UMEM DA POGODIM PENAL I U ŠTIKLAMA Bojana Marković: Volela bih da radim dokumentarne emisije o pesmama, njihovom poreklu i nastanku

JELENA BANjANIN

24. 12. 2022. u 13:38

HARIZMATIČNA voditeljka razoružavajućeg osmeha, Bojana Marković, koja inače budi gledaoce RTS, sa velikim nestrpljenjem očekuje emitovanje poslednje, pete emisije "Muzičkog derbija", u sredu, 28. decembra (RTS 1, 20.50).

УМЕМ ДА ПОГОДИМ ПЕНАЛ И У ШТИКЛАМА Бојана Марковић: Волела бих да радим документарне емисије о песмама, њиховом пореклу и настанку

Foto: G. Jović/N. Ristić

U novom formatu šou-programa, koji spaja muziku i sport, nadmetanje u pevanju i šutiranju golova, Bojani je pripala uloga selektora crvenog tima. Selektor plave ekipe je njen kolega i saborac u emisijama o narodnoj muzici, Milan Popović, koji je autor i scenarista ovog neobičnog projekta.

- Kada smo objasnili izvođačima šta je ideja, pevačice su štikle zamenile patikama, haljine dresovima i čekale su šansu da šutiraju na gol. Svi su sa neverovatnom energijom i željom dolazili na snimanja, sjajno smo se zabavljali, šalili, hrabrili jedni druge, smišljali strategije kako da pobedimo suparnički tim. Najzabavnije su definitvno reakcije pevača koji vole da se nadmeću, jedva čekaju da dobiju loptu i potpuno uđu u ulogu fudbalera. U jednoj od emisija, kapiten mog tima, Željko Šašić, nije pogodio penal i to je bilo tragično. Pala je atmosfera na klupi, Šašić nije želeo da se vrati u igru, nije mogao da oprosti sebi što je promašio, istinski je bio tužan. Naravno da smo ga bodrili i šalili se u želji da ga oraspoložimo - ističe u razgovoru za "TV novosti" Bojana Marković, koja je prešla dug put od novinara-saradnika u emisijama "Uviđaj", "Šta radite, bre?", "Da, možda, ne" i "Građanin", do voditelja šou-programa "60 najlepših narodnih pesama", karavana "Najlepše narodne pesme", "Sabora 2022" i, naravno, Jutarnjeg programa.

ĆERKA MINjA U REŽIJI

Deca zaposlenih na televiziji često provode vreme kod roditelja na poslu. Da li je vaša ćerka Minja (8) upoznala čari novinarskog zanata?

- Naravno, televizija je čarobna kutija i u našoj porodici. Kada god ima priliku odlazi sa mnom na snimanja, bude u režiji sa kolegama i pipka dugmiće kada joj dozvole. Čak je jednom bila u Jutarnjem programu jer nije imao ko da je čuva, a bile su česte dojave o bombama u školama.

Muzički derbi" spaja fudbal i pesmu. Da li vam je lakše da "pustite glas" ili šutnete gol?

- Glas bolje da ne puštam - mislim na pevanje! (smeh) Ponese me atmosfera i pevam za svoju dušu, a na mikrofonu ne. Imala sam nekoliko pokušaja da šutnem gol i to u štiklama. Dakle, umem da pogodim penal.

Foto: G. Jović/N. Ristić

Ekipe pevača u "Muzičkom derbiju" nadmeću se u pogađanju pesmama u srce. Koje melodije vas gađaju u dušu i koje emocije bude?

- Šumadijska dvojka i jug. Prvo zbog kraja gde sam odrasla, a zatim i jer nosi posebnu emociju, žal, dert.

Šta od pesama naručujete u specijalnim životnim prilikama?

- Uglavnom "Stanite dani, stanite noći" kada se okupi društvo i porodica, jer smo svi u različitim gradovima, a najbliži i u drugim zemljama. Zatim "Stani, stani, Ibar vodo", "Ajde, Jano", "Pamtim još..." i druge. Nezaobilazne su i Tozovčeve pesme, one su azbuka kafanskog repertoara.

A kako vam je kad čujete "Stani, stani, Ibar vodo" i prisetite se rodnog kraja i Kraljeva? Imate li kada da zastanete pored Ibra?

- To je omiljena pesma mnogih Kraljevčana, koju je davno napisao čuveni Dragiša Nedović i verovatno najlepše opevao lepotu Ibra. Vrlo sam emotivna kada je čujem, ali na sreću često odlazim u rodni grad, kod roditelja, tako da nemam za čim da žalim i tugujem.

Foto: G. Jović/N. Ristić

Posle serijala "60 najlepših narodnih pesama" i festivala "Sabor 2022", ponovo ste u paru sa Milanom Popovićem i okruženi muzikom.

- Na Saboru narodne muzike Srbije bilo je izazovno ponovo stati na veliku scenu sa Milanom Popovićem. Nakon serijala "60 najlepših narodnih pesama" nismo gotovo tri godine sarađivali, a isto toliko sam u Jutarnjem programu i nisam imala priliku da radim prenose zabavnih emisija. Dobili smo pohvale da smo i dalje odličan tandem! Imamo dobru komunikaciju na sceni, sličan smisao za humor, šalimo se, uzvraćamo replike na tekst koji smo izmislili u deliću sekunde, pomažemo se kada jedan od nas dvoje zastane, jednom rečju, funkcionišemo kao kolege i tačno znamo ko koliko može i zna o muzici! Ipak, serijal "60 najlepših narodnih pesama" je do sada najzahtevniji projekat jer smo snimli 600 numera, uradili pedesetak studijskih emisija i nekoliko karavana u gradovima širom Srbije. To je za mene neverovatno iskustvo, uzimajući u obzir da sam prvi put ušla u studio te 2017. godine i bukvalno krenula od nule pošto sam do tada radila kao novinar, ali ne i ispred kamere.

Završili ste srednju medicinsku školu i mogli bismo da kažemo da sada publiku ispred malih ekrana u Srbiji lečite osmehom i pesmom.

- O da, kad već nisam lekar, dajte da lečim pesmom! Pre svega publiku informišem uz osmeh jer je Jutarnji program moja matična emisija. Vodim se time da i u sunčanom i u tmurnom danu, osmeh prija, kao i vedrina koju želite da unesete u svačiji dom. Znam šta je za mene Jutarnji program, oduvek, kao prva emisija uz koju se pripremam za posao, informišem, ispijam kafu i koliko znači energija voditelja. Zamislite da je ta osoba namrgođena?!

A koje situacije ili gosti mogu vama da izmame osmeh u Jutarnjem programu, koji je nepredvidiv kao i svaka emisija uživo?

- U studiju Jutarnjeg programa je uvek pozitivna atmosfera, i kada nešto krene nizbrdo, recimo gost kasni ili se uspava, gledamo to sa vedrije strane. Svesni smo odgovornosti živog programa, ali i nepredviđenih situacija. Bolje reći, navikli smo da nekada ne ide sve po planu. Uvek osmeh izmame najmlađi gosti, deca boje program iskrenošću, radoznalošću, vedrinom, zanimljivo pričaju, a pitanja su im isto tako slatka... Zanima ih kako funkcioniše televizija, odakle čitam toliki tekst. Uvek me raduje da pričamo o humanosti, dobroti, uspesima, neobičnom projektima studenata. Uživam kada su u studiju životinje, a često udomljavamo pse i mace. Kada su nam gosti bili sokolari, sokolica se mnogo uznemirila i nije htela da se odvoji od vlasnika. Ni meni nije bilo svejedno jer sam planirala da uradim najavu sa sokolicom na ruci, međutim, kada me je pogledala, odustala sam. (smeh)

Šta smatrate izazovom u vašem poslu i šta biste voleli još da ostvarite kada je reč o radu na televiziji?

- Izazov je probuditi se na vreme i ne zakasniti nijednom za tri godine. (smeh) Svaka emisija je izazov, jer traži odgovornost, pribranost, koncentraciju, lepotu govora, nepogrešivost. Izazov je i suočavanje sa sopstvenim greškama, kao i komentarima gledalaca. Volela bih da radim dokumentarne emisije o pesmama, njihovom poreklu i nastanku, o tome kako su se prenosile i stizale u ove krajeve baš one pesme za koje verujemo da su "naše".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)