NAJOŠTRIJE ERDOGANOVO UPOZORENJE: Operacija u severnoj Siriji i Iraku je samo početak

Novosti online

23. 11. 2022. u 18:33

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da je operacija turske vojske u severnoj Siriji i Iraku "samo početak", i da je Ankara odlučna da brani svoje granice.

НАЈОШТРИЈЕ ЕРДОГАНОВО УПОЗОРЕЊЕ: Операција у северној Сирији и Ираку је само почетак

Foto: Profimedia/ Ozan Kose

"Naše operacije su samo početak mera za obezbeđivanje bezbednosti naših granica", rekao je on na sastanku vladajuće stranke i nagovestio je moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske narodne milicije u Siriji nakon eskalacije sukoba duž sirijske granice poslednjih dana.

"Postalo je jasno da oni koji su rekli da neće biti pretnje našoj zemlji iz regiona Sirije koji je pod njihovom kontrolom, ne mogu da održe obećanja. Ostali smo verni rečima o granicama Sirije, ali ako naši protivnici ne mogu da ispune svoje obećanja, onda imamo pravo da se brinemo o sebi", rekao je turski lider.

Turska je u nedelju izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila u turskoj zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u severnoj Siriji, a prijavljeni su i raketni napadi na ciljeve u severnom Iraku. Erdogan je bombardovanje nazvao uspešnim i nije isključio kopnenu operaciju.

Ankara je posle nedavnog terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest osoba a povređeno više od 80, pokrenula vazdušnu operaciju nazvanu "Kandža-mač". Osumnjičeni za napad u Istanbulu su priznali da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), čije je delovanje zabranjeno u Turskoj. 

Sa druge strane i Iran je zapretio Iraku ofanzivom.

Kako je preneo Asošijejted pres, komandant specijalnih snaga Islamske revolucionarne garde Esmail Gani, koji je proteklog vikenda posetio Bagdad, zapretio je Iraku ofanzivom na severu ako iračka vojska ne utvrdi granice i ne spreči kretanje kurdskih grupa.

Ubrzo potom, iranska Revolucionarna garda je saopštila da će nastaviti udare na položaje terorističkih i separatističkih grupa u kurdistanskom regionu Iraka sve dok njihove pretnje Iranu ne budu eliminisane, a oni razoružani.

Komandant garde Mohamed Pakpur rekao je da su juče gađani položaji i baze kurdskih terorista. "Ovi teroristi – koji su podržani globalnom arogancijom i koji se nalaze u severnom regionu Iraka – bili su primorani da pobegnu iz zemlje nakon što su pretrpeli teške žrtve", rekao je on.

Iran tvrdi da kurdske opozicione grupe u severnom Iraku podstiču antivladine proteste u Iranu i krijumčare oružje u zemlju. Kurdi negiraju ove optužbe.

Rusija je pozvala turske partnere na udržanost, ali nije direktno osudila kampanju bombardovanja.

"Pozivamo turske kolege da pokažu uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija napetosti i to ne samo na severu i severoistoku Sirije, već u celoj zemlji. Verujemo da bi trebalo da nastavimo da radimo sa svim zainteresovanim stranama i pokušamo da pronađemo prava rešenja, uključujući i tzv. kurdsko pitanje", rekao je ruski izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

Udruživanje Turske i Irana protiv zajedničkog "neprijatelja", kao i činjenica da Moskva nije pozvala na prekid bombardovanja, navela je pojedine analitičare na pomisao da Rusija stoji iza "anti-kurdske" kampanje.

U međuvremenu, Stejt department je danas pozvao na deeskalaciju sukoba u Siriji.

"Sjedinjene Države iskreno žale zbog civilnih žrtava u Siriji i Turskoj. Pozivamo na deeskalaciju u Siriji kako bi se zaštitili civili i podržao zajednički cilj borbe protiv Islamske države. Nastavljamo da se protivimo nekoordinisanoj vojnoj akciji u Iraku koja krši suverenitet Irana", poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)