DOSTOJNI SVETSKE MAPE: Delia Iliešiu Prvački o retrospektivnoj izložbi radova u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu

M. KRALj

21. 05. 2022. u 10:27

KAKO vreme prolazi, pojam "Starenja" nije više samo naziv jedne od serija koje sam radila poslednjih 40 godina, već i momenat zrelosti, ispunjavanja, kada se saberu "Plodovi" (opet naziv radova koje sam često izlagala dok sam živela i stvarala u Ulici B. Radičevića 19) jedne životne priče, koja se odvijala u tri zemlje, na dva kontinenta, prepričavane na više jezika.

ДОСТОЈНИ СВЕТСКЕ МАПЕ: Делиа Илиешиу Првачки о ретроспективној изложби радова у Галерији савремене уметности у Панчеву

Foto Z. Jovanović

Umetnica gotovo poluvekovnog iskustva, Delia Iliešiu Prvački, sa trodecenijskom adresom u Singapuru, ovako u katalogu gledaoce uvodi u retrospektivu svojih dela izloženih u Galeriji savremene umetnosti Pančevo. Grad, u kome je živela i stvarala od 1975. do 1991, podsetila je na dela koja su tu nastajala i često prezentovana.

- Za mene je taj period izuzetno značajan, jer sam tokom svoje 50-godišnje profesionalne prakse, upravo tu bila dve decenije izuzetno dobro prihvaćena od kolega, kritike, publike, sugrađana - kaže, za "Novosti", autorka rođena u mestu Baje Mare, koja je Fakultet primenjenih umetnosti završila u Bukureštu, a u Pančevo je dovela ljubav. - Iako sam rođena u Rumuniji, nikada nisam kao umetnik pripadala tamošnjoj sredini. Pripadam, ipak, ovdašnjoj kulturi i likovnoj sceni. Ovde se osećam kao kod kuće. Ne odnosi se to usko na Pančevo, gde sam boravila, nego na celu Srbiju i pre toga Jugoslaviju.

Radovi koje je izložila nisu putovali sa njom u Singapur, ostali su ovde, pa će trećinu aktuelne postavke i pokloniti Galeriji savremene umetnosti, a jedan rad pozajmljen za ovu priliku će biti vraćen u beogradski Muzej primenjene umetnosti, u kome se i čuva.

- Sve što sam ovde uradila će ostati u Srbiji - ističe umetnica čija se dela nalaze u privatnim i državnim kolekcijama, kod nas i u Singapuru, a izlagala je i u Zagrebu, Los Anđelesu, Džakarti, Kuala Lumpuru, Taškentu.

Među radovima koji su joj bili naručeni za javne prostore Singapura, nalaze se murali, skulpture, instalacije, koji su postavljeni na stanicama metroa, zgradama državnog univerziteta, poreske uprave, bolnice...

- Ono što sam radila kasnije u Singapuru prirodni je nastavak umetničkih istraživanja započetih ovde - nastavlja sagovornica. - Razlika je jedino u tome što sam, neizbežno, bila pod uticajem te tropske vegetacije, okoline, sočnih boja, tekstura. Ostalo je, kao neki prirodni nastavak, interesovanje za iste teme.

- Pratim likovna dešavanja na našoj sceni i čini mi se da je njen proces razvoja normalan, kao i u celom svetu. Ne postoji ništa specifično, reč je o globalnom pokretu, artikulisanom... Ovde ne rade samo regionalno značajni umetnici, iz Srbije, Vojvodine, već autori koji se bave bitnim i globalno relevantnim. Postoji interesovanje za teme kao što su identitet, zaštita čovekove okoline, ali i za društvene probleme. Ovdašnji umetnici su deo svetske mape i na njoj su vidljivi. Ohrabrujuće - zaključuje Delia Iliešiu Prvački.

PASIJA I LjUBAV PREMA PROFESIJI

U INTROSPEKTIVNOM procesu sagledavanja svog prethodnog stvaralaštva, umetnica je, kaže, osećala potrebu da oda priznanje okolini, familiji, društvu, prijateljima, saradnicima:

- Bile su to ponekad teške, bolne, napete, godine prilagođavanja, ali u sećanju je ostalo samo ono što je osvetljeno pasijom i ljubavlju prema mojoj profesiji - piše sećajući se pančevačkih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)