OSTAVE TRAG, ALI DRUGI ZA NJIH ROBIJAJU: Istraga u Hrvatskoj protiv navodnih saradnika Darka Šarića i starih znanaca srpske policije

Z. USKOKOVIĆ

23. 08. 2022. u 09:30

U ISTRAZI, koja se u Hrvatskoj vodi protiv organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za krijumčarenje kokaina, ali i ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, pominju se i stari znanci srpske, ali i policije regiona - Arsa Šarić, Boris Laban i Ljubiša Lindo zvani Čombe.

ОСТАВЕ ТРАГ, АЛИ ДРУГИ ЗА ЊИХ РОБИЈАЈУ: Истрага у Хрватској против наводних сарадника Дарка Шарића и старих знанаца српске полиције

Ilustracija, Foto Tanjug/AP

U Srbiji se vodi postupak protiv navodnih vođa ove grupe, na čijem čelu su, prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) - Darko Šarić, ali i njegov advokat Dejan Lazarević.

Kao vođa ovog "hrvatskog" ogranka imenovan je Petar Ćosić, koji se sa Manuelom Vulićem tereti da je po nalogu Darka Šarića organizovao ubistvo Milovca. Inače, u spisima hrvatskog Državnog odvjetništva, navodi se da je Milovac bio istaknuti član grupe, koji je brinuo o nabavci i prebacivanju vrednih tovara narkotika iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

I dok je javnost još u aprilu, kada je uhapšen Šarić, imala saznanja o Ćosiću zvanom Šarac, Vuliću i još nekim državljanima Hrvatske, sada se prvi put pojavljuju imena Arse Šarića, Borisa Labana i Ljubiše Linda.

- Najveći deo dokaznog materijala dobijen je posredstvom međunarodne pravne pomoći - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - Reč je o komunikaciji sa zaštićene aplikacije "Skaj". Mnoštvo tragova su članovi ove organizovane kriminalne grupe ostavili, smatrajući da nikada neće biti otkriveni.

Ljubiša Lindo, Foto "Nezavisne"

Pored organizacije i ubistva svog člana Milovca, važan segment istrage, koja se paralelno vodi u Srbiji i Hrvatskoj, jeste krijumčarenje velikih količina kokaina prekookanskim brodovima, počev od novembra 2019. do aprila ove godine. Šverc i aktivnosti ove grupe su se, prema spisima tužilaštva, odvijali na teritoriji Hrvatske, Belgije, Španije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Ekvadora i Grčke.

U ovoj ekipi, pored već dobro poznatih imena, posebno "bode" oči ime Ljubiše Linda zvanog Čombe. On se sporadično pojavljivao u našim, srpskim medijima, i to uglavnom kada je policija presecala velike krijumčarske kanale sa narkoticima.

Pre ovoga, o njemu se pisalo 2019, kada je uhapšen u Beogradu u velikoj akciji policije.

Boris Laban, Foto "Krik"

Vrlo brzo je pušten jer kod njega tada nije pronađeno ništa. On se, inače, 2003. godine pojavljivao kao saradnik dr Milana Zarubice, sa kojim je bio optužen da je organizator najveće fabrike za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Policija je prilikom pretresa lokacija u Staroj Pazovi i Šimanovcima pronašla laboratorije i supstance, kao i gotov ekstazi, čija je vrednost tada procenjena na 50 miliona evra.

Tada je uhapšeno 30 osoba. Lindo je osuđen na pet godina zatvora, ali je dve godine odležao u pritvoru, iz kojeg je pušten marta 2005. Od tada je bio u bekstvu sve do 2013, kada su mu lisice stavljene na graničnom prelazu Gradina. Sumnjalo se da je pokušao da iz Srbije prebegne u Bugarsku. Mediji su tada objavili da je član grupe Milana Zarubice uhapšen sa falsifikovanim pasošom i odmah je sproveden na izdržavanje kazne u tadašnji Okružni zatvor u Beogradu.

Milan Milovac, Foto Privatna arhiva

Njegovo ime je i u "Beloj knjizi" MUP Srbije o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima, gde je navedeno da trguje drogom, zbog čega je nekoliko puta hapšen, ali da je uspevao da izbegne odgovornost. Stoji i da je sklon nasilničkom ponašanju i upotrebi oružja: - Bavi se trgovinom opojnim drogama, koje najčešće nabavlja u Turskoj i Bugarskoj, odakle organizuje transport do Beograda. Nekoliko puta je bio hapšen sa većim količinama heroina i kokaina, ali je izbegao odgovornost. Krivičnu odgovornost izbegava tako što vrši pritisak na svedoke i pronalazi uživaoce droge koji preuzimaju odgovornost na sebe.

Istraga počela još 2005. zbog droge u garaži

Darko Šarić je, zbog sumnje da je umešan u trgovinu drogom, bio pod nadzorom domaćih obaveštajnih službi još od 2005. godine. Policija je 2007. u automobilu parkiranom u garaži na Novom Beogradu pronašla 20 kilograma heroina i uhapsila tada četiri osobe, među kojima je bio i crnogorski državljanin Arsa Šarić. Vlasnici garaže bili su njegovi rođaci - braća Darko i Duško Šarić. Protiv braće tada nije pokrenuta istraga, ali su obojica pozvani da svedoče. Duško je tada objasnio da je rođaku Arsi dao ključeve od garaže kako bi brinuo o njegovom automobilu.

- Kada sam saznao da je u mojoj garaži pronađeno vozilo u kojem je bilo 20 kilograma heroina, bio sam u šoku i nije mi jasno zašto su baš u moju garažu dovezli to vozilo sa drogom - čudio se pred sudom Duško Šarić, a sudiji je objasnio i da njegov brat Darko nije mogao da dođe da svedoči jer je bio na poslovnom putu u Francuskoj.

Nekoliko godina kasnije, u akciji "Balkanski ratnik" Darko i Arsa Šarić označeni su kao ljudi koji se bave trgovinom kokainom "na veliko", i da više nije reč o kilogramima, već tonama droge. Pored njih, na optužnici zbog "Balkanskog ratnika" je i Boris Laban, čije je ime istaknuto i sada u hrvatskom delu istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati