ZAPAD SE GROZI MIRA: Analiza "NJujork Tajmsa" o božićnom paketu naoružanja koji "kolektivni zapad" šalje u Kijev

D. VUJIČIĆ

08. 01. 2023. u 07:30

BUDUĆI da SAD, Francuska i Nemačka planiraju da pošalju tri različite vrste oklopnih vozila u Kijev, jasno je da Zapad ni na koji način ne namerava da podstakne mir u Ukrajini, navodi "Njujork tajms".

ЗАПАД СЕ ГРОЗИ МИРА: Анализа Њујорк Тајмса о божићном пакету наоружања који колективни запад шаље у Кијев

Foto Shutterstock

U izveštaju od vikend -broja navodi se da poslednja runda vojne pomoći Ukrajini od SAD, Francuske i Nemačke jasno ukazuje na to da Zapad ni na koji način ne želi mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i da insistira na novim ofanzivama.

U protekli petak, u svom najnovijem paketu pomoći Kijevu, Bela kuća je saopštila da namerava da Ukrajini isporuči 50 vozila "bredli" prvi put do sada.Nemački kancelar Olaf Šolc je petog januara u telefonskom razgovoru sa Bajdenom rekao da Berlin namerava da Ukrajini preda borbena vozila pešadije "marder" i bateriju PVO sistema "Patriot". A četvrtog januara, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Kijevu isporučiti određeni broj borbenih oklopnih vozila AMKS-10 RC.

"Rat obezbeđuje mir" smatraju lideri G7, Foto AP

Ove odluke pojašnjavaju "podršku Zapada Ukrajini za potencijalnu ofanzivu u narednim mesecima", rekao je Ulrih Špek, nemački spoljnopolitički analitičar, kako ga citira list iz Njujorka, "i to signalizira Moskvi da nismo na putanji ka mirovnim pregovorima uskoro", dodao je on.

Pentagon je u petak saopštio da najnoviji paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 3,75 milijardi dolara, uključuje 50 borbenih vozila "bredli", 500 protivtenkovskih projektila TOV i 250.000 metaka 22 mm municije, a takođe će uključivati i 100 oklopnih transportera M113 5 "minor rezist", pet vozila MRAP, 13 višenamenskih vozila na točkovima visoke pokretljivosti "hamvi", 70.000 artiljerijskih metaka kalibra 155 mm, 500 precizno vođenih artiljerijskih metaka 155 mm i 1.200 artiljerijskih metaka "minemo" sistema 155 mm.

"Patriot" iz Nemačke ide u Ukrajinu, Foto AP

Paket dodatno obezbeđuje Ukrajini 36 vučenih haubica od 105 mm, 95.000 artiljerijskih metaka od 105 mm, 10.000 minobacačkih metaka od 120 mm, dodatnu municiju za HIMARS i oko 2.000 protivoklopnih raketa.

Takođe će uključiti - prvi put u istoriji - protivvazdušne sisteme "Si sperou", protivraketne sisteme naoružanja koji će biti integrisani u sovjetski raketni sistem "Buk" zemlja-vazduh.

Međutim, kako primećuje "Njujork tajms", oprema može postati logistički teret za Ukrajinu

"Ukrajinci planiraju da izvedu više ofanzivnih operacija protiv ukopanih ruskih položaja, tako da je važno dobiti bolja borbena vozila pešadije da se približe odbrambenim pozicijama", rekao je za ovaj list Rob Li, vojni analitičar Instituta za spoljnu politiku. U izveštaju se dodaje da bi raznovrsna oprema mogla postati logistički teret za ukrajinske trupe jer imaju različite delove, različitu municiju i različite načine rada.

Prema rečima portparola Bele kuće Karin Žan-Pjer, 682 miliona dolara od paketa vrednog 3,75 milijardi dolara biće dodeljeno za pomoć evropskim partnerima da pojačaju prisustvo NATO na istočnom krilu i 225 miliona dolara za obnovu ukrajinske vojske i izgradnju njenih dugoročnih kapaciteta.

Naoružanje stiže u albansku luku, Foto AP

PROTEST MOSKVE ZVANIČNOM BERLINU

Ruska ambasada u Nemačkoj saopštila je da odluka o isporuci više oružja Kijevu efektivno potvrđuje da Zapad nije zainteresovan za pronalaženje mirnog rešenja sukoba.

U saopštenju se navodi da je Nemačka prešla moralnu liniju odlučivši da Ukrajini isporuči tešku vojnu opremu, opisujući taj potez kao "još jedan korak ka eskalaciji sukoba u Ukrajini".

NAPAD U OSVIT BOŽIĆA

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dron iznad voda kod Sevastopolja, objavio je na svom "Telegram" nalogu guverner Mihail Razvožajev.

"Pre oko 15 minuta protivvazdušna odbrana je oborila bespilotnu letelicu iznad voda na severnom prilazu luci. Čak ni sveta proslava Božića ne može sprečiti ova neljudska bića da napadaju herojski grad", napisao je Razvožajev juče ujutru u 3.26, prenosi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)