RADEV RASPISAO IZBOR: Bugari ponovo na biralištima 2. aprila

Tanjug

24. 01. 2023. u 17:52

BUGARSKI predsednik Rumen Radev rekao je danas da će izbori za novi saziv parlamenta te zemlje biti održani 2. aprila.

РАДЕВ РАСПИСАО ИЗБОР: Бугари поново на биралиштима 2. априла

Foto: Tanjug/AP

Najavljeni izbori biće peti parlamentarni izbori po redu u roku od dve godine, jer nakon poslednjih izbora nijedna poslanička lista nije uspele da formira vladu, prenosi Rojters.

Radev je rekao da će raspustiti parlament 3. februara i izrazio nadu da će poslanici do tada usvojiti zakone koji su potrebni kako bi se osiguralo da se sredstva pomoći Evropske unije efikasno koriste.

Predsednik Bugarske je ranije rekao da će ponovo imenovati sadašnjeg privremenog premijera Galaba Doneva da vodi zemlju dok se ne formira nova vlada nakon vanrednih izbora.

Bugarska Socijalistička partija je saopštila danas da nije uspela da formira vladu i da je vratila neispunjeni mandat predsedniku zemlje.

- Učinili smo sve što je bilo potrebno da ispunimo treći mandat - rekla je liderka stranke Kornelija Ninova i dodala da uprkos postavljanju jasnih nacionalnih prioriteta u razgovorima sa drugim strankama nije bilo dovoljno volje za formiranje vlade, prenele su "Novinite".

Analitičari očekuju da će novi izbori ponovo proizvesti podeljen parlament koji će se boriti da pronađe kompromis i stvori koalicionu vladu.

BONUS VIDEO: 

MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)