ARHEOLOZI OSTALI U ČUDU: Brod koji je potonuo pre 500 godina otkrio veliku tajnu (FOTO)

Novosti Onlajn

04. 03. 2023. u 16:20

ARHEOLOZI tvrde da su u olupini broda "Gribšund" koji je potonuo pre 500 godina, a koji je pripadao kralju Hansu kao tadašnjem kralju Danske i Norveške, pronašli dobro očuvane začine - od šafrana, bibera u zrnu do đumbira. Godine 1945. potonuo je brod u Baltičkom moru kod obale švedskog grada Ronebi, prenosi britanski "Rojters".

АРХЕОЛОЗИ ОСТАЛИ У ЧУДУ: Брод који је потонуо пре 500 година открио велику тајну (ФОТО)

Foto: Profimedia

Pretpostavlja se da je potonuo nakon što je na njemu izbio požar kada je kralj krenuo na važan sastanak u Švedsku. Sportski ronioci su olupinu pronašli 60-ih godina prošlog veka. Tokom prethodnih istraživanja pronađeni su veliki predmeti, poput drvenih skulptura za koje je posada verovala da ih štite od nesreće.

Istraživanje, koje je vodio arheolog Brendan Folei sa švedskog Univerziteta Lund, otkrilo je začine koji su se nalazili ispod blata.

- Baltik je čudan, ima nizak nivo kiseonika, nisku temperaturu, nizak salinitet, tako da su mnoge organske stvari dobro očuvane, što ne bi bio slučaj ni u jednom svetskom okeanu. Ali naći ovakve začine je prilično neobično - rekao je Foli.

Začini su bili simbol visokog statusa, jer su samo bogati mogli da priušte šafran ili karanfilić, koji su se uvozili izvan Evrope. Istraživač Univerziteta Lund Mikael Larson istakao je da je reč o jedinstvenom arheološkom otkriću.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI - Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024