SVE VEĆI BROJ OSLEPLJENIH DEMOSTRANATA U IRANU: Hamnei hvali snage koje efikasno guše proteste

Đ.G.

26. 11. 2022. u 19:01

IRANSKI vrhovni lider je u subotu u televizijskom obraćanju pohvalio paravojne dobrovoljce zadužene za suzbijanje neslaganja, dok su desetine oftamologa upozorili da je sve veći broj demonstranata bio oslepljen od strane bezbednosnih snaga tokom antivladinih protesta.

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ОСЛЕПЉЕНИХ ДЕМОСТРАНАТА У ИРАНУ: Хамнеи хвали снаге које ефикасно гуше протесте

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Ajatolah Ali Hamnei se obratio pripadnicima Basija, dobrovoljnog paravojnog krila elitne Revolucionarne garde, i ponovio nepotkrepljene tvrdnje da su demonstranti koji demonstriraju širom zemlje „oruđe“ SAD i njihovih „plaćenika“.

- Basij ne bi trebalo da zaboravi da je glavni sukob sa globalnom hegemonijom - rekao je Hamnei, misleći na SAD. Obraćanje povodom Basijeve nedelje u Iranu ponovilo je prethodne izjave koje su proteste osudile kao stranu zaveru za destabilizaciju Irana.

Veličajući vojne i društvene vrline Basija tokom decenija, Hamnei je rekao da su se snage „žrtvovale kako bi spasile ljude od gomile pobunjenika i plaćenika - misleći na nedavne nemire širom zemlje. „Žrtvovali su se da bi se suprotstavili ugnjetavanju.

Basidži su preuzeli vodeću ulogu u suzbijanju demonstracija koje su počele 17. septembra, izazvane smrću mlade žene dok su bile u pritvoru iranske moralne policije. Njena smrt izazvala je višemesečne proteste zbog obavezne marame u zemlji, ali se brzo pretvorila u jedan od najvećih izazova za iransku teokratiju od haotičnih godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Protesti su nastavljeni u subotu na nekim univerzitetima u glavnom gradu Teheranu i drugim gradovima, javljaju društveni mediji. Zbog ozbiljnog gušenja širom zemlje od strane iranskih snaga bezbednosti, demonstracije su postale sve raštrkanije. Demonstranti su takođe pozvali na komercijalne štrajkove.

Hamneijevi komentari usledili su dan nakon što se iranski predsednik Ebrahim Raisi sastao sa grupom članova Basija i pohvalio njihove napore da održe bezbednost, navodi poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Žestoki napad Irana na neistomišljenike izazvao je kritike, sa najmanje 448 ljudi ubijeno i više od 18.000 uhapšenih u protestima i nasilnom odgovoru bezbednosnih snaga koji je usledio, tvrde aktivisti za ljudska prava u Iranu, grupa koja je nadgledala demonstracije. Iran nije ponudio broj mrtvih niti broj uhapšenih.

U pismu je 140 oftalmologa izrazilo zabrinutost zbog sve većeg broja pacijenata sa teškim povredama oka koje su posledica upucavanja metalnim i gumenim mecima, prema proreformskim iranskim novinskim sajtovima Sobhema i Iran Internešnal, kao i drugim sajtovima na društvenim medijima.

- Nažalost, u mnogim slučajevima udar je prouzrokovao gubitak vida na jedno ili oba oka - navodi se u pismu upućenom šefu udruženja oftalmologa u zemlji.

Lekari su zatražili od šefa iranskog udruženja za oftalmologiju da njihovu zabrinutost zbog nepopravljive štete koju su nanele snage bezbednosti prenesu nadležnim organima.

To je bilo drugo pismo oftalmologa u kojem se izražava zabrinutost zbog policijske brutalnosti i pucanja peleta i gumenih metaka u oči demonstrantima i drugima. Prethodno pismo je potpisalo preko 200 oftalmologa.

Prošle nedelje društvenim mrežama su kružili video snimci studentkinje prava Gazale Randžkeša u južnom gradu Banda Abasu koja je izgubila oko nakon što je pogođena metalnom kuglom na putu kući s posla - preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)