NAŠI STDUENTI U SVETU: Tim Mašisnkog fakulteta "Beoavia" među tri najbolje ekipe na međunardonom takmičenju

B.B.

17. 06. 2022. u 11:25

STUDENTSKI tim "Beoavia" plasirao se u finale međunarodnog takmičenja "Airbus Sloshing Rocket Competition 2022". Njihova raketa "Aurora 3" je, u prvoj rundi ovog takmičenja, ocenjeno kao jedno od tri najboljih rešenja letelice sa rezeroarom kojim se minimizira tzv. "efekat bućkanja", odnosno "sloshing"

НАШИ СТДУЕНТИ У СВЕТУ: Тим Машиснког факултета Беоавиа међу три најбоље екипе на међунардоном такмичењу

Foto: Tim "Beoavia"

Pored našeg tima u finale takmičenja, koje će se održati 17. jula u Španiji, plasirali su se i studentski timovi "Ad Astra Forli" i "Herman Potočnik".  

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja "Euroavia" i vazduhoplovne kompanije "Airbus", a na takmičenju učestvuje 42 tima iz celog sveta.

- Naporno smo radili nekoliko meseci i uspeli smo da ispunimo sve ciljeve koje smo zacrtali na početku projekta. Posvetili smo se dosta eksperimentima i testiranjima što se pokazalo kao veoma efektivno i uzbudljivo - kaže u prvom reagovanju Petar Mrčetić, student Mašinskog fakulteta u Beogradu i koordinator projekta "Aurora 3". - Iako ima još prostora za napredak veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima.

Pored Petra na projektu intenzivno rade i njegove kolege Anja Kurilić, Nevena Ivošević, Nikola Petrović, Luka Golubović, Božidar Simović i Sava Igrački, takođe studenti Mašinskog fakulteta, kao i Stefan Jančić, student Vojne akademije.  Raketa "Aurora 3" sastoji se od tela i krila, koja omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije prema tehničkim zahtevima takmičenja. Zadatak na dinamičkom delu takmičenja zahteva vertikalno lansiranje rakete i prelazak u bespogonski horizontalni let i sistemom automatske regulacije u celom procesu, postaje jedrilica. Letelicau svom telu nosi tečni teret i zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su naši studenti i postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem, kojim se istovremeno postiže veća stabilnost i bezbedan let raketa.

Beoavia" je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu.  Bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i uspešno predstavlja Srbiju i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva. Budući inžinjeri vredno rade na još dva projekta. "Feniks" je bespilotna teretna letelica za prevoz kesa za transfuziju krvi koju će predstaviti na takmičenju "Air Cargo Challenge 2022" u Minhenu. Drugi  je nova VTOL letelica pod imenom KOS, koja je naslednik projekta OSA i koja će biti predstavljena na "New Flying Competition 2022" u Hamburgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)