SLIKA SVETA U FRAGMENTIMA: Danica Vukićević dobitnica "Ninove" nagrade za "Unutrašnje more"

Dragan Bogutović

24. 01. 2023. u 08:02

DEBITANTSKI roman "Unutrašnje more" poznate pesnikinje Danice Vukićević (1959), u izdanju "Nojzaca", dobio je "Ninovu" nagradu za 2022. godinu.

СЛИКА СВЕТА У ФРАГМЕНТИМА: Даница Вукићевић добитница Нинове награде за Унутрашње море

Foto: Z. Jovanović

O ovome je odlučio, većinom glasova, žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopšteno je da su za nagrađeni roman glasali M. Đorđijević, Ž. Svirčev i G. Korunović, za roman "Koljka i Sanješka" Uglješe Šajtinca glas je dala M. Nenezić, dok se "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića opredelio T. Pančić. U najužem bili su i "Papir s vodenim znakom" Gorana Petrovića, "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" Mirjane Drljević i "Klara, Klarisa" Marijane Čanak.

- Roman Danice Vukićević "Unutrašnje more", formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta - navodi se u obrazloženju žirija.

Ovakav raspored glasanja je pravedan i pošten i predstavlja pravu sliku razvoja savremenog srpskog romana. Primetno je da se sve više pesnika opredeljuje za roman, ali samo retkima to uspeva, istakla je Marija Nenezić.

Prema rečima, Žarke Svirčev u nagrađenoj knjizi data je vizija sveta preko fragmenata koji pokazuju njihovu moć. Autorka uspeva da nam pokaže da fragmenti mogu da budu koheziona sila teksta. Priča je data iz perspektive ženskog lika, ironičnog i anksioznog.

- Ova knjiga je paradigmatična za nekoliko važnih pitanja povodom romana kao književne forme. Prvo pitanje je pojava stvaraoca koji je napisao prvi roman, ali zrelo, smelo, zaokruženo i umetnički uspelo. Drugo je fenomen savremenih pesnika koji postaju romansijeri, a treća stvar koja se uočava u nagrađenom delu jesu unutrašnji potresi koji roman kao živa forma danas ima. Ako se setimo teorije romana još kod Mihaila Bahtina, a to je da je ona anarhična, "Unutrašnje more" to radikalizuje. Ovaj roman je paradoksalan u svojoj suštini jer počinje da razmatra svet koji nema uporište, ali se završava zahvatom koji obuhvata njegov totalitet. Glavna junakinja kaže: "Ne daj svoju dušu za kikiriki" - ocenila je Milena Đorđijević.

Korunović je istakao da je reč o romanu u kojem se govori o samom pisanju i o fenomenu moći u savremenom svetu, o odnosu nadređenih i podređenih. Izuzetno inovativna knjiga, pravo uživanje za čitaoce.

Hologram moje ličnosti

Napominjući da u poslednjih nedelju dana nije spavala kada je saznala da je njena knjiga u najužem izboru, Danica Vukićević je rekla:

- Izabrala sam formu u kojoj se fragmenti povezuju u dubokom jedinstvu. Za proteklih trideset godina znaju me kao pesnikinju, a sada će biti velika frka jer će zbog ovog romana početi ozbiljnije da me shvataju. Veoma važna stvar u pisanju knjiga je poistovećivanje sa tekstom. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost, onaj hologram moje ličnosti, sada ima samostalan život i želim joj sve najlepše.

Nagrađivana pesnikinja

U književnost je Danica Vukićević ušla pesničkom knjigom "Kao hotel na vetru", posle koje su usledile zbirke stihova "Kad sam čuka glasove", "Matica", "Šamanka", "Luk i strela", "Prelazak u jednu drugu vrstu", "Visoki fabrički dimnjaci", "Ja, Klaudija". Objavila je i knjigu kratke proze "Na plažama", "Život je gorila", kao i knjigu priča "Majka obrnutih stvari". Bavi se književnom kritikom i esejistikom, a dobila je nagrade "Profemika", "Biljana Jovanović", "Milica Stojadinović Srpkinja", "Kondir Kosovke devojke". Završila je Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije.

BONUS VIDEO: RIZNICA KULTURE I ISTORIJE: Narodni muzej - čuvar srpske baštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024