KOLIKO JE TENKOVA POTREBNO KIJEVU, A KOLIKO DOBIJA? Procene eksperata govore da će pomoć biti simbolična

Novosti online

24. 01. 2023. u 21:32

UKRAJINI se suprotstavlja Rusija koja ima na hiljade tenkova, a partnerske zemlje planiraju da isporuče 10 ili 20 tenkova Ukrajini, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nemačkoj televiziji ARD.

КОЛИКО ЈЕ ТЕНКОВА ПОТРЕБНО КИЈЕВУ, А КОЛИКО ДОБИЈА? Процене експерата говоре да ће помоћ бити симболична

Foto AP

Ruski vojni ekspert Mihail Hodarenok izračunao je koliko će ukrajinskih tenkova biti trajno uništeno, koliko će morati da remontuju i koliko je Ukrajini potrebno tenkova da bi preokrenula situaciju na frontu.

Za sada je samo Velika Britanija odlučila da Ukrajini pošalje osnovne borbene tenkove (OBT). London planira da isporuču 14 tenkova „čelendžer 2“.

Za početak, ekspert navodi da je potrebno naglasiti da linija na kojoj se vode sukobi iznosi 815 kilometara. Sukobi se vode u tri pravca: luganskom, donjeckom i zaporoškom.

Oružanim snagama Ukrajine je na svakom pravcu potrebna minimum jedna tenkovska divizija, dok su u ukrajinskoj vojsci uglavnom zastupljene brigade. Za front te dužine potrebne su tri tenkovske divizije. Prema sovjetskom računanju, jedna tenkovska divizija ima 296 tenkova, 230 borbenih vozila pešadije, 54 samohodnih artiljerijskih vozila, više od dve hiljade automobila i skoro 12 hiljada vojnika i komandanata.

Za tri pravca se potrebne tri tenkovske divizije, što iznosi oko 900 tenkova. Osim toga, potrebno je da se još jedna tenkovska divizija razmesti na beloruskom pravcu, što je 1.200 tenkova.

Vojni ekspert navodi da nijedan glavnokomandujući ne može da ne planira rezerve u svojoj vojsci, što iznosi još dodatnih 300 tenkova. Osim toga, treba uzeti u obzir moguće gubitke tokom ofanzivnih operacija. Prosečni dnevni gubici oklopnog naoružanja u ovom slučaju mogu biti u rasponu od 10-15 odsto. Od tenkova koji su uništeni oko 15-20 odsto će biti nepovratni gubici, a ostali će morati da se popravljaju, tekući remont iznosi 30-50 odsto, srednji 15-30 odsto, a veliki remont 10-20 odsto tenkova.

Potrebno je dodati i kao minimum još 300 tenkova kako bi se operativno nadoknadili gubici tokom sukoba. Tako da se dolazi do cifre od 1.800 borbenih vozila. U ovoj fazi Velika Britanija predaje Ukrajini 14 osnovnih borbenih tenkova, što je manje od jednog procenta od onoga koliko traži ukrajinska vojska. Ruski vojni ekspert navodi da su ovo okvirni proračuni.

Kakvi se odavde zaključci mogu izvući? Ima razloga da se veruje da će Ukrajina verovatno pre ili kasnije dobiti ne samo 1.800 glavnih borbenih tenkova zapadne proizvodnje, već i mnogo više. Ukrajini će tenkove prvo predati zemlje Istočne Evrope, a tek potom i proizvođači ovih tenkova iz SAD i Nemačke, a verovatno će i Francuska pre ili kasnije da isporuči tenkove „lekler“.

Što se tiče Oružanih snaga Rusije, ruska vojska bi trebalo da do vojnih i vojno-političkih rezultata dođe mnogo pre nego što Zapad isporuči Ukrajini oružje.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)