KAKO JE ŠOLC PODELIO NEMAČKU? U zemlji skandal nakon odluke o tenkovima i Ukrajini - Jedni pozivaju na zdrav razum, drugi traže objašnjenje

Priredila: M.Stevanović

22. 01. 2023. u 10:50

U NEMAČKOM rukovodstvu nastale su velike nesuglasice oko odluke o snabdevanju Kijeva borbenim tenkovima, piše nemački nedeljnik "Cajt". Tako je, dalje navodi list, šefica odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman zahtevala da se nemački kancelar "jasno" izjasni u vezi sa daljom vojnom podrškom Ukrajini.

КАКО ЈЕ ШОЛЦ ПОДЕЛИО НЕМАЧКУ? У земљи скандал након одлуке о тенковима и Украјини - Једни позивају на здрав разум, други траже објашњење

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

- Ako ne želite da snabdevate ukrajinsku vojsku tenkovima "Leopard 2" onda morate da objasnite zašto - navela je ona.

Sa druge strane, predsednik frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Rolf Mucenih reagovao je na kritike koje je Štrak-Cimerman iznela na račun kancelara Šolca, ističući da se rukovodstvo, prilikom odluke o slanju borbenih vozila nemačke proizvodnje u Ukrajinu, mora rukovoditi zdravim razumom, prenose RIA novosti. 

Istovremeno je primetio da šefica odbora za odbranu Bundestaga "i njoj slični" guraju Nemačku ka vojnom sukobu.

Ranije je objavljeno da je Šolc u razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom jasno stavio do znanja da će Nemačka isporučiti Ukrajinu tenkove "Leopard 2" samo ako američka strana prebaci tenkove "Abrams" u Kijev. 

Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnog naoružanja samo produžava sukob i da neće doneti ništa dobro Ukrajini, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Foto Tanjug/AP

Baltičke države od Nemaca zahtevaju isporučenje spornih tenkova

Baltičke države poručile su juče Nemačkoj da "odmah" pošalje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu, što vlada u Berlinu okleva da učini, preneo je "Gardijan".

- Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove "leopard". Ovo je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Nemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu - napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič. 

Isti tvit objavile su njegove kolege iz Estonije i Litvanije.

Baltičke države graniče se sa Rusijom i strahuju da bi Moskva, ako pobedi u ratu Ukrajini, mogla da se okrene protiv tri zemlje koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza, ocenjuje Gardijan.

Foto: AP

"Nema tenkova za Ukrajinu"

Javnost u Nemačkoj nije oduševljena idejom o slanju spornih tenkova u Ukrajinu. 

Tako je preksinoć u Berlinu održan protest mirovnog udruženja „Stop Ramštajnu“ protiv isporuke teškog naoružanja Kijevu i sastanka kontakt grupe podrške Ukrajini, održanog u bazi Ramštajn.

Demonstranti su se okupili na glavnom trgu nemačke prestonice kod Brandenburške kapije, nakon čega su krenuli ka obližnjoj ambasadi SAD.

"Diplomate, a ne vojnici“, „Nema tenkova za Ukrajinu“, „Amerikanci napolje“, „Pošaljite Berbokovu na front“, uzvikivali su učesnici protesta.

Demonstranti su takođe razvili transparente i zastave sa natpisima „Ovo je rat SAD protiv Nemačke“ i „Tražite mir bez oružja“.

I bivša ministarka odbrane u žiži skandala?

Bivša nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht navodno je zabranila popisivanje i pregledanje tenkova "Leopard" iz straha da će se povećati pritisak saveznika kako bi ta vozila bila poslata u Ukrajinu, piše "Biznis insajder", pozivajući se na izvore u ministarstvu.

- Samo nedelju dana pre ostavke, bivša ministarka odbrane Kristina Lambreht dala je instrukcije zvaničnicima da ne popisuju tenkove Bundesvera "Leopard 1" i "Leopard 2". I to uprkos činjenici da su predstavnici njenog resora ranije predložili da se prebroje vozila kako bi bili u mogućnosti da pruže informacije o zalihama - navodi se u saopštenju.

Kristina Lambreht, Foto EPA

Kristina Lambreht

Prema izvorima "Biznis insajdera", Lambrehtova je pokušala da spreči glasine da Olaf Šolc ne želi da šalje tenkove u Ukrajinu, pošto bi se "utvrđivanje broja tenkova od strane Bundesvera moglo protumačiti kao spremnost da snabde Kijev".

Da je to urađeno, nemački kancelar bi "morao da se pravda", s obzirom na približavanje datuma sastanka u bazi "Ramštajn", gde su svi učesnici očekivali da dobiju saglasnost Nemačke za predaju tenkova Oružanim snagama Ukrajine, piše medij.

Kamen spoticanja

Tenk "Leopard" ostaje kamen spoticanja – na poslednjem sastanku kontakt grupe NATO-a u bazi Ramštajn, saveznici nisu uspeli da postignu konsenzus o slanju tenkova.

Ipak, novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je obećao da će Berlin nastaviti da razmatra ovo pitanje.

"Razmišljajte brže!"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak pozvao je saveznike Kijeva da „brže razmišljaju“ po pitanju vojne podrške Kijevu, dan nakon što nisu uspeli da se dogovore o slanju borbenih tenkova koje je Ukrajina priželjkuje, prenosi Rojters.

- Ionako ćete pomoći Ukrajini neophodnim oružjem i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata osim poraza Rusije. Ali današnja neodlučnost znači da je sve više ubijenih naših ljudi. Svaki dan odlaganja je smrt Ukrajinaca. Razmišljajte brže - napisao je Podoljak na Tviteru.

BONUS VIDEO: 

ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024