KOKINO NASLEĐE ČUVAJU - SVETSKI: Nagrada "Živa" galeriji posvećenoj našem vajaru u Kragujevcu

M. KRALj

26. 11. 2022. u 07:25

U KONKURENCIJI gotovo 30 muzeja, na dodeli prestižnih priznanja Foruma slovenskih kultura, ove godine organizovane u zamku Brežice u Sloveniji, specijalnu nagradu "Živa 2022" za timsku efikasnost dobila je Galerija Nikole Koke Jankovića, koja deluje u okviru Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu.

КОКИНО НАСЛЕЂЕ ЧУВАЈУ - СВЕТСКИ: Награда Жива галерији посвећеној нашем вајару у Крагујевцу

Ovogodišnji laureati nagrade "Živa", Foto Foto FSK

Uručena je šefu Galerije Katarini Babić i direktoru muzeja Milošu Jurišiću.

Sastavljen od 15 stručnjaka iz oblasti muzejske delatnosti iz svih slovenskih zemalja, žiri je prepoznao efikasnost i stručnost tima Galerije, uoči obeležavanja tri godine od početka njenog rada.

- Članovi žirija su prilikom obilaska najvišu ocenu dodelili našim stručnjacima za profesionalnost, kao i za činjenicu da je Galerija oformljena i otvorena u tako kratkom vremenskom periodu, i da je od kraja 2019. do danas dostigla međunarodni nivo poslovanja, koji se može uporediti sa najboljim muzejima i galerijama Istočne, Centralne i Jugoistočne Evrope - ističe Katarina Babić, koja je od otvaranja na čelu ustanove posvećene prvashodno predstavljanju kolekcije koju je jedan od vodećih srpskih vajara, akademik Nikola Koka Janković poklonio svom rodnom gradu.

Galerija Nikole Koke Jankovića, Foto sajt galerije

Žiri je istakao da su odlučili da nagrade napore u podsticanju timskog rada, komunikacije i koordinacije među zaposlenima:

- Bazirani na visokim profesionalnim standardima i kompetentnosti, kao i sposobnosti da zajedno ostvaruju svoje ciljeve, među svojim malobrojnim, ali dobro organizovanim i produktivnim stručnjacima, uspeli su da stvore impresivnu umetničku galeriju koja radi ne samo u regionalnim, već i u nacionalnim i internacionalnim okvirima - piše u obrazloženju.

Inače, Forum slovenskih kultura osnovan je 2004, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Slovenije, kako bi obnavljao i jačao kulturne veze unutar slovenskog sveta, kroz negovanje njegove tradicije i baštine. Danas, pod rukovodstvom direktorke Andreje Rihter i predsednice Odbora, naše ministarke kulture Maje Gojković, Forum povezuje više od 500 kulturnih institucija i 25 ministarstava kulture, spoljnih poslova i ekonomije.

SIMBOL VITALNOSTI

NAGRADA "Živa" ustanovljena je radi prepoznavanja najboljih praksa u muzejima i jačanje razmene iskustava i ideja u ovom sektoru u kulturnom i geografskom okviru zemalja slovenskih naroda. Nazvana je prema slovenskoj boginji Živi, simbolu principa života, dugovečnosti, mladosti, lepote, blagosti, vitalnosti i plodnosti. Ovogodišnji laureat nagrade "Živa" za najbolji muzej je Gradski muzej Virovitice (Hrvatska).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024