BUGARSKI PARLAMENT IMA JOŠ JEDNU ŠANSU DA FORMIRA VLADU: Rumen Radev dao mandat Bugarskoj socijalističkoj partiji

Novosti onlajn

18. 07. 2022. u 21:47

NARODNA skupština Bugarske dobila je još jednu šansu da formira vladu i time izbegne održavanje prevremenih izbora: predsednik Rumen Radev je dao mandat Bugarskoj socijalističkoj partiji.

БУГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ ИМА ЈОШ ЈЕДНУ ШАНСУ ДА ФОРМИРА ВЛАДУ: Румен Радев дао мандат Бугарској социјалистичкој партији

Foto: Piksabej

Prema rečima zamenika predsednika narodne skupštine, poslanika Bugarske socijalističke partije Kristijana Vigenina, Radev je odlučio da mandat poveri socijalistima, pošto oni imaju najviše šanse da formiraju vladu – 50 odsto.

- Imamo dobru bazu koja će nam uštedeti vreme: još za vreme prvog pokušaja uspeli smo sa partijom "Nastavićemo promene" da postignemo dogovor oko detaljnog programa rada vlade do kraja godine sa konkretnim rokovima, zakonima, koje treba doneti. To će biti i sada osnova naših pregovora - izjavio je Vigenin.

Poslanik partije "Nastavljamo promene" Konstantin Bačijski ne izražava optimizam povodom formiranja vlade, međutim navodi da su iz partije "Ima takav narod", čiji izlazak iz vlade je i postao katalizator glasanja o nepoverenje, sada spremni da sarađuju.

Prethodno je, krajem juna, bugarska vlada bila prinuđena da podnese ostavku jer joj je izglasano nepoverenje, koje je podržala parlamentarna opozicija.

Odgovarajući predlog o glasanju podnela je vodeća opoziciona snaga, bivša vladajuća stranka „GERB“: njeni poslanici su više puta protestovali protiv projekta aktualizacije budžeta. Osim ekonomije, povod za neslaganja su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024