MUZIČKA ŠETNJA OKO PLANETE: Beogradska filharmonija najavila novu sezonu pod nazivom "Na dobrom putu"

A. P.

21. 05. 2022. u 11:32

ORKESTAR Beogradske filharmonije, u novoj sezoni 2022/2023. i pod sloganom "Na dobrom putu", povešće publiku na put oko sveta kroz 25 koncerata, praćen najboljim internacionalnim solistima i dirigentima. Svaki koncert nosi naziv nekog grada, a početak sezone ovih virtuelnih muzičkih putovanja, prirodno počinje Beogradom i posvećen je prerano preminulom Ivanu Tasovcu.

МУЗИЧКА ШЕТЊА ОКО ПЛАНЕТЕ: Београдска филхармонија најавила нову сезону под називом На добром путу

Foto N. Skenderija

- Ilustrovaćemo 25 gradova, istorijski važnih i posebnih mesta. Od Budimpešte do Tokija, muzikom ćemo približiti bajkovite priče o nacionalnim tradicijama, ritualima, navikama, zatim, unakrsnim vezama među kulturama, ili svim već poznatim zavičajnim pričama o ljudskom postojanju - rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc, koji je na programu "dobrog puta" radio zajedno sa muzičkim urednicama Filharmonije, Asjom Radonjić i Danicom Maksimović.

Pored šefa-dirigenta koji diriguje osam koncerata, "na dobrom putu" će uz Filharmoniju biti stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin, Džon Akselrod, Hauard Grifits, Uroš Lajovic, Kristijan Mandeal, Pol Danijel, Mark Pjole, Markus Boš, Gerit Prisnic i veliki broj sjajnih solista. Tako će Beogradska filharmonija ponovo nastupiti sa Željkom Lučićem, Fazilom Sajem, konačno sa harmonikašicom Ksenijom Sidorovom i mnogim zvezdama svetske koncertne scene. Od domaćih solista će se u ovoj ulozi ponovo naći filharmoničari Tijana Milošević i fagotista Nenad Janković, zatim violončelista Nemanja Stanković i violinista Stanko Madić, a na prvoj muzičkoj šetnji, posvećenoj Beogradu, slušaće se muzika Isidore Žebeljen i Aleksandra Sedlara.

- Sezonu "Na dobrom putu" počeli smo da radimo dok je pandemija bila u punom jeku kad nismo ni znali kada ćemo i da li ćemo uopšte moći da radimo. Ali, sezone se pripremaju mnogo ranije da bismo uspeli da bukiramo najbolje umetnike. Tako da je ovo bila neka naša skrivena želja da putujemo, da se "izmestimo" na neka druga mesta sa muzikom - kazala je u petak na predstavljanju programa urednica Danica Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)