"BUDIMPEŠTI NIKO NEĆE DRŽATI LEKCIJE" Mađarski ambasador za "Velt": "Nemačka od Ukrajine dobija samo kritike"

Novosti onlajn/R. V.

27. 06. 2022. u 11:07

AMBASADOR Mađarske u Nemačkoj Peter Đorkeš, u intervjuu za nemački "Di Velt", najavio je da Budimpešta namerava da nastavi saradnju sa Rusijom u različitim oblastima, uprkos sankcijama koje su uvele zapadne zemlje, prenose RIA Novosti.

БУДИМПЕШТИ НИКО НЕЋЕ ДРЖАТИ ЛЕКЦИЈЕ Мађарски амбасадор за Велт: Немачка од Украјине добија само критике

FOTO: EPA

- Niko ne treba da drži lekcije Mađarskoj o njenim odnosima sa Rusijom. Budimpešta zavisi od ruskih sirovina više nego drugi. Nećemo uvoditi radikalne sankcije - naglasio je diplomata.

Foto: Printskrin/www.welt.de

Pored toga, Đorkeš je negativno govorio o pokušajima Kijeva da izvrši pritisak na njegovu domovinu i Berlin oko snabdevanja oružjem i njegovog transporta kroz Mađarsku.

- Nemačka čini mnogo za Kijev, ali Ukrajina je odgovorila samo nepravednom kritikom. Nervira me kada nas Ukrajinci kritikuju. Rusija je jasno stavila do znanja da će isporuke oružja postati legitimni vojni ciljevi - rekao je on.

Peter Đorkeš postao je ambasador Mađarske u Nemačkoj 2015. godine.

Foto Tanjug/AP

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Kako su precizirali u Ministarstvu odbrane, ruska vojska je već izvršila glavne zadatke prve etape – značajno je smanjila borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske vlasti su se više puta obraćale Zapadu sa zahtevom da organizuju isporuku naoružanja. SAD, Evropska unija i Velika Britanija su za nekoliko meseci poslale municiju i vojnu opremu vrednu na desetine milijardi dolara za Oružane snage Ukrajine. Moskva je zauzvrat upozorila da skladišta oružja i municije postaju legitimne mete.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili