TIHOM OKEANU SU DANI ODBROJANI: Nastaće novi superkontinent (VIDEO)

Novosti online

06. 10. 2022. u 12:42

NAUČNICI predviđaju da će u sledećih 300 miliona godina Tihi okean nestati, a da će se na Zemlji formirati novi veliki superkontinent, u ciklusu koji se ponavlja svakih 600 miliona godina.

ТИХОМ ОКЕАНУ СУ ДАНИ ОДБРОЈАНИ: Настаће нови суперконтинент (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/ Viacheslav Lopatin

Nova simulacija superkompjutera pokazuje da se dani Tihog okeana bliže kraju, posmatrajući tektonske ploče koje se stalno pomeraju.

Tihi okean, koji je najstariji na Zemlji, ima još 300 miliona godina do nestanka, prenosi "Sajens alert".

Naučnici sa Univerziteta Kartin u Australiji smatraju da će Tihi okean verovatno nestati pre nego što proslavi milijarditi rođendan.

Pre nestanka okean više neće ličiti na ogromno plavetnilo kakvo je on danas. Svake godine taj okean se smanji za nekoliko centimetara.

Naučnici objašnjavaju da svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod evroazijske i indoaustralijske ploče, smanjujući udaljenost između Severne Amerike, Azije i Australije.

Ne slažu se svi naučnici o tome kako će sledeći superkontinent da izgleda ili kako će se formirati, ali u mnogim simulacijama je Tihi okean osuđen na propast.

Dok neke studije sugerišu da bi Atlantski okean, koji se sada širi, mogao početi da se smanjuje u budućnosti, stvarajući tako superkontinent okružen Tihim okeanom, istraživači sa Univerziteta Kartin ne slažu se s tim.

Umesto formiranja drugog kontinenta nalik "Pangei", oni tvrde da svet ide prema superkontinentu nazvanom Amazija, u kojem se Severna Amerika sudara sa Azijom.

Australija je izostavljena iz ovog naziva, ali u 4D geodinamičkim modelima čini se da i Australija igra važnu ulogu u zatvaranju ostataka Tihog okeana, prenose naučni portali.

 Bez obzira na ishod, jedno je sigurno: Zemlja i njeni okeani nikada više neće biti isti.

BONUS VIDEO:

BOND, DžEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a