GRETA TUŽI SVOJU DRŽAVU: Švedska joj kriva zbog nedovoljnih napora u borbi protiv klimatske krize

Đ.G.

26. 11. 2022. u 18:24

GRUPA od više od 600 švedskih mladih ljudi, uključujući "aktivistkinju" za zaštitu životne sredine Gretu Tunberg, tužila je državnu vladu zbog nedovoljnih napora u borbi protiv klimatske krize.

ГРЕТА ТУЖИ СВОЈУ ДРЖАВУ: Шведска јој крива због недовољних напора у борби против климатске кризе

Foto: Melissa Renwick/The Canadian Press via AP

U petak, demonstracije koje je sazvala omladinska organizacija Aurora prošetale su švedskom prestonicom da bi podnele grupnu tužbu Okružnom sudu u Stokholmu. Grupa želi da pravosuđe presudi da je Švedska prekršila ljudska prava svojih građana vodeći neadekvatnu klimatsku politiku.

- Mi smo 636 mladih ljudi u Aurori koji tuže švedsku državu zbog nedovoljne klimatske akcije - napisala je Tunberg na Tviteru u četvrtak, dodajući da „kada država sprovodi klimatsku politiku koja ugrožava naša ljudska prava, krši zakon“. 

Kasnije je takođe primetila da je Crni petak, koji označava početak sezone božićne kupovine, ali je i simbol prekomerne potrošnje, „savršen dan da se tuži država“ zbog klime.

- Dakle, to smo uradili. Vidimo se na sudu! - dodala je Greta.

Pre tužbe, Aurora je napisala otvoreno pismo upućeno nekolicini visokih švedskih zvaničnika, uključujući premijera Ulfa Kristersona i ministarku za klimu Rominu Pourmokhtari, zahtijevajući, između ostalog, da Švedska „uzme pravičan udeo“ u smanjenju emisije gasova staklene bašte u kako bi se ograničilo povećanje globalne prosečne temperature na 1,5 stepeni C (2,7 F) u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

Prema zakonu o klimi koji je Švedska usvojila 2017. godine, nacionalne vlasti su dužne da daju sve od sebe da smanje emisije gasova staklene bašte kako bi do 2045. dostigle neto nulu.

Međutim, nova švedska vlada formirana u oktobru ukinula je Ministarstvo životne sredine u široko kritikovanom potezu, dok je njegove dužnosti prenela na Ministarstvo za preduzetništvo i inovacije. Njegov novi budžet je takođe osuđen zbog mera koje mogu povećati emisije iz sektora transporta.

Vrhovni sud Holandije je 2019. godine potvrdio odluku kojom je vladi naloženo da učini mnogo više na smanjenju emisije ugljenika, insistirajući da je u obavezi da zaštiti ljudska prava svojih građana pred klimatskim promenama - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije