SUĐENJE U HAGU PO ŽALBAMA JOVICE STANIŠIĆA I FRANKA SIMATOVIĆA: Nemaju veze sa zločinom u Bosanskom Šamcu

S. J. M.

24. 01. 2023. u 14:07

NA žalbenom pretresu u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu branioci bivših visokih funkcionera državne bezbednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića zatražili su danas da im se ukune presuda, kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora i da se pravosnažno oslobode optužbi.

СУЂЕЊЕ У ХАГУ ПО ЖАЛБАМА ЈОВИЦЕ СТАНИШИЋА И ФРАНКА СИМАТОВИЋА: Немају везе са злочином у Босанском Шамцу

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Oni su u 30. juna 2021. godine osuđeni za podržavanje i pomaganje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja u Bosanskom Šamcu aprila 1992. godine.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš kazao je da nijedna od materijanih činjenica optužbe nije dokazana, a pre svega da se Stanišić sa bilo kim dogovarao za udruženi zločinački poduhvat da se u Bosanskom Šamcu počine zločini i da je on komandovao jedinicom, koja ih je počinila.

On je optužen je je organizovao obuku specijalne jedinice, nabavio im opremu i poslao ih u Šamac, organizovao napad o zapovedao im, a da je znao da će doći do ubistava i deportacije.

- Nema dokaza da je išta od toga znao, niti je to utvrđeno tokom suđenja - rekao je Džordaš. - Krivična dela su izvršili drugi učesnici, a vojne operacije u Bosanskom Šamcu su se vodile radi odbrane. On nije učestvovao u obuci te jedinice, niti je naredio obuku, već je to izvučeno u optužbi zbog njegove funkcije. Nije komandovao njome, nije uticao na njeno razmeštanje, niti je kontrolisao.

OSLOBOĐENI PA OSUĐENI

Optužnica protiv Stanišića i Simatovića je podignuta 2003. godine. Nakon suđenja su 2013. godine oslobođeni po svim tačkama. Tužulaštvo se žalilo pa je 2015. godine Žalbeno veće naložilo da se suđenje ponovi. Novom prvostepenom presudom 2021. godine proglašeni su krivim. Žalili su se na tu presudu, a konačna odluka Žalbenog veće najavljena je za juni ove godine. Stanišić je do sada u sheveningenskom pritvoru proveo 2.471 dan, što je nešto više od šest i po godina.

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač kazao je da Pretresno veće nikada nije utvrdilo kome je ta jedinica pripadala i da li je bila paravojna grupa, pre nego što se priključila JNA. Kazao je da zaštićeni svedok RFJ 035, koji joj je pripadao, laže, a na njegovom svedočenju se bazira osuđujuća presuda.

- Simatović je kao obaveštajac delio informacije sa svim jedinicama. On nije imao autoritet, niti kvalifikacije da im komanduje - rekao je Bakrač. - Nijedan svedok ga ne pominje vezano za slanje vojnika na obuku u Ilok i on sa tim nema nikakve veze.

Branilac Vladimir Petrović je naveo da krivična dela počinjena u Bosanskom Šamcu sa Simatovićem nemaju veze, da ih on nije počinio, niti naredio, niti bio svestan da će biti počinjena, a naročito nema reči o nameri da se obuka vojnika vršila, kako bi se počinio zločin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju