IZLOŽBA DANKICE PETROVSKE U KORNJAČI: Fascinacija antičkom Grčkom kao inicijalni inpuls

Novosti online

21. 05. 2022. u 19:00

UDRUŽENjE slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača je tokom proteklih godina ostvarilo reprezentativni umetnički program i postalo prepoznatljiv kulturni topos Dorćola.

ИЗЛОЖБА ДАНКИЦЕ ПЕТРОВСКЕ У КОРЊАЧИ:  Фасцинација античком Грчком као иницијални инпулс

Udruženje slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača

Članovi i osnivači Udruženja osnovanog 2017. godine, prilaze umetnosti sa različitih stanovišta, a spaja ih ljubav prema umetnosti Osnovni cilj  ovog specifičnog Udruženja jeste da kroz organizovanje izložbi, pesničkih i muzičkih večeri, predavanja iz oblasti kulture i umetnosti postane mesto susreta i time doprinese zajednici, sprovodeći jedinstvenu kulturnu misiju u životu prestonice.

Galerija sarađuje sa studentima završnih godina Umetničkih fakulteta, te se od 2019. godine u izlagačkom prostoru Kornjače priređuje grupna izložba studenata. Ovom saradnjom Udruženje je svoje redovne programske aktivnosti usmerilo ka aktivnoj afirmaciji mladih umetnika. Jedan od najznačajnijih projekata Udruženja jeste Muzej žene – Prve školovane žene Srbije,  pokrenut 2018. godine. Stožerna tačka ovog projekta jeste da se kroz umetnost  rasvetli uloga žene u srpskom društvu i istoriji, da se ispriča neispričana priča o ženama koje su gotovo lavovskom snagom uspele da se obrazuju i učestvuju u kulturnom i javnom životu Srbije.

Udruženje slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača

"Bahus pozdravlja drvo" ulje na platnu 135h 180 2019

Ovim projektom Udruženje skreće pažnju okolini na vrlo značajne istorijske ličnosti naše sredine, na sve zapostavljene učiteljice, spisateljice, preduzetnice, advokatice, slikarke, prevoditeljke, glumice, kompozitorke, pesnikinje i borkinje za svoja prava, za ravnopravnost i jednakost.

Ciklus izložbi Muzej žene – Prve školovane žene Srbije, koncipiran je tako da publika i stručna javnost imaju priliku da putem postavljenih grafičkih panoa dobiju osnovne podatke o životima i radu prvih školovanih žena, dok sa druge strane imaju priliku i da osete i dožive radove umetnika koji su inspirisani narativima iz savremenih teorija feminizma.

Udruženje Kornjača ovim projektom postavlja pitanje srpskoj javnosti - zašto zaboravljamo žene koje su stubovi naše kulture?

U Kornjači je nedavno otvorena izložba akademske slikarke i članice ULUS-a, Dankice Petrovske, jedne od osnivača USILjS Kornjača. Dankica Petrovska je rođena u Skoplju. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu. Specijalizirala je slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Firenci.

Udruženje slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača

"Nokturno" ulje na platnu 90 h 60 2022.

Za Večernje novosti, Petrovska je o aktuelnoj izložbi izjavila:

- Ovo je moja druga samostalna izložba u Kornjači. Prošle godine je bila moja retrospektivna izložba crteža, na ovoj su izložene moje najnovije slike, nastale u poslednje tri godine. Slike su većeg formata. Tema je ona koja je prisutna više godina na mojim slikama: fascinacija antičkom Grčkom i samo slikarstvo, oni predstavljaju inicijalni impuls za prilazak slici i njen nastanak. Dvogodišnji boravak u Firenci, znači, ne puki susret, već stalni kontakt sa renesansim slikarstvom. Prisutnost te sjajne, velike umetnosti, ostavilo je traga u meni, na mojim slikama. Slikar ulaže u sliku sebe, a ona mu odgovara kao eho, vraćajući mu nešto što dotada nije znao. Ponekad ga povede i svojim putem. Za slike na ovoj izložbi karakterističan je nešto drugačiji pristup rešavanju prostora, svedenija obojenost i tiši tonalitet.

Izložbu slika Dankice Petrovske možete posetiti do 31.maja u Carigradskoj broj 9.

BONUS VIDEO: KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)