"NISAM REKAO DA JE KANDIDATSKI STATUS GOTOVA STVAR": Varhelji nakon sastanka sa Predsedništvom BiH

Tanjug

28. 11. 2022. u 16:55

PREPORUKA Evropske unije da BiH dobije status kandidata za članstvo u Uniji je jasna, izjavio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji i istakao da ova preporuka dolazi uz visoka očekivanja i da je sada na političarima i liderima BiH da to postane stvarnost.

НИСАМ РЕКАО ДА ЈЕ КАНДИДАТСКИ СТАТУС ГОТОВА СТВАР: Вархељи након састанка са Председништвом БиХ

FOTO RTRS

- Evropski put jeste otvoren za BiH ali imamo visoka očekivanja od vas - rekao je Varhelji posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućom, srpskim članom Željkom Cvijanović, bošnjačkim članom Denisom Bećirovićem i hrvatskim predstavnikom Željkom Komšićem, koji je u ovo najviše državno telo BiH izabrna glasovima Bošnjaka.

- Želimo da vidimo opipljive, jasne rezultate. Potrebno je da Savet ministara u starom sazivu usvoji sve mere koje su bitne na tom putu. Od Predsedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budu i njihov prioritet - rekao je Varhelji.

On je rekao da je od članova Predsedništva dobio potvrdu da su to i njihovi prioriteti, ali im je, kazao je, rekao da moraju da intenziviraju napore na njihovoj realizaciji.

Rekao je da je uočljivo da se u proteklih šest sedmica stvari dešavaju brže nego ikada.

- Ja imam veliko poverenje ali i velika očekivanja od domaćih lidera. Upravo iz ovih razloga smo spremni da pružimo pomoć da rade u korist građana ove zemlje, obezbede put ka EU, kandidatski statos, prednosti EU članstva za mlade, za privredu ove zemlje - rekao je Varhelji novinarima, preneli su sarajevski mediji.

Visoki komesar je rekao da dok se ne proba neće znati koliko je realan kandidatski status za BiH, jer u EU o tome nema konsenzusa.

- Nisam rekao da je kandidatski status gotova stvar, ja ću pratiti da li će biti pozitivnih vesti iz Sarajeva. Hoće li se desiti videćemo - kazao je Varhelji i istakao da se neće štedeti da bi to obezbedio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)