FRAGMENTI STRADANJA I UZDIZANJA: U gradu podno Trebjese otvorena izložba "Vaskrs manastira Žitomislić"

V. KADIĆ

27. 01. 2023. u 11:10

RIZNICA istorije hercegovačkog kraja manastir Žitomislić kod Mostara vekovima je bio pravoslavnim vernicima utočište na putu ka Ostrogu i dalje ka istoku. Delio je sudbinu srpskog naroda, a najveće stradanje doživeo je u Drugom svetskom ratu kada su celo manastirsko bratstvo, njih osmoricu, pobile ustaše i bacile u jamu Vidonja. Poslednje stradanje ove svetinje kao i njegova obnova prikazani su kroz fotografije predstavljene u foajeu Nikšićkog pozorišta u okviru izložbe "Vaskrs manastira Žitomislić".

ФРАГМЕНТИ СТРАДАЊА И УЗДИЗАЊА: У граду подно Требјесе отворена изложба Васкрс манастира Житомислић

Foto: V.K.

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević izrazio je zadovoljstvo što se izložba održava u gradu podno Trebjese, zato što su Nikšić i Mostar nekada bili jedna eparhija.

 - Žitomislić kao manastir možda najviše liči na srpski narod i na njegovo stradanje u svim vremenima. On je nastao i podignut je u doba stradanja, u vremenu u kom je trebalo da bude putokaz i vertikala - rekao je Kovačević. - Žito, seme Božje, uvek proklija, pa je naš manastir Žitomislić obnovljen zajedno sa Sabornom crkvom Svete Trojice u Mostaru. Ova izložba je svedočanstvo da dolazimo iz jednog naroda koji nikada nije pristao i nikada neće pristati da nestane.

ZAJEDNIŠTVO

STAREŠINA manastira Žitomislić Danilo Pavlović podsetio je na 2002. godinu kada je počela obnova svetinje.

- I tada počinje ova priča - ovih dvadeset godina vaskrsenja. A vaskrsenje je temelj naše vere, to znači da smrt nema poslednju reč. Obnovili smo manastir, a i naše zajedništvo. Najpre našeg naroda, a radili smo i na saradnji sa našim komšijama i drugim narodima koji tu žive - rekao je iguman Pavlović.

Izložbu je otvorio iguman manastira arhimandrit Danilo Pavlović, koji je rekao da je velika čast što gostuju u Nikšiću.

Foto: V.K.

Manastir vekovima bio utočište vernicima na putu ka Osrogu

 - Izložba predstavlja fragmente onoga što imamo zapisano, a manastir Žitomislić ima veoma bogatu i značajnu istoriju. Na izložbi su slike koje pokazuju kako je manastir izgledao nakon Drugog svetskog rata.

Foto: V.K.

Tada je bio zapušten, ali onda su došle sestre monahinje i obnovile ga. I onda dolazi 1992. godina, kada je manastir prvi put u novijoj istoriji brutalno porušen uz još 30 bogomolja na prostoru Hercegovine - kazao je iguman Pavlović.

BONUS VIDEO:

OBNOVLjENA NEMANjIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista