RUSKI FUNKCIONER TVRDI: Oružje sa Zapada može završiti na Bliskom istoku i Balkanu

Tanjug

08. 08. 2022. u 20:35

DEO oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

РУСКИ ФУНКЦИОНЕР ТВРДИ: Оружје са Запада може завршити на Блиском истоку и Балкану

Foto: Jutjub/CIDOB Barcelona/Novый Soldat

On je kazao je TASS da je teško reći koliki se udeo zapadne vojne opreme, prvobitno upućene Ukrajini, pojavio na crnom tržištu, jer je usred neprijateljstava teško voditi evidenciju o svakom komadu oružju, svakom raketnom sistemu i svakoj haubici.

- Ukrajina je i ranije bila zemlja u kojoj je cvetala korupcija, tako da je lako pretpostaviti da pojedino oružje nikada ni ne stigne na liniju fronta i da čitave serije završe na sivom ili crnom tržištu - istakao je Kortunov.

On je naveo da je Bliski istok jedno od značajnih tržišta za različite vrste sistema naoružanja, kao i da je na Balkanu stopa kriminala visoka.

- Neki jednostavniji sistemi mogu se dobro prodavati na Balkanu - kazao je Kortunov.

Prema njegovim rečima, pojedini komadi mogu stići do južne Azije i severne Afrike.

- Lista destinacija može biti prilično raznolika, ali pre svega ovo oružje se nudi i prodaje kupcima u susedstvu, gde je isporuka najlakša - istakao je Kortunov.

Naveo je da situacija varira u zavisnosti od različitih sistema naoružanja.

Malokalibarsko oružje se lakše krade i lakše prodaje i tržište za njega je veliko, dok složenije naoružanje, poput savremenih haubica i višestrukih raketnih sistema ima manje šanse da se pojavi na crnom tržištu, objasnio je Kortunov.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI Mi-28 NA ZADATKU - Pogledajte snimke iz akcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest