NEVIĐENA NAVALA NA STUDENTSKE DOMOVE: Interesovanje brucoša za smeštaj veliko, ispod crte ostaju i odlični

B. Borisavljević

20. 09. 2022. u 21:49

INTERESOVANjE brucoša za smeštaj u studentskim domovima je veće nego ikad. Za "jedan krevet" konkurisalo je više od dva kandidata, a skoro polovina primljenih su vukovci.

НЕВИЂЕНА НАВАЛА НА СТУДЕНТСКЕ ДОМОВЕ: Интересовање бруцоша за смештај велико, испод црте остају и одлични

Foto: Z. Jovanović

Kako saznajemo u Studentskom centru "Beograd", ove godine se prijavilo rekordnih 2.757 budućih studenata, od kojih je čak 1.756 devojaka i 992 momka. U odnosu na prošlu godinu to je oko 500 akademaca više. Ključevi soba su "rezervisani" samo za odlikaše, što govori i podatak da poslednji mladić koji je primljen u dom ima prosek 4,71, dok su devojke još bolje sa ocenom 4,81.

Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora SC "Beograd", smeštaj je dobilo 1.209 brucoša, među njima 794 devojaka i 415 momaka. Ovaj broj će biti povećan studentima iz društveno osetljivih kategorija. Najmlađi akademci će se useliti u domove - "Karaburma", "Patris Lumumba", "Vera Blagojević 2" i "Žarko Marinović".

- Osim što smo imali rekordni broj prijavljenih, radi se i o sjajnim đacima. Na listi je čak 579 vukovaca, od kojih su 398 devojke - kaže Cvijović. - Razlog velikom interesovanju brucoša je, svakako, što se iz godine u godinu poboljšava kvalitet smeštaja u studentskim domovima i oni to znaju. Takođe, i cene iznajmljivanja stanova su drastično skočile. Nažalost, zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta u našim objektima, mesta dobijaju samo oni najbolji.

Kako studentski domovi rade na principu "izlaz-ulaz", drastično povećanje broja prijavljenih, ne prati i povećanje broja diplomiranih. Da se nekima život u domu "osladio" i ne žele da se isele, pa odugovlače sa diplomiranjem, govori i činjenica što je manje svršenih akademaca, nego u istom periodu prošle godine.

Iz godine u godinu, ulaganjem u studentski standard, znatno su se poboljšali uslovi života u domovima. Tako su sada sobe, najčešće, dvokrevetne ili trokrevetne, s kupatilom, čajnom kuhinjom, obezbeđenim pristupom internetu i direktnom telefonskom linijom.

U domovima postoje brojni sadržaji koji olakšavaju život studentima, poput čitaonica, fotokopirnica, prodavnica mešovite robe, teretana, TV sala, perionica veša.

Posteljina se menja jednom nedeljno, a objekte održavaju higijeničarke i domari koji su za hitne intervencije dostupni danonoćno. Veliki broj ustanova ima sportske terene i moderno opremljene teretane, čime se promoviše zdrav način života, a u Studentskom gradu postoji i sauna.

CENOVNIK

ZA tri obroka dnevno u restoranima studenti izdvajaju 272 dinara. Cenovnikom je utvrđeno da doručak košta 56 dinara, ručak 120, a večera 90 dinara. O jelovniku brinu stručnjaci za ishranu, a redovnim anketama studenti daju svoje ocene obrocima, kao i predloge.

Mesečna "kirija" zavisi od kategorije doma i sobe, a kreće se od 1.290 do 1.500 dinara.

USELjENjA OD 26. SEPTEMBRA

USELjENjE devojaka u domove počinje od 26. i traje do 28. septembra, dok je za mladiće termin od 29. do 30. septembra.

SC "Beograd" u svom sastavu ima 14 domova, u kojima je smešteno oko 10.500 akademaca. Oko 60 odsto kapaciteta čine sobe prve kategorije sa kupatilima.

U 14 studentskih restorana, koji su locirani pri domovima i fakultetima širom Beograda, dnevno se proizvede i podeli oko 20.000 obroka. Svi studenti koji su upisali tekuću školsku godinu ostvaruju pravo da koriste uslugu ishrane u studentskim restoranima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)