TONU KOKAINA DOPREMILI UZ TOVAR BANANA? Hrvatski istražitelji pokušavaju da "povežu" kriminalne grupe Petra Ćosića i Darka Šarića

Z. USKOKOVIĆ

24. 08. 2022. u 08:30

NAJVEĆE iznenađenje u hrvatskoj naredbi za sprovođenje istrage protiv organizovane kriminalne grupe Petra Ćosića, koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu je ime Beograđanina Ljubiše Linda, zvanog Čombe, starog znanca policije iz regiona.

ТОНУ КОКАИНА ДОПРЕМИЛИ УЗ ТОВАР БАНАНА? Хрватски истражитељи покушавају да повежу криминалне групе Петра Ћосића и Дарка Шарића

Foto: "Vikipedija"

Ova ekipa, koja je tesno sarađivala s Pljevljakom Darkom Šarićem, čak i u ubistvima (istragu sprovode srpsko i hrvatsko tužilaštvo), prošvercovala je najmanje jednu tonu ove droge i to u tovarima s bananama!

Svi dogovori oko nabavke, transporta, distribucije i daljeg rasturanja odvijali su se preko zaštićene aplikacije "Skaj". Hrvatsko tužilaštvo za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u ovom trenutku sprovodi istragu protiv desetoro osumnjičenih, koji se terete da su sa Milanom Milovcem (u međuvremenu su ga ubili, a istraga za ovaj zločin se vodi protiv Šarića, Ćosića, Manuela Vulića i još nekoliko osoba), Lindom, Arsom Šarićem i Borisom Labanom organizovali krijumčarenje kokaina preko Rijeke i Luke Ploče.

Darko Šarić, Foto Tanjug

 

Droga je bila upakovana u kontejnere i prekookeanskim brodovima dopremana do nemačkih i španskih luka, gde je pretovarana u druga plovila. Na takav način je i dopremljena do Hrvatske. Tu je prebacivana u kamione i dalje transportovana do Zagreba, ali i dalje ka EU.

U tužilačkim spisima se navodi da su za nabavku droge, pored ostalih, bili angažovani Arso Šarić i Boris Laban, kao i za njeno ubacivanje u kontejnere s robom koja je imala urednu dokumentaciju. Oni su, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, ti koji su i plaćali kokain tamošnjim kartelima. Njihov zadatak je bio i da nadgledaju rutu prekookenaskih brodova dok ne uđu u određenu evropsku luku.

Foto "Glas Srpske"

Ljubiša Lindo

Prikupljeni su dokazi da su od novembra do decembra 2019. godine u Kolumbiji organizovali nabavku jedne tone kokaina. Droga je prebačena u Ekvador, a potom u luci Gvajakil ubačena u brodski teret. Do luke u Antverpenu je prvo prebačeno pola tone, a potom i ostatak. Tu je došlo do problema, jer kokain nisu uspeli da izvuku, pa je kontejner s deklarisanim bananama, među kojima je bio sakriven narkotik, prebačen na brod Joana. Kokain je tako otplovio do nemačke luke Hamburg.

U nemačkoj luci je kontejner ispražnjen, a roba je prebačena u kamione. Niko nije ni slutio da je u paketima i 500 kilograma kokaina. Pripadnici grupe su angažovali najmanje dvojicu saučesnika da "pokupe" prošvercovanu drogu.

Dvojica muškaraca su zaustavila kamion s bananama u blizini jednog grada u Nemačkoj i na silu od vozača otela tovar. Kao nagradu, od šefova ove organizovane kriminalne grupe dobili su 30 odsto "robe", odnosno oko 150 kilograma kokaina. Ostatak od 350 kilograma je, kako se tvrdi, po Ćosićevoj naredbi prodat po ceni od 28.000 i 29.000 evra po kilogramu. Zarada je bila skoro 10 miliona evra.

PRETOVAR U PLOČAMA

U tužilačkim spisima je navedeno i da je tokom februara i marta prošle godine okrivljeni Petar Ćosić sa svojim pripadnicima, pored ostalog je navedeno i ime Ljubiše Linde, organizovao izvlačenje 430 kilograma kokaina iz kontejnera s bananama na brodu MSC koji je uplovio u riječku luku. Akcija je bila provaljena pa je Ćosić odustao od svoje ekipe i angažovani su drugi ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna