POČELO SUĐENJE ZA NAPAD NA KOMBI SA NAVIJAČIMA PARTIZANA: Optuženi "nespremni" za pretres?!

S. J. M.

27. 09. 2022. u 17:03

PETORICA optuženih za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i da su kod Mladenovca napali kombi koji je prevozio navijače Partizana, Boris Novović Ris (36), Todor Arambašić (19), Veljko Milivojević (26), Ivan Marković (32) i Mihailo Stepanović (22) delimično su danas priznali krivicu na suđenju u Višem sudu u Beogradu.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА НАПАД НА КОМБИ СА НАВИЈАЧИМА ПАРТИЗАНА: Оптужени неспремни за претрес?!

Foto: Tanjug

Oni se optužnim aktom terete da su 16. aprila ove godine posle fudbalske utakmice između Crvene Zvezde i Parizana u ataru sela Markovac kamenicama i tvrdim predmetima razbili stakla na kombiju, a potom su unutra ubačene zapaljene baklje. Devet oštećenih, koji su bili u kombiju, su pokušali da izađu, ali im je jedan od nepoznatih napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane. zatim je jedan neidentifikovani napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju. Kada su napadači otišli oštećeni su uspeli da napuste kombi, koji je zahvaćen vatrom, pošto se zapalila unutrašnjost, ubrzo eksplodiralo. Četiri osobe iz kombija su u tom incidentu zadobile lake telesne povrede.

Optuženi Boris Novović je izneo odbranu i rekao da navija za Zvezdu, ali da nije pripadnik nijedna navijačke grupe. Kazao je da se tog dana našao sa Markovićem i Milivojevićem i da su kod njega popili nekoliko piva i zbog policije krenuli na utakmicu obilaznim putem preko Smedereva i Grocke, pa usput u Kovačevcu pokupili Nemanju Milićevića.

- Kad se utakmica završila oko 20 časova krenuli smo autoputem ka Mladenovcu i u Vlaškom polju smo ostavili Nemanju, jer tu živi. Videli smo policiju, koja zaustvalja i pretresa vozila, a pošto smo posle utakmice na pumpi kupili i popili pivo skrenuli smo preko Amerića, pa na Markovački put i skretanje za Topolu, gde smo išli kod duga Bogdana na slavu. Tu smo videli da se nešto dešava, da ima mnogo ljudi, pa smo izašli iz kola. Video sam neke kako lupaju rukama po kombiju i rekao sam drugovima, "idemo odavde", vratili smo se u auto i produžili ka Topoli. Nismo videli nikakav požar. Na slavi smo bili sat vremena i kući sam u Maldenovac došao oko pola dva ujutru. Posle nekoliko dana policija me je privela zbog izazivanja opšte opasnosti.  

Novović je rekao da mu je krivo što se sve to desilo sa kombijem, da je spreman da učestvuje u nadoknadi štete novčano, iako ga on nije oštetio i da se oseća odgovornim, jer se tada našao na tom mestu:

- Jedan svedok je rekao da sam bacio neki kamen, možda jesam, ali ja se toga ne sećam, jer sam bio pijan i mislim da nisam.

Sudija Božović mu je rekao da su optuženi da su bacali kamenice i tvrde predmete i polupali kombi i pitao ga zašto se izjasnio da je delimično kriv, kad sad kaže da nema veze sa tim. Novović je ponovio da se oseća odgovornim, jer se našao tu i da mu je žao, jer su unutra bili mladi ljudi.

- Novoviću niste spremni za današnji pretres - rekao mu je sudija, a tada je reagovao zamenik tužioca Nikola Pantelić da takav komentar sudije nema smisla i da se unese šta je optuženi rekao.

Zatim, na pitanje sudije da li može da baci kamen 30, 40 metara, koliko je prethodno rekao da je bio udaljen od kombija, Novović je odgovorio da može, a onda dodao da može da baci, ali da ne zna da li može da dobaci.

Posle toga je advokat Vanja Dejanović, koja brani svu petoricu okrivljenih, zatražila da se odloži pretres, kako bi ostale mogli da spreme da iznesu odbranu.

- Ja se protivim tome - pobunio se tad tužilac Pantelić. - Ja na ovome radim pet meseci, a vi kažete okrivljenom nisi se spremio. Neka ispričaju šta je bilo.

Međutim, sudija je prihvatio predlog odbrane i odložio pretres za sredinu oktobra, navodeći da okrivljeni imaju pravo da spreme odbrane.

Inače, oni su u pritvoru od hapšenja u aprilu i on im je produžen u petak.

PIJANSTVO NIJE POMINjANO

BRANILAC Vanja Dejanović tražila je u uvodnoj reči da se za sve optužene uradi neuropsihijatrijsko veštačenje uračunljivosti, jer su svi bili pod dejstvom alkohola.

- Ja prvi put čujem da su bili pod dejstvom alkohola i protiv sam tog veštačenja. Istragu sam vodio u skoro svakodnevnom otvorenom kontaktu sa braniocima i to nikada nisu pomenuli - rekao je zamenik tužioca Nikola Pantelić.

KOJE JE KRIVIČNO DELO?

ADVOKAT svih optuženih Uroš Andrić osporavao je kvalifikaciju krivičnog dela nasilje na sportskoj priredbi:

- Oštećeni nisu imali navijačka obeležja, niti ih je bilo na kombiju, zato okrivljeni ne mogu da se terete za nasilje na sportskoj priredbi. Takođe mesto tog krivičnog dela je sportski objekat i okolina, a ne javni red u celoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a