ENERGETSKA KRIZA OJAČALA PARTNERSKE ODNOSE: Strateška saradnja Srbije i Mađarske

E.B.T.

07. 02. 2023. u 16:10

SRBIJA i Mađarska u energetskoj krizi su ojačali svoje partnerske odnose, a saradnja u ovoj oblasti ima strateški karakter. Ovo je poručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, nakon današnjeg razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ОЈАЧАЛА ПАРТНЕРСКЕ ОДНОСЕ: Стратешка сарадња Србије и Мађарске

Ministarstvo rudarstva i energetike

- Tranzit prirodnog gasa ka Mađarskoj preko Srbije teče nesmetano i to će se i nastaviti, dok će skladištenje gasa u Mađarskoj biti ključno da budemo spremni za grejnu sezonu – kazala je ministarka.

Sijarto je istakao da je u slučaju potreba energetske bezbednosti Mađarska spremna i pred sledeću grejnu sezonu da Srbiji obezbedi i do 500 miliona kubika gasa iz skladišta. Đedovićeva je naglasila da naša zemlja planira da diverzifikuje pravce snabdevanja naftom.

- Radimo na pripremi projekta naftovoda kojim bismo se povezali sa mrežom u Mađarskoj – objasnila je ministarka. - Predviđen je nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, između ostalog, izgradnjom Panonskog koridora koji će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta na granici između dve zemlje.

Završetkom izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na jesen, Srbija će postati deo Južnog gasnog koridora, što će značiti veću sigurnost snabdevanja za našu zemlju, ali i mogućnost da, povezivanjem sa susedima, preko naše zemlje, gas iz Kaspijskog regiona stigne i do suseda u regionu, ali i do zemalja EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)