IRANSKA TELEVIZIJA EMITOVALA PRIZNANJE O NAVODNOJ ŠPIJUNAŽI: Došli smo kao turisti da pripremimo teren (VIDEO)

Tanjug

06. 10. 2022. u 15:32

DVOJE francuskih državljana uhapšenih u Iranu priznali su učestvovanje u špijunaži, čini se na osnovu videa koji je danas emitovala iranska državna televizija.

ИРАНСКА ТЕЛЕВИЗИЈА ЕМИТОВАЛА ПРИЗНАЊЕ О НАВОДНОЈ ШПИЈУНАЖИ: Дошли смо као туристи да припремимо терен (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Anelo

Dvoje francuskih državljana uhapšenih u Iranu priznali su učestvovanje u špijunaži, čini se na osnovu videa koji je danas emitovala iranska državna televizija.

Priznanje Francuza Sesil Koler i Žaka Parisa, koji su uhapšeni maja meseca ove godine, došlo je usred nemira koji potresaju Iran, a koje je Teheran povezao sa stranim neprijateljima, prenosi Rojters.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Iran za delovanje u stilu „najgorih diktatorskih režima” zbog objavljenog video-priznanja i kategorički negiralo da su uhapšeni bili pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

- Ja sam Sesil Koler, ja sam obaveštajni i operativni agent u DGSE (Generalni direktorat za spoljnu bezbednost). Bili smo u Iranu da pripremimo teren za revoluciju i zbacivanje režima Islamskog Irana - rekla je Koler na video-snimku.

Državna televizija je saopštila da su Koler i Paris ušli u Iran sa "gomilom novca... koji je trebalo da se iskoristi za finansiranje štrajkova i demonstracija".

- Naš cilj u francuskoj službi bezbednosti je da izvršimo pritisak na iransku vladu - rekao je Paris na video-snimku.

U maju je državna televizija emitovala snimak para za koji je saopšteno da su putovali u Iran kao turisti, "ali su učestvovali u antivladinim protestima i susreli se sa članovima takozvanog udruženja učitelja", misleći na proteste iranskih učitelja širom zemlje koji traže bolje plate i uslove rada, prenosi britanska agencija.

"Priznanje" se poklapa sa višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrt Mahse Amini (22), Iranke kurdskog porekla, u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Protesti širom zemlje dobili su široku međunarodnu podršku, što je navelo Teheran da okrivi SAD i Izrael za korišćenje nemira kako bi pokušali da destabilizuju Islamsku Republiku.

BONUS VIDEO:

BOND, DžEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili