najžešće oko Bahmuta

Kijev je saopštio da Rusija pojačava napade na frontu godinu dana nakon njene intervencije sa namernom da iscrpi ukrajinske snage.

Ukrajinski brigadni general Aleksij Gromov rekao je da je Rusija postavila za cilj da do leta u potpunosti zauzme dva regiona koji čine industrijsku oblast Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Najžešće borbe i dalje se vode oko istočnog grada Bakhmuta, naveo je Gromov na konferenciji za novinare vojnom brifingu uoči godišnjice invazije u petak 24. februara prošle godine.

- Neprijatelj, koji ima prednost u resursima ljudske mobilizacije, namerno intenzivira neprijateljstva u nastojanju da iscrpi jedinice oružanih snaga Ukrajine - rekao je Gromov.

Kratkoročno, prema procenama, Kremlju je važno da do leta zauzme ključna naselja u regionu Donjecka, a u budućnosti sve delove Donjecka i Luganska.

Kijev kaže da Rusija trpi velike gubitke jer u borbe šalje nedavno mobilisane trupe u bitku, ali Gromov je rekao da Moskva koristi bolje pripremljene vojnike iz redovnih jedinica u već višemesečnoj bici za Bahmut.

Borbe za Bahmut, severno od glavnog grada regiona Donjecka, bile su toliko intenzivne da su ga komandanti sa obe strane nazivali „mlinom za meso".

(Reuters) 

 

 

Su-25 se srušio u Belgorodskoj oblasti, uzrok još nepoznat

Ruski borbeni avion SU-25 srušio se u u Belgorodskoj oblasti blizu granice sa Ukrajinom, ali uzrok incidenta još nije poznat, rekao je regionalni načelnik.

Pozivajući se na hitne službe, RIA Novosti su prenele da je pilot uspeo da se katapultira.

U objavi na Telegramu, načelnik Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da su hitne službe i istražitelji na licu mesta u blizini grada Valjuki i da se utvrđuju razlozi pada letelice.

Belgorodska oblast, koja se graniči sa ukrajinskim regionom Harkova, više puta je bio meta raketnih napada od početka ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana.

(Reuters) 

 

 

Švedska planira slanje "arčera" i oklopnih pešadijskih vozila

Švedski ministar odbrane Pal Jonson kaže da je ta zemlja planira da pošalje neke od svojih borbenih tenkova "leopard" u Ukrajinu.

Švedska je od početka rata slala Ukrajini više puta slala vojnu i civilnu pomoć.

Najnovija serija uključuje oklopna borbena vozila pešadije, za koje je Jonson rekao da će biti glavni doprinos zemlje Ukrajini u smislu opreme za kopneno ratovanje.

Švedska se takođe sprema da Ukrajini pošalje napredni artiljerijski sistem "arčer", ali podrška u švedskom parlamentu raste da se dodatno doprinese nekim od oko 120 nemačkih tenkova "leopard" koje poseduje u svom vojnom arsenalu.

- Otvoreni smo za tu opciju i u bliskom smo dijalogu, pre svega sa Nemačkom - dodao je Jonson.

(Reuters)

 

Foto: Printksrin/Jutjub/Extreme World

 

Ukrajina u UN predstavila rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Rusije

 Uz međunarodnu podršku, Ukrajina može da povrati svoj teritorijalni integritet i poštovanje Povelje UN, što će obeshrabriti Rusiju i druge agresore da napadaju druge zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zasedanju Generalne skupštine UN.

Prvog dana dvodnevnog zasedanja, povodom godišnjice ruske intervencije, Kuleba je u sredu predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve.

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, predstavljajući predlog rezolucije pod naslovom „Principi koji su u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, rekao da se ne sme kršiti princip teritorijalnog integriteta i da će "svet uroniti u haos ako se dozvoli menjanje granica silom", prenosi Ukrinform.

Ukrajinski diplomata je podsetio da je pre tačno godinu dana, samo nekoliko sati pre nego što je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu, pozivao države da se ujedine kako bi sprečili rat.

- Godinu dana kasnije, uprkos svim izgledima, Ukrajina se efikasno brani od mnogo jačeg neprijatelja i apelujem na vas: ovo je odlučujući trenutak da pokažete podršku, jedinstvo i solidarnost. Ovo je trenutak da dokažete da se zalažete za Povelju UN - rekao je Kuleba.

Obraćajući se GS UN, šef diplomatije Ukrajine je istakao i da su neki od prisutnih u sali i dalje voljni da budu prijatelji i sa Ukrajinom i sa Rusijom, samo da bi bili sigurni da će se rat završiti što pre, sa bilo kojim ishodom.

- Problem je što u ovom ratu ne postoje jednake dve strane. Postoji agresor i žrtva. Razumem da još postoje neke zemlje koje ne žele da stanu na stranu Ukrajine iz raznih razloga. Ali ne radi se o tome. Radi se o tome da se stane na stranu Povelje UN, da se stane na stranu međunarodnog prava. Radi se o stavljanju na stranu rezolucija Generalne skupštine UN. Ovo su naša zajednička pravila. I svi smo zainteresovani da ih podržimo. Sa izuzetkom Ruske Federacije koja smatra da pravila za nju ne važe i postoje samo da bi se kršila - rekao je Kuleba, navodi Ukrinform.

 

Pedro Sančez u Kijevu

Španski premijer Pedro Sančez doputovao je u Kijev da se sastane sa predsednikom Volodimirom Zelenskim uoči godišnjice početka rata, saopštila je Sančezova kancelarija.

Po dolasku u Kijev, Sančeza su primili zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine, ukrajinski ambasador u Madridu i španski ambasador u Ukrajini, dodaje se u saopštenju njegovog kabineta.

Sančesova poseta usledila je nakon što je predsednik SAD Džo Bajden obećao novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona dolara tokom iznenadne posete Kijevu u ponedeljak.

U utorak je italijanska premijerka Đorđa Meloni takođe posetila ukrajinsku prestonicu radi razgovora sa Zelenskim, za koga je obećala da će nastaviti da pruža podršku u pružanju otpora ruskim napadima, ali je odbila da ponudi borbene avione.

Španska ministarka odbrane Margarita Robles rekla je u sredu poslanicima u Donjem domu da će Madrid isporučiti Ukrajini šest borbenih tenkova "leopard 2A4"  nemačke proizvodnje nakon što budu podvrgnuti popravci, a isporuka se očekuje krajem marta ili početkom aprila.

(Reuters) 

 

Foto: AP

 

 

Poljska je izvela "tajnu operaciju" u Ukrajini, pišu mediji

Poljska je poslala odred policajaca u Ukrajinu na tajnu operaciju deminiranja zbog nedostatka sapera među ukrajinskom vojskom i nemogućnosti slanja NATO specijalista zbog činjenice da bi Rusija preduzela takav korak kao provokaciju, piše Virtualna Polska. 

- Misija je počela nakon što su se Ukrajinci prošle godine obratili zemljama članicama asocijacije antiterorističkih jedinica EU (ATLAS) sa zahtevom da pošalju sapere. Međutim, samo Poljska je pristala - napominju autori materijala.

U članku se tvrdi da je šef poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski naredio stvaranje humanitarnog policijskog kontingenta, koji je uključivao 98 oficira iz pojedinačnih antiterorističkih jedinica koji su dobrovoljno želeli da učestvuju u operaciji.

- U grupi su bili i bolničari, članovi borbenih grupa za zaštitu učesnika misije i dva psa obučena za traženje mina, dodaje se u publikaciji.

Napominje se da je jedan odred policajaca početkom oktobra otišao u Ukrajinu i tamo se zadržao oko pet meseci.

- U početku je misija trebalo da traje tri meseca. Međutim, u decembru je produžena za još dva meseca. Poljski policajci su radili, između ostalog, u okolini Kijeva, Dnjepra i drugim mestima -  rezimirali su autori. 

Zapadne zemlje stalno govore o tome da Ukrajina mora da pobedi Rusiju na bojnom polju, i poveća snabdevanje naoružanjem i vojnom opremom. Moskva je više puta izjavila da zapadna vojna pomoć ne obećava Ukrajini ništa dobro i samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruske vojske, prenela je RIA.

 

 

Moskva: Kijev planira invaziju na Pridnjestrovlje

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske vlasti da planiraju invaziju na otcepljeni region Moldavije Pridnjestrovlje nakon što bi izvele operaciju za koju bi optužile ruske snage, prenele su RIA Novosti.

Novinska agencija Tas prenela je izjavu zamenika ruskog ministra inostranih poslova Mihaila Galuzina koji je rekao da je Zapad naložio vladi Kišinjeva da prekine svaku interakciju sa pridnjestrovskom administracijom koju podržava Moskva.

Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Moskvu ranije ovog meseca da planira državni udar kako bi zbacila vladu i uvukla Pridnjestrovlje u svoj rat.

Region u kojem uglavnom govori ruski odvojio se od tadašnje sovjetske Moldavije 1990. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

(Reuters)

 

 

Putin najavio masovne isporuke hipersoničnih raketa "cirkon"; Litvanci traže HIMARS od Bajdena

Oba doma ruskog parlamenta izglasala su suspenziju START-a, a američki predsednik dao je samo kratak komentar na Putinovu odluku. "To je velika greška", poručio je Džo Bajden.

Ruski predsednik poručio je da će početi sa masovnim isporukama hipersoničnih krstarećih raketa "cirkon". Oružane snage će nastaviti da dobijaju naprednu opremu, a povećaćemo proizvodnju konvencionalnog naoružanja, poručio je Putin.

O sve većim izazovima na istoku Evrope američki predsednik u Varšavi je razgovarao s liderima Istočnog krila NATO-a. Ponovio je da će braniti svaki centimetar teritorije NATO-a.

U međuvremenu, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da bi tenkovi "čelendžer" u Ukrajinu mogli da stignu na proleće, dok je litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao da je predložio američkom predsedniku da se sistem HIMARS, kao i vojni helikopteri i vazdušni sistemi nadzora rasporede u baltičkim državama.

Dok svet s nestrpljenjem čeka govor kineskog predsednika Si Đinpinga u petak o mirovnom planu za Ukrajinu i svet, Moskvu je posetio najviši kineski diplomata, direktor Centralog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Ji.

Zajednički je ocenjeno da je savezništvo dve zemlje, uprkos turbulencijama u svetu, čvrsto kao stena.

 

 

Lukašenko je izjavio spremnost da se suprotstavi svim pretnjama

Oružane snage Belorusije su spremne da se efikasno suprotstave svim izazovima i pretnjama, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko čestitajući sunarodnicima Dan branilaca otadžbine i 105. godišnjicu Oružanih snaga.

- Tokom godina nezavisnosti stvorili smo borbeno spremne, veoma mobilne, opremljene najnovijim modelima opreme Oružane snage koje su spremne da se efikasno odupru svim izazovima i pretnjama. Naša vojska je bila i ostala zaista narodna, jedan od stubova državnosti, garant nezavisnosti i bezbednosti, prava škola hrabrosti za mlade  – citira tekst čestitke pres-služba beloruskog lidera.

Lukašenko je izrazio uverenje da će ljudi u uniformama i dalje moći čvrsto da čuvaju svet, štiteći svoj dom, prenela je RIA.

 

 

Borelj: Rezolucijom UN o Ukrajini poručujemo ''ne'' osvajaču

 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je članice Ujedinjenih nacija da glasaju za nacrt rezolucije UN prema kojoj se zahteva od Rusije da povuče svoje trupe i poziva na prekid neprijateljstva.

Borelj je u Njujorku na zajedničkoj konferenciji sa novinare sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, pre specijalne sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini, izjavio da je u toku prošle godine bilo mnogo stradanja ukrajinskog naroda, hiljade ubijenih ljudi, i uništene civilne infrastrukture, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

- Nadam se da će UN podržati ovu rezoluciju kojom je Ukrajina zatražila od EU da predvodi na transparentan i inkluzivan način kako bi se ujedinili svi koji podržavaju principe UN. Jer, ovde se ne radi samo o Ukrajini, već o svetu u kojem želimo da živimo. Reč je o pravu naroda da živi slobodno i mirno u nezavisnoj, suverenoj zemlji čije granice priznaje međunarodna zajednica - rekao je Borelj.

On je dodao da se rezolucijom poručuje ''ne'' osvajaču.

- 'Kaže mu se da ne može da koristi zakon sile da bi nametnuo svoju volju. O tome je reč u rezoluciji: poziv međunarodnoj zajednici koji treba da odjekne u Kremlju kako bi shvatili da oni gube ovaj rat vojno, moralno i politički. Zaustaviti to i tražiti mir, pravedan i održiv mir, zasnovan na principima Ujedinjenih nacija. Ništa više i ništa manje od toga - zaključio je Borelj.

 

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RAT U UKRAJINI: Raketirani Zaporožje i Odesa; Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova