PAZITE NA SVOGA ANĐELA I SLUŠAJTE GA: Nikola Kolja Pejaković o iskušenjima, Božiću

MARINA JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

06. 01. 2023. u 12:11

NEKAD bih voleo da se bavim samo jednim poslom, jer nije moguće biti u svakom trenutku koncentrisan na sve a da nešto ne strada... Međutim, navikao sam, i nekako guram... Tako živim ceo život, radim na više razboja - ovako počinje razgovor, za "TV Novosti", reditelj, glumac, scenarista, muzičar i slikar, Nikola Kolja Pejaković.

ПАЗИТЕ НА СВОГА  АНЂЕЛА И СЛУШАЈТЕ ГА: Никола Коља Пејаковић о искушењима, Божићу

Foto: N.Nikolić

Za svoje darovitosti dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od prve, Nagrade za najbolju režiju na 54. Sterijinom pozorju (2009), pa do Povelje za izuzetan doprinos kulturi Vlade Srbije 2019. Poslednjih godina, proslavljeni umetnik briljira i kao scenarista i kao glumac u komedijama i dramama, ali i u matičnom Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, gde je zaposlen kao reditelj. Osvojio je brojne nagrade i sa autorskom predstavom "Narodni poslanik", a režirao je i u beogradskim pozorištima. Komponovao je muziku za film "Normalni ljudi", a projektu "Toma" dao je svoj autorski pečat kao scenarista.

- Usput, upravo smo u studiju Voja Aralica (producent i gitarista) i ja, radimo peti album, tako da će song "Sve će biti dobro, ljubičice", izaći na proleće na novom albumu, a ne kao singl - otkriva nam osnivač i frontmen grupe "Kolja i Grobovlasnici".

*Kultni autor, koji od sedme godine svira gitaru, kao i klavir i usnu harmoniku, smatra da je upravo muzika najčistiji oblik emocije.

- Kao što je melodrama kraljica žanrova, tako je i ljubavna pesma ono što drži pop muziku u životu. Jedina prava pesma je pesma o ljubavi. Prava ljubav je uvek ona večna. Takvih je malo. Večnu ljubav osećate prema svojoj deci i nekad, ako imate sreće, i prema drugom biću. Čista ljubav je ona koja ide kroz Hrista i preko Hrista. Ljubav nije emocija, ona je sastojak živog, nedeljivi deo onoga što se zove Božija tvorevina.

Ljubav prema umetnosti vodila je i našeg sagovornika kroz život, donoseći mu različite ponude. I pre nego što je završio pozorišnu i radio režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, započeo je glumačku karijeru. Još kao student dobio je glavnu ulogu

(Ljuba) u TV drami "Apstinenti", a zatim i male role u prvom i drugom delu kultne komedije "Mi nismo anđeli", da bi u trećem tumačio jednu od glavnih. Delio je scenu sa Žarkom Lauševićem, Milicom Mihailović, Ljubišom Samardžićem, Draganom Jovanovićem u drami "Kaži zašto me ostavi", u režiji Olega Novkovića, a po scenariju Srđana Koljevića. Sa Draganom Bjelogrlićem, Nikolom Kojom, Zoranom Cvijanovićem i drugima, 1994. godine, snimio je komediju "Dva sata kvalitetnog TV programa". Zajedno sa Neletom Karajlićem i Olegom Novkovićem režirao je komediju "Složna braća" (igra i Čorbu i Saobraćajca).

SNIMAĆE SE I ČETVRTA SEZONA "SLOŽNE BRAĆE"? 

MLAĐI gledaoci upoznali su Kolju Pejakovića i kroz lik Čorbe u "Složnoj braći - The Next Đeneration", čija nas treća sezona očekuje u januaru na Superstar TV.

- Radujemo se tome, kao i eventualnom četvrtom delu. Stvarno sam uživao snimajući "Složnu braću", jer moj lik, Čorba, ima neki šarm koji zna da zavede i oraspoloži - kaže Kolja Pejaković.

Budući da sredinom januara, u Beogradu, počinje snimanje poslednjeg dela njegove autorske, Banjalučke trilogije "Meso - Kosti - Koža", u režiji Saše Hajdukovića, Kolja nam je otkrio i šta to povezuje njegov rodni grad i našu prestonicu.

- U toj priči, Beograd i Banja Luku povezuje naš glavni junak i prateći njegovu priču, njegov život, snimaćemo i u Beogradu. Ne bih više da otkrivam, premijeru očekujemo na jesen 2023. Meni su ta dva grada - jedan grad. Živim i ovde i tamo, i tamo i ovde.

Na 11. Festivalu drama i serija (FEDIS), 2021. godine, serija "Kosti" proglašena je najboljom serijom, a dobila je još tri Zlatne antene (za najbolju fotografiju - Saša Petković i Dragan Radetić, za najbolju žensku epizodnu ulogu, Nikolina Friganović je osvojila nagradu "Radmila Savićević" za lik Ljilje, a za najbolju mušku epizodnu ulogu Dragan Mićanović kao Englez). Ako je kroz "Kosti", želeo da poruči: "Pokajte se, izmirite i oprostite", Pejaković kaže da "Koža" ima malo drugačiji kraj.

- Kraj "Kože" je u isto vreme i kraj trilogije. Ova naša priča o post-ratovskim dušama u Republici Srpskoj, o građanskim ratom osakaćenim životima, traži iskrenost i beskompromisnost (kao i svaka poštena umetnost), a ideje i poruke nisu uvek i isključivo katarzične i oslobađajuće. Naš junak, ovaj put, nema odgovore, a serija ne širi neke definitivne stavove i optimistične ideje. Sačekaćemo jesen 2023. godine.

Lik Oca Dragana, koga je naš sagovornik dočarao u "Kostima", nije tipičan pravoslavni sveštenik kakve smo viđali u domaćim filmovima...

- Sveštenički poziv je težak, odgovoran i vrlo specifičan. Imao sam privilegiju da pratim iz velike blizine život sveštenika i to sam iskoristio u "Kostima". S druge strane, vrlo mi je važno da se bulajićevsko-komunjarski način prikazivanja pravoslavnih sveštenika na filmu i televiziji prekine, i da se, bar u Srbiji, to ne radi više na taj odvratan način.

Pesma "Ala je lep ovaj svet", za koju je Pejaković napisao muziku na stihove Jovana Jovanovića Zmaja, nalazi se na njegovom četvrtom albumu "4 Prsta". To je ujedno i naslovna numera filma "Ala je lep ovaj svet" i serije "Šetnja sa lavom" (vikendom na Superstar TV, a sredom i četvrtkom na Prvoj), u kojoj Kolja igra lik anđela Ljubiše, koji je za njega napisao Andrej Šepetkovski.

- Čovek, kad se krsti, dobija svoga anđela čuvara. On mu je na desnom ramenu. Pazite na svoga anđela i slušajte ga. On vam želi dobro i pružiće vam podršku na putu kroz mitarstva. Slušajte i ljude koji vam žele dobro, jer Gospod, često, deluje kroz ljude.

Televizijsku publiku oduševio je i kao Zaviša Trulić Beli, u komediji "Advokado" (za koju potpisuje i tekst i režiju), dobitnicu nagrade za najbolju komediju na Sarajevo film festivalu 2022.

- "Advokado" je poseban i meni vrlo drag projekat. Komediju je teško napraviti, ali ako uspete, onda je to stvarno uživanje. Zaviša Trulić je jako zanimljiv lik, žao mi je što nismo uradili nastavak te serije, odnosno drugu sezonu. Moje kolege, glumci, napravili su odlične uloge, gotovo savršene.

Oživeo je Kolja još jedan lik, u novom filmu i seriji "Kruna", reditelja Vasilija Nikitovića, čije je snimanje u toku...

- Igram Domara u Domu za nezbrinutu decu. On je ona dobra duša koja pomaže klincima, štićenicima kad su u problemu, kad im zatreba pomoć i zaštita. "Kruna" je jedan vrlo zanimljiv i komplikovan projekat.

Pejakovića smo gledali i kao Grgu u seriji "Bunar", koja se bavi i temom narkomanije. Posete manastiru Kovilj i razgovori sa tadašnjim vladikom, a današnjim patrijarhom Porfirijem, našem sagovorniku pomogli su da prevaziđe svoje probleme sa alkoholom i drogom. Na pitanje da li je posle toga bio u iskušenju, odgovara da su iskušenja nužna i da bez njih nema spasenja.

- Samo preko iskušenja mi potvrđujemo i jačamo svoju veru, i samo preko iskušenja dokazujemo da smo na strani dobrog, na strani Hrista. Bez iskušenja niko se ne bi spasao, niti bi bilo moguće pokazati i dokazati svoju odluku, svoju nameru da želimo da idemo pravoslavnim putem. Pravoslavna vera je lek za sve. To je Put, Istina i Život. Ne znam kako to drugačije da kažem. A dosadilo mi je da okolišam. Narkomanija, kao i sve druge bolesti, ima duhovni koren. I to se mora lečiti tamo gde i kreće - u duši.

Objasnio nam je i zašto je pravoslavlje priručnik za svakodnevni život.

- Kažu, bez nevolje nema bogomolje. Pravoslavlje je veliko blago i mi, Srbi, bez želje da zvučim prepotentno, trebalo bi da Pravoslavlje učimo u školama, kao nauku, filozofiju i istinu o ovom našem postojanju. Tako je nekada i bilo, kada su manastiri bili i škole i bolnice i prostori za molitvu. To bi trebalo obnoviti, taj način učenja i školovanja. Kad vidite šta deca danas uče u školama i kakvi su im udžbenici, jasno je da je potrebna korenita promena. Ali, bojim se, pre će se ovaj svet raspasti nego što će ljudi doći do pameti.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću, Kolju smo pitali i kolika je snaga oprosta i pokajanja i šta bi poručio našim čitaocima.

- Snaga oprosta i pokajanja je velika. Ogromna. Pa, probajte... Oprostite, pokajte se, padnite na kolena i pomolite se Bogu, orosite suzama svoje lice i videćete šta će se desiti. Ne osuđujte nikoga i ne ogovarajte nikoga. Nikoga. Ni političare, ni komšije, ni kolege, ni ubice, ni lopove, ni bogate, ni siromašne, ni vaše, ni tuđe, ni ove, ni one... Nikoga, ama baš nikoga... Evo, ja ću prvi tako da uradim. Slava Bogu!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)