PROGLAŠEN DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Veličanje opozicije u Rusiji i Belorusiji, priznanje i ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava

Novosti online

07. 10. 2022. u 11:08

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Ales Bjeljacki iz Belorusije, kao i ruskoj Organizaciji za ljudska prava Memorijal i ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je komitet u Oslu.

ПРОГЛАШЕН ДОБИТНИК НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА МИР: Величање опозиције у Русији и Белорусији, признање и украјинској организацији за људска права

Foto Tanjug

Vrhunac Nobelove sezone, dobitnik nagrade za mir proglašen je danas u 11 sati, u pozadini invazije Moskve na Ukrajinu koja je gurnula Evropu u jednu od njenih najgorih kriza od Drugog svetskog rata.

Norveški Nobelov komitet držao je listu nominacija strogo čuvanom tajnom, ali se zna da na njoj ima 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije.

Pre proglašenja dobitnika, stručnjaci su spekulisali o tome ko bi ove godine mogao da dobije prestižnu nagradu, a glavni favorit na kladionicama bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Među ostalim favoritima našli su se Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro i druge organizacije.

BONUS VIDEO: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije