IDU LI PAHOR I JANŠA U PAKETU? Superizbori ove godine u Sloveniji nagoveštavaju veliku smenu na političkoj sceni dežele

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

29. 01. 2022. u 10:23

OPŠTI izbori u Sloveniji biće održani 24. aprila, što će biti tek početak "superizborne godine" u kojoj će se sadašnji predsednik Borut Pahor oprostiti od politike, a slična sudbina najverovatnije čeka i premijera Janeza Janšu.

ИДУ ЛИ ПАХОР И ЈАНША У ПАКЕТУ? Суперизбори ове године у Словенији наговештавају велику смену на политичкој сцени дежеле

Janša i Pahor

Pahoru ističe drugi mandat na čelu države i više nema nameru da ostane u visokoj politici, a aprilski izbori će biti veliki test za Janšu, pogotovu što analitičari veruju da njegova stranka SDS ima male šanse da ponovo osvoji vlast.

Nakon leta slede predsednički i lokalni izbori i realna je procena da će posle ova tri izborna kruga slovenačka politika biti sasvim drukčija.

Naime, Janša je omražen i pod sumnjom da zemlju vodi u diktaturu, a već sada se sve političke stranke naveliko spremaju da ga uklone sa premijerskog mesta. Iz dana u dan stvaraju se nove koalicije desnice i levice. Na političkoj sceni "dežele" su i mnoge stranke i pokreti koji do sada nisu mnogo značili, ali su im šanse sve veće, jer ih vode popularni pojedinci, poput bivšeg mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera. Sledeći mesec trebale bi da budu osnovane i dve stranke Zelenih, a nove partije najavili su i iz liberalnog kruga. Tako će gužva na političkoj sceni biti veća nego ikada, a desnica sa Janšom na čelu moraće da uloži veliki napor ako želi da ostane najuticajnija opcija u Sloveniji.

Janšu ne podržava ni većina vodećih medija, posebno pošto je pokušao da uguši nacionalnu novinsku agenciju STA, a mnogim novinama i televizijama zamera da su u službi levičara i bivših komunista. Sadašnji premijer ima jak otpor i među intelektualcima koji mu zameraju da je Sloveniju odveo korak do fašizma i da zemlja zbog toga ne uživa ugled u Evropskoj uniji. I zaista, iz Brisela često dolaze zamerke na politiku koju vodi zvanična Ljubljana, a najčešće su te kritike usmerene baš na Janeza Janšu.

Iako je do predsedničkih izbora ostalo još dosta vremena jasna najava Pahora da odlazi iz politike uzburkala je političku scenu. Predsedniku države svi odaju priznanje da je uspeo u dva mandata da očuva stabilnost zemlje i da je pomirio često krajnje suprotstavljene opcije. I na spoljnom planu Pahor je vodio umerenu politiku, shvativši važnost saradnje Slovenije sa zemljama regiona, pre svega Srbijom.

Iako uloga predsednika države u Sloveniji nije odlučujuća, ipak je i za desnicu i za levicu važno ko je na tom mestu, a dva Pahorova mandata to su potvrdila.

Jedino je jasno, niko u budućnosti neće imati komotnu većinu da sastavi ni državnu ni lokalnu vlast, pa će biti potrebna umešnost za koaliciju. Prvi izazov biće baš opšti izbori koji će odrediti i budućnost Janeza Janše. Mnogi smatraju da ako njegova stranka ne bude pobednik i ne uspe u koaliciji da će se i Janša povući iz političkog života, posle niza uspona i padova.

KRIVAC SOROŠ

Koliko evropski političari kritikuju Janšu, toliko im on uzvraća uvredama, najviše na "Tviteru". Najčešće spominje Soroša kao glavnog krivca za "svo zlo u Evropi", ali često vređa i slovenačke novinare nazivajući ih poslušnicima i plaćenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)