CIA O PUTINOVOM UPOZORENJU: Veoma je teško reći da li blefira

P. Z. S. / rt.com

04. 10. 2022. u 21:40

CENTRALNA obaveštajna agencija (CIA) ne veruje da se ruski predsednik Vladimir Putin trenutno priprema za raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je njen šef Vilijam Berns u intervjuu u nedelju.

ЦИА О ПУТИНОВОМ УПОЗОРЕЊУ: Веома је тешко рећи да ли блефира

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Moramo veoma ozbiljno da shvatimo [svaku] vrstu pretnji, s obzirom na sve što je u pitanju, rekao je Berns za CBS Evening News sa Norom O'Donel.

Međutim, on je priznao da „danas u obaveštajnoj zajednici SAD ne vidimo nikakve praktične dokaze da se [Putin] približava stvarnoj upotrebi“ ili da postoji „neposredna pretnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja“.

Upitan da li je ruski lider blefirao kada je govorio o spremnosti da upotrebi „sva sredstva koja mu [ima] na raspolaganju“ ako teritorijalni integritet zemlje bude ugrožen, Berns je rekao da je to „veoma teško reći u ovom trenutku“.

Vilijam Berns / Foto Tanjug-AP

Vilijam Berns

Direktor CIA je retoriku Putina i drugih visokih zvaničnika opisao kao „nepromišljenu i duboko neodgovornu“. On je takođe sugerisao da je na američkim kreatorima politike da saopšte Moskvi da bi takva odluka imala „teške posledice“.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je u nedelju da je "malo verovatno" da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, ali je rekao da je ruski lider takođe "potpuno iracionalan".

Ovo pitanje je u prvom planu otkako je Putin najavio delimičnu mobilizaciju pre dve nedelje i upozorio da je Moskva spremna da upotrebi bilo koje oružje iz svog obimnog arsenala da bi se odbranila ako bude potrebno.

-Ako je ugrožen teritorijalni integritet naše nacije, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. To nije blef, rekao je tada Putin.

On je tu poruku ponovio u petak u obraćanju na potpisivanju sporazuma o ujedinjenju za pristupanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, zajedno sa Hersonskom i Zaporoškom oblastima, u sastav Rusije. „Branićemo našu zemlju svim snagama i sredstvima“, obećao je predsednik.

Foto: Tanjug

Vladimir Putin

Putinove reči su političari i mediji na Zapadu protumačili kao prikrivenu pretnju da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje u tekućem sukobu u Ukrajini.

Krajem septembra, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov odbacio je takve spekulacije, rekavši: „Mi nikome ne pretimo nuklearnim oružjem“.

Diplomata je novinare uputio na rusku vojnu doktrinu, u kojoj se navodi da se nuklearno oružje može koristiti samo ako se takvo oružje ili drugo oružje za masovno uništenje koristi protiv zemlje, ili je suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog naoružanja.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)